Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΠΩΣ 84 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ... Μάθημα σα να ‘ταν 1929
(Του Νίκου Γουργιώτη)
Το παλιό μονοθέσιο σχολείο Μεγαλοβρύσου ξαναζωντάνεψε από τις παιδικές φωνές των μαθητών του ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Δράκου» που έκαναν εκεί το μάθημά τους για ένα πρωινό σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του 1929 – 30. ...
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς, τους μαθητές καλωσόρισαν ο αντιδήμαρχος Αγιάς Βασίλης Σμυρλής, η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Γιαννουλέα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Στέφανος Ριζούλης, οι οποίοι μοίρασαν φρούτα και γραφικό υλικό με μήνυμα του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα.

Ολοκληρώνοντας ένα project για τη διδασκαλία στο Δημοτικό από το 1900 ως σήμερα, και στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης, τα παιδιά έζησαν μια μοναδική εμπειρία.
Οι μικροί μαθητές έκαναν τα μαθήματα της ανάγνωσης χρησιμοποιώντας αναγνωστικά – κειμήλια που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του παλιού σχολείου, της γραφής με πλάκα και κονδύλι, καλλιγραφία πάνω σε παλιά ξύλινα θρανία και φορώντας την ανάλογη ενδυμασία.
Το μάθημα της Φυσικής Ιστορίας μεταφέρθηκε στη φύση με τον περίπατο των παιδιών στα καλντερίμια του χωριού όπου παρατήρησαν την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τη βλάστηση της περιοχής.
Στη διαμόρφωση του χώρου συνέβαλλε και η διευθύντρια των «Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων» Ρία Μαλαχτάρη ανασύροντας από τις αποθήκες όλο το ξεχασμένο εκπαιδευτικό και φωτογραφικό υλικό.
Ο ενθουσιασμός που έδειξαν τα παιδιά, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο Δήμος Αγιάς για την επαναλειτουργία του σχολείου, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πρότασης των «Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων» για τη δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού – Πολιτιστικού Κέντρου μονιμότερου χαρακτήρα στον χώρο του παλιού σχολείου που θα περιλαμβάνει τη διαδραστική εκπαίδευση σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προσβάσιμο από όλα τα σχολεία.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου