Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Μάκρης

Posted on Ιανουαρίου 24, 2013 by xwrionmakri
Το Δημοτικό Σχολείο της Μάκρης συστήθηκε το έτος 1860 παρά του Ελληνικού Κράτους και το 1865 κτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού σε οικόπεδο που δώρισε η Εκκλησία στο Βόρειο άκρο, διδακτήριο με δύο αίθουσες.
Ήταν το μοναδικό σχολείο της περιφέρειας του πρώην Δήμου Μακρακώμης και επί 50 τουλάχιστον χρόνια φοιτούσαν και μαθητές από το Αρχάνι, Γραμμένη, Πλατύστομο, Γιαννιτσού και Τσούκα.
Το 18...97, ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε το διδακτήριο και λόγω του ότι ήταν πλινθόκτιστο και ασυντήρητο κατέρρευσε.
Και πάλι με προσωπική εργασία οι κάτοικοι του χωριού ξανάκτισαν την μια αίθουσα και λειτούργησε το σχολείο μέχρι το 1910, αλλά σε λίγα χρόνια και αυτή κατέστη ακτάλληλη.
Έτσι το σχολείο μεταφέρθηκε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια των κυρίων Ράμμου και Κορομπίλη μέχρι το 1934.

Το 1932 άρχισε να κτίζεται από το Ελληνικό Κράτος νέο διδακτήριο σε άλλο οικόπεδο, δωρεά και αυτό της Εκκλησίας, με δύο μεγάλες αίθουσες και ένα γραφείο. Οι κάτοικοι συμμετείχαν και πάλι στην κατασκευή του με προσωπική εργασία.
Το 1943 το σχολείο πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και κατέρρευσε η κεραμοσκεπή του, κάηκαν τα ξύλινα κουφώματα και καταστράφηκε το διδακτικό υλικό. Και πάλι οι ίδιοι οι κάτοικοι με προσωπική εργασία κα με την συνεισφορά της ΟΥΝΤΡΑ επισκεύασαν για πολλοστή φορά το Σχολείο. Έκτοτε το Σχολείο συντηρήθηκε αρκετές φορές και παραμένει μέχρι σήμερα στην μορφή που ξέρουμε.
Άξιο λόγου είναι να αναφέρουμε την Βιβλιοθήκη του από το 1953, τον Σχολικό κήπο απο το 1938 και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με πάρα πολλά εκθέματα.
Απο τα χειρόγραφα αρχεία του Δάσκαλου Γιώργου Λιτόπουλου διαβάζουμε σχετικά με την Ιστορία-Σχολική Βιβλιοθήκη-Δωρητές & Ευεργέτες-Σχολικό Κήπο του Δημοτικού Σχολείου Έτος 1963:
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου