Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ʽΈνα σχολείο που έγινε ξενοδοχείο στην καρδιά του γραφικού Συρράκου
Ενα σχολείο που έγινε ξενοδοχείο
To αποκαλούν συχνά "Η αετοφωλιά της Πίνδου" και όχι άδικα. Ο δρόμος μοναχικός και έρημος. Σκαρφαλώνει σε μεγάλα υψόμετρα, ανάμεσα σε υψίπεδα και κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα.
Ο προορισμός, σε δικαιώνει: αντικρίζοντας το χωριό από απέναντι ο επισκέπτης μπορεί πολύ εύκολα να επιβεβαιώσει τον παραπάνω ισχυρισμό. Το πετρόχτιστο Συρράκο ξεπροβάλλει, σκαρφαλωμένο στις παρυφέ...ς του βουνού. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει το παλαιότερο και επιβλητικότερο κτήριο του: Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο.Το υπέροχο αυτό κτίσμα φανερώνει το ύψος του αρχιτεκτονικού πνεύματοςπου επικρατούσε στο Συρράκο, τα χρόνια που κατασκευάστηκε. Το τριώροφο λιθόκτιστο κτήριο, που μέχρι και τη δεκαετία του '70 πλημύριζε από τις φωνές μαθητών, λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ως ένα φιλόξενο παραδοσιακό κατάλυμα πουαποπνέει ζεστασιά και αρχοντιά. Οι μεγαλόπρεπες αίθουσες του παλαιού σχολείου έχουν πλέον μετατραπεί σε 9 ευρύχωρα δωμάτια και 1 σουίτα όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει ένα ήσυχο διήμερο δίπλα στο τζάκι, μακριά από την πολυσύχναστη βοή της πόλης. Το ξενοδοχείο διαθέτει υπέροχη θέα και εξαιρετικό αύλειο χώρο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει εξαιρετικά τοπικά εδέσματα και να απολαύσει έναν αχνιστό ελληνικό καφέ , ατενίζοντας τη μοναδική θέα των βουνών των Τζουμέρκων.
Στο ιστορικό αυτό χωριό της Ηπείρου, των μεγάλων ποιητών, ευεργετών, εμπόρων και οπλαρχηγών, θα σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε
• το λαογραφικό Μουσείο«Ερμηνεία Φωτιάδου»: Πρόκειται για ένα εξαίρετο αρχοντικό που παραπέμπει άμεσα στην ιστορική μνήμη και παράδοση του Συρράκου.
• το Σπίτι του Κ. Κρυστάλλη: Το πατρικό σπίτι του γνωστού ποιητή, μεγαλόπρεπο, αρχοντικό στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο και την βιβλιοθήκη του Συρράκου, ενώ τον αύλειο χώρο του κοσμεί ο ανδριάντας του ρομαντικού και, σε νεαρότατη ηλικία, αδικοχαμένου ποιητή
• τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάουπου χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, Το κτίσμα, εξωτερικά και εσωτερικά, το χαρακτηρίζει η τελειότητα, η αρμονία και η ομορφιά. Το εσωτερικό του ναού είναι θαυμαστό. Εκτός από την υψηλή τεχνική της αγιογραφίας στις εικόνες και των σκαλιστών ασημένιων πολυελαίων και καντηλιών, εντυπωσιάζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο χρυσοϋφαντος επιτάφιος. Και τα δύο είναι δωρεές του μεγάλου ευεργέτη του Συρράκου, Σπυρίδωνα Ιωάννου Μπαλτατζή. Τον επιτάφιο τον έστειλε από τη Ρωσία το 1896.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Χασάνης Χρήστος: 6973215156
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου