Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών
Η Κεραμειές είναι η πρωτεύουσα του δήμου Λειβαθούς της Κεφαλλονιάς. Οι Κεραμειές βρίσκεται σε υψόμετρο 140 μέτρων και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 374 κατοίκους (απογραφή2001).
Στο χωριό υπάρχει το δημαρχείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο και ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών)
Οι Κεραμιές είναι πατρίδα του Εθνικού Ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου, ενός εκ των αδερφών Βαλλιάνου που δώρισαν τα χρήματα για να κτιστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήν...α. Το σπίτι όπου γεννήθηκε, το 1814, βρίσκεται στις Κεραμιές και, αν και άντεξε στους σεισμούς του 1953, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί ερειπωμένο.

Παναγής Βαλλιάνος
Ο Παναγής Βαλλιάνος (1814 – 1902) ήταν Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1814 στις Κεραμιές Κεφαλλονιάς. Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1902. Το 1884 ο Βαλλιάνος κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα το γενναιόδωρο ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Σε προσωπική επίσκεψη στον Πρωθυπουργό Τρικούπη διέθεσε δε το ποσό για όποιο σκοπό η Κυβέρνηση όριζε σκόπιμο, αρκεί το ίδρυμα να φέρει το όνομα «Αδελφών Βαλλιάνου». Με την συγκατάθεση του ευεργέτη η δωρεά χρησιμοποιήθηκε για την ίδρυση του σωφρονιστικού ιδρύματος της Αθήνας. Κτίστηκαν δύο φυλακές. Μια σωφρονιστική με την δωρεά του Βαλλιάνου, και μια εξεταστική με δωρεά του Συγγρού. Διέθεσε επίσης σημαντικά ποσά για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και για την ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων στην Κεφαλονιά. Προς τιμήν του έργου του η κεντρική πλατεία του Αργοστολίου Κεφαλονιάς ονομάζεται πλατεία Βαλλιάνου, ενώ στη νοτιοδυτική γωνία της πλατείας στέκει άγαλμα του ευεργέτη.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου