Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μνημόσυνο του ευεργέτη Νικηφόρου Ζερβού, ελάχιστες παρουσίες Κ
Γράφτηκε από τον Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης info@argokalymnos.gr
Στις 17.5.12 το Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλύμνου τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου ιδρυτή του, του Νικηφόρου Ζερβού.
Στο ναΐσκο της Αγ. Μαρίας, έξω από το σχολικό χώρο του 1ου Γυμνασίου & Λυκείου, τελέστηκε το μνημόσυνο με χοροστατούντα το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, ιερέα λειτουργό τον αιδ. Ισίδωρο Γλυνάτση και ιεροψάλτη τον κ. Ν. Βε...ζυρόπουλο, καθηγητή-φιλόλογο και δεξιό ψάλτη του Αγ. Στεφάνου.
Στο τέλος της ιερής ακολουθίας ο μητροπολίτης έψαλλε Τρισάγιο στο τάφο του ευεργέτη, δίπλα στην εκκλησία, και η τελετή έκλεισε με σύντομη επιτάφια ομιλία του κ. Παϊσίου, στην οποία εξήρε τη δωρεά του αείμνηστου μεγάλου Καλύμνιου των γραμμάτων. Μετά το μνημόσυνο προσφέρθηκε καφές στο διδακτήριο του ευεργέτη.

Στο μνημόσυνο έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος, δημ. σ/λοι, ο εντεταλμένος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Κ. Σταυλάς, ο πρώην δήμαρχος κ. Μ. Ζαΐρης, συγγενείς του ευεργέτη, ενώ αντιπροσωπείες από τα γυμνάσια-λύκεια της Καλύμνου δεν υπήρχαν, όπως και οι καθηγητές, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, ήσαν ελάχιστοι.
Ο αείμνηστος ευεργέτης Νικηφόρος Ζερβός (1948-1906) διέθεσε όλες του τις οικονομίες που είχε συγκεντρώσει κατά την πολυετή αποδημία του στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια και Λίβερπουλ Αγγλίας) και, με τη βοήθεια εισφορών από Καλυμνίους κυρίως της αλλοδαπής, ίδρυσε 1906 το νεοκλασικό στολίδι της Καλύμνου, που λειτούργησε ως ο πρώτος ναός της Μέσης Εκπαίδευσης, με τον τίτλο Ελληνική Σχολή. Ήταν από τα πρώτα (εξατάξια) γυμνάσια που ιδρύθηκαν στη Δωδεκάνησο κατά τη μετάβαση από τους Νεότερους Χρόνους της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μας (επί Τουρκοκρατίας) στη Σύγχρονη Εποχή της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών (από τα τέλη του 19ου αι.).
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου