Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο μεγάλος ευεργέτης » Παναγιώτης. Δ. Τσιρόπουλος


 Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
Η ελληνική ψυχή στους αιώνες μεγαλούργησε επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας και υπερβάσεως του «εγώ». Αυτές οι υψηλές αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα νοηματοδοτούν την ύπαρξη του, συνυφαίνονται στενά με την ταυτότητα του και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής του κληρονομιάς.
Τα παραπάνω στοιχεία τα αναγνωρίζουμε στην προσωπικότητα του μεγάλου Ευεργέτη μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ο οποίος δεν παρέλειψε να διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την δημιουργία κοινωφελών έργων , δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη του στο Έλληνα –συνάνθρωπο- συμπατριώτη.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στη σπηλιά Μουρτζίνη στα Κάτω Δολιανά από πολύ φτωχούς γονείς το 1800. Μεγάλωσε μέσα στις σπηλιές με στερήσεις και κακουχίες και κάτω από τον ζυγό των Τούρκων. Όταν μεγάλωσε πολέμησε τους Τούρκους για την ελευθερία της χώρας και για τον αγώνα αυτό του απενεμήθη την 20ην Σεπτεμβρίου του 1843 το σιδηρού παράσημο του Βασιλέως Όθωνος.
Έμαθε ελάχιστα γράμματα στο κρυφό Σχολείο στο Μοναστήρι ή στη Σπηλιά. Παρόλα αυτά κράτησε μέσα του άσβεστη τη φλόγα για μάθηση.
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δύσκολες, η χώρα φτωχή. Όμως ο ίδιος ανήσυχο πνεύμα, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη με τελικό προορισμό τη Βεσσαραβία της Ρωσίας όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Το 1854 εύπορος πια, επέστρεψε στην Πατρίδα του, επισκέφτηκε την γενέτειρα του, διαπίστωσε πως δεν είχε περάσει ούτε μια μέρα. Οι άνθρωποι φτωχοί, παιδιά γυμνά χωρίς σχολείο, χωρίς εκκλησία. Ο ίδιος θεωρούσε πως αιτία του κακού ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχολείο, κατά συνέπεια δεν υπήρχε καλλιέργεια του πνεύματος. Σαν αποτέλεσμα διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για κοινωφελή έργα. Έχτισε τα σχολεία στα Άνω και Κάτω Δολιανά και εκκλησίες. Αξίζει να τονιστούν οι χορηγίες του στο Γυμνάσιο Τριπόλεως, την Ιερατική Σχολή και το Διδασκαλείο Τριπόλεως. Επίσης ενίσχυσε οικονομικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών -10.000 δραχμές την εποχή εκείνη-. Όταν ο βασιλιάς Όθωνας πληροφορήθηκε για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του απένειμε με Βασιλικό Διάταγμα τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος καθώς και το τιμητικό δίπλωμα. Το σχετικό διάταγμα το υπόγραψε ο Βασιλιάς Όθωνας και ο υπουργός εξωτερικών Α. Ραγκαβής με ημερομηνία 13 Ιουνίου 1858.
Ο Ευεργέτης απεβίωσε το 1862, με την εν ζωή διαθήκη του άφησε στο Δημοτικό Σχολείο Δολιανών το αγρόκτημα στην θέση Πίσω Ποτάμι στο Κιβέρι Αργολίδας το οποίο να θεωρείται παντοτινή περιουσία του. Το ακίνητο εκμισθώνεται και αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στο Δημοτικό Σχολείο.
Σκοπός του κληροδοτήματος είναι η στήριξη πολύπλευρου έργου του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών για καλύτερες παροχές εκπαίδευσης στους μαθητές του, επίσης την οικονομική ενίσχυση των εκκλησιών για τον καλλωπισμό των.
Τομείς δράσεως του κληροδοτήματος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Στο πλαίσιο της πολυπτυχούς δραστηριότητας έχουν δρομολογηθεί οι παρακάτω δραστηριότητες σύμφωνα με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό του κληροδοτήματος για το έτος 2012.
Δημιουργία «Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης και καλλιτεχνικής πράξης» που περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
Ενισχυτική Διδασκαλία στα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, σύμφωνα με την δομή του.
Μαθήματα ξένων γλωσσών σε μαθητές των 3 τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών.
Μαθήματα παραδοσιακών χορών για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών.
Αφήγηση παραμυθιού.
Εικαστικά – θεατρικό παιχνίδι.
Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Κατασκευή Αθλητικού πάρκου στη μνήμη του ευεργέτη
Αγορά σχολικών ειδών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Σεπτέμβριος 2012)
Αγορά Διαδραστικού πίνακα
Εκπαιδευτικές εκδρομές-παρακολούθηση θεατρικής παράστασης-επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους
Ενίσχυση Ιερών Ναών
Ενίσχυση σχολικού ταμείου για κάλυψη απρόβλεπτων λειτουργικών αναγκών-επισκευή Διδακτηρίου.
Αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
Ο Ευεργέτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ και όχι μόνο αυτός μαζί με άλλους ευεργέτες του χωριού μας αποτελούν παράδειγμα που έμεινε αθάνατο στις μνήμες μας μέσα από την προσφορά των στο κοινωνικό σύνολο.
Αποτελεί άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι δεν αρκεί μόνον να επικαλούμαστε τον πλούτο που μας κληροδότησαν, είναι ανάγκη να τον κεφαλαιοποιούμε , να τον αναδεικνύουμε και να αξιοποιούμε, είναι ανάγκη να μετουσιώνουμε την κληρονομιά σε έργα, νοοτροπίες και πρακτικές που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον, είναι ανάγκη να αναδεικνύουμε συνεχώς την αξία της προσφοράς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΟΛΙΑΝΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ»’, 2000, ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε
Στυλιανός Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου