Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΔΑΦΝΟΥΛΑ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 Ένα ζωντανό χωριό κοντά στην Πάτρα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Η Δαφνούλα βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της Πάτρας κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών –Τριπόλεως (111). Η θέση της δεσπόζει στο μέσον του Δήμου Ερυμάνθου και ανήκει στο Δ. Δ. Σταροχωρίου. Μαζί με το Σταροχώρι και αρκετούς οικισμούς, αποτελούν μία ενιαία, αναπτυσσόμενη και δραστήρια ενορία. Είναι ένα ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο χωριό. Οι γειτονιές κατά μήκος της Ε.Ο.111 ονομάζονται Δαφνούλα... ή Κάτω Δαφνούλα. Ανατολικά της Ε. Ο. 111, διάφοροι δρόμοι οδηγούν στο μέσα χωριό, την Άνω Δαφνούλα, και καταλήγουν στην τελευταία γειτονιά της τα Καρμαλαίικα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε είδους αγαθό. Στην περιοχή υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, αναψυκτήρια, υπέρ-αγορές (σούπερ μάρκετ), αρτοπωλείο, πρατήρια υγρών καυσίμων, λιπαντήρια, συνεργεία – ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, ταβέρνα, κρεοπωλεία, πολυκαταστήματα, κρεαταγορές, ξυλουργεία, σιδηρουργεία, ελαιοτριβεία κ.τ.λ.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πριν από περίπου 2500 χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή (με επίκεντρο το σημερινό ομώνυμο χωριό των Φαρών), απλώνονταν η ομηρική πόλη των αρχαίων Φαρών, συνιδρύτρια πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας και του Κοινού των Αχαιών. Τα ευρήματα εξάλλου στην περιοχή φανερώνουν τη δυναμική παρουσία της πόλης (Παυσανίας).
Μέχρι και το 1953 το χωριό ονομάζονταν Καρμοκολαίικα. Το 1954 μετονομάστηκε σε Δαφνούλα. Λέγεται, πως απέκτησε το όνομά της από τη δάφνη που φύτεψε ο τότε δάσκαλος στην αυλόπορτα του Δημοτικού Σχολείου. Δέντρο πλέον η εν λόγω δάφνη, υπάρχει στις μέρες μας και πλημμυρίζει με ροζ άνθη.
Σύμφωνα με τον Κ. Τριανταφύλλου «Ιστορικό Λεξικό των Πατρών», το 1889 ζούσαν εκεί 25 κάτοικοι και το 1961 υπήρχαν 230 κατοικούντες.
Στις μέρες μας ο πληθυσμός αυξάνεται και πληθύνεται. Σε αυτό συντελούν το εύφορο και αρδευόμενο έδαφος, η μικρή απόσταση από την Πάτρα, η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν (μόλις 15 λεπτά της ώρας), τα παντός είδους καταστήματα και επιχειρήσεις, τα οποία εξυπηρετούν τις περισσότερες ανάγκες των κατοίκων, καθώς και η κεντρική γεωγραφική της θέση. Οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τους 340, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές είναι αρκετά πιο μεγάλος.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου