Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

4.Το Δημοτικό Σχολείο
Δημοτικό Σχολείο Σαπών - 8 Ιουνίου 1969. Στα σκαλιά του σχολείου η διευθύντρια Μιχαηλίδου Παναγιώτα και η δασκάλα Καρπουζέλη Γεωργία. Οι μαθητές και μαθήτριες είναι από διαφορετικές τάξεις. Ο λόγος της επιλογής αυτών των μαθητών δεν έχει διευκρινιστεί. Παιδιά που αναγνωρίστηκαν είναι: πρώτη σειρά: Χριστίνα Βεζυρίδου, Κούλα Μαλλίδου, Σοφία Μηλιδάκη, Βάσω Μαλλίδου, Ερ. Βιβιτσίδου, Λίτσα Μαρίνου. Δεύτερη σειρά: Κατερίνα Κονταξάκη, Ευγενία Κοντακίδου, Νατάσσα Χατζηραφαήλ, Κερασούλα Υφαντοπούλου, Μαρία Γιουφτσιάδου, Κοκ. Τζανίδου, Κώστας Θεοδωρίδης. Τρίτη σειρά: Αντ. Ρούφος, δημ. Κρυστάλλης, Βαγ. Καρατσάης, Νίκος Αλεξιάδης, Γιώργος Κωστάκης, Κοσμάς Δημόπουλος, Δημ. Ανδρικόπουλος, Παν. Παπαδόπουλος. Επάνω: Γιώργος Λουρίκας και Γιάννης Κιρκινέζης. (αρχείο: Γαλήνης Κιρκινέζη)
Δημοτικό Σχολείο Σαπών 1971: Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης σε μια αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος της σχολικής χρονιάς που ταυτόχρονα ήταν και η τελευταία ημέρα φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο με το δάσκαλό τους Δημήτριο Μανάβη. Στις σκάλες της εισόδου οι μαθητές και μαθήτριες: Αλεξιάδης Νικόλαος, Μαυρίδης Συμεών, Ρούφος Μιχαήλ, Ρούφος Αντώνιος, Σιδεράς Βασίλειος, Ποτουρίδης Γαβριήλ, Ψαθάς Κωνσταντίνος, Γιαννούλης Κων/νος, Ρούφος Γεώργιος, Χαλκίδης Σπύρος, Μαρόπουλος Τριαντάφυλλος, Μαρίνος Δημήτριος, Ανδρικόπουλος Δημήτριος, Μαρουφίδου Κυριακή, Γιουφτσιάδου Μαρία, Γκοντόλια Κατερίνα, Μερμικλή Παναγιώτα, Βεζυρίδου Χριστίνα, Πορτοκάλογλου Μαγδαληνή, Θωίδου Μαρία, Χατζηραφαήλ Αναστασία, Μαλλίδου Κυριακή, Μαρίνου Ευαγγελία, Λαφτσή Εμορφίλλη, Δεμηρίδου Καλλιόπη, Βασιλειάδου Ζωγράφω, Μαλλίδου Βασιλική, Παυλίδου Σοφία, Κωφίδου Φανή, Ρούφου Κατερίνα, Σπαθιάδου Μαρία, Δαγκούλης Αλέξανδρος, Μαλλίδου Βασιλική. Πολλά από αυτά τα παιδιά σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις υπηρεσίες που δούλευαν!
15 Μαΐου 1972: Προς το παρόν κάνω υποθέσεις. Πρόκειται για παιδιά του νηπιαγωγείου (μικρά και μεγάλα). Με την κυρία Χρύσα έχουν πάει στο "Δενδράκι". Παιδιά που έχω αναγνωρίσει είναι: Τουρουνίδου Έφη, Θωίδης Γιάννης, Μαυρίδου Μαρία, Μπακιρτζή Ελένη, Κλούβα Ελένη, Αδάμ Καραγκιοζίδης, Ντόντογλου Μαίρη, Παπαδοπούλου Στέλλα, Καβαζίδου Βέτα, Μιχάλης Βασιλειάδης, Τσολάκη Χρυσούλα, Λουρίκας Δημήτρης, Παπανικολάου Στέλα, (κάτω): Βασιλειάδης Ηλίας, Αυγετίδης Πέτρος με τη μπάλα, Παπαδοπούλου Κούλα, Βασίλης Ποτουρίδης, Κλούβα Ελένη κλπ (θα συμπλήρωθούν και τα άλλα ονόματα). (αρχείο φωτογραφίας: Κούλα Παπαδοπούλου).
Θεατρική παράσταση του Δημοτικού Σχολείου το Μάρτιο του 1975. Και τα χρόνια εκείνα δινόταν ξεχωριστή σημασία στην οργάνωση των γιορτών με αφορμή τις εθνικές γιορτές. Κάτι τέτοιο γίνεται φανερό και από την αμφίεση των παιδιών. Στο σκηνικό βλέπουμε 12 μαθητές (σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι που δεν υπάρχουν στη σκηνή), που όλοι τους είναι ντυμένοι με τις στολές εποχής. Αυτό σήμαινε ότι και οι γονείς βοηθούσαν στις ενδυματολογικές ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων. Ήταν τότε μεγάλη και η συμμετοχή των γονιών και των κατοίκων της πόλης. Η αίθουσα θεάτρου του δημαρχείου ήταν κατάμεστη από τους θεατές. Από τους μαθητές αναγνωρίζω τον Αλέκο Σταυρίδη, ο οποίος μου έδωσε και τη φωτογραφία και το Σταύρο Τραμπίδη. Περιμένω βοήθεια για τα ονόματα των άλλων παιδιών. (Μετά από επικοινωνία με τον Παν. Μοσχάκη συμπληρώνω και τους: Βασίλη Φώτογλου, Γιώργο Λαφτσή και Παναγιώτη Μοσχάκη). (συνέχεια: τη φωτογραφία είδε ο Παναγιώτης Μοσχάκης, που είναι ανάμεσα στους μαθητές. Μ΄ευχαρίστησε γιατί συγκινήθηκε φέρνοντας στη μνήμη του μαθητικές μνήμες, πριν από 38 χρόνια! "Θυμάμαι πως η παράσταση ξεκινούσε με το Βασίλη Φώτογλου αρχηγό να λέει: "...καθίστε παλλικάρια μου λίγο να ξεκουραστείτε". Πω πω πω... σαν χθες!!!).
14/3/1975. Από την αποκριάτικη εκδήλωση του δημοτικού σχολείου Σαπών. Δεν αναγνωρίζω τη δασκάλα, αλλά ας το επιχειρήσουν οι τότε μαθητές της, για να δοκιμάσουμε και τη μνήμη τους. Από κάποιο διάλογο αναφέρθηκαν δυο ονόματα: Χρυσούλα και Ξανθούλα. Το επώνυμο αδιευκρίνιστο! Κάποια παιδάκια τα αναγνωρίζω, αφού δεν άλλαξαν και πολύ μετά από χρόνια, όμως θα καταγράψω τα ονόματα της τάξης αυτής, όχι της Α', αλλά όταν έφτασαν στην ΣΤ και αποφόιτησαν! Σίγουρα κάποια ονόματα δε θα ανταποκρίνονται στην τάξη, αφού άλλοι θα έφυγαν και άλλοι θα ήρθαν. Αλλά γιατί σας έχουμε;. Ορίστε να βοηθήσετε... (Ονόματα αποφοίτων της ηλικίας αυτής: Αμαξοπούλου Καλλιόπη, Βασιλειάδου Μαρία, Βασιλειάδου Σοφία, Καλαϊτζίδης Κων/νος, Καραθανάσης Αναστάσιος, Καραθανάση Σύρμω, Κενανίδου Δημητρούλα, Κηπουρού Δάφνη, Κλούβα Νικολέτα, Κοτσάκης Αθανάσιος, Μαλλίδης Παναγιώτης, Μαλλίδου Νατάσα, Μαυρίδης Μιλτιάδης, Παυλίδης Μάριος, Παυλίδου Ελένη, Σπαθιάδου Αθηνά, Στάμου Στέργιος, Σταυρίδης Δημήτριος, Ταμουρίδης Βασίλειος, Τζανίδης Νικόλαος, Τζουτζίδου Άννα, Τουρουνίδου Άννα, Τσιναρίδης Δημήτριος, Χαλδογερίδης Άρης, Χαλδογερίδου Λύδια, Λασκαράκης Κων/νος, Λιούρτα Παναγιώτα, Καβαζίδης Παναγιώτης, Κενανίδης Μύρων. (τα ονόματα με bold γραφή έχουν επισημανθεί). (Αρχείο φωτογραφίας: Στέλιος Στάμου).
1978: Από την αποκριάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο. Μια μεγάλη παρέα της ΣΤ' τάξης σε μια αναμνηστική φωτογραφία. Οι εκδηλώσεις της αποκριάς πάντα ήταν από τις πιο αγαπητές στους κατοίκους και στους μαθητές των Σαπών. Η τελευταία Παρασκευή, πριν από την Καθαρή Δευτέρα, ήταν αφιερωμένη στις αποκριές και τη μέρα εκείνη δε γινόταν μαθήματα! Έτσι το θυμάμαι ως μαθητής κι έτσι το άφησα ως δάσκαλος, μετά από 23 χρόνια στο ίδιο αυτό σχολείο! Τα κορίτσια της φωτογραφίας είναι από αριστερά: Επάνω: Βέτα Καβαζίδου, Ροδούλα Γκαγκατσά, Ελένη Μπακιρτζή, Χρύσα Κεχαγιά, Θάλεια Κωστοπούλου, Αλέκος Σύρμογλου, Γιώργος Καλαϊτζίδης. Κάτω: Λένα Κλούβα, Τιτίκα Αδαμακίδου, Νίτσα Κενανίδου, Σοφία Βασιλειάδου, Μαρίνα Φελλά, Μαίρη Ντόντογλου, Όλγα Ρεφειάδου, Κούλα Παπαδοπούλου, Στέλλα Πέτρογλου. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Όλγας Ρεφειάδου.
Σάπες: από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1978. Μπροστά από τους επίσημους, με δήμαρχο τότε το Δήμο Κρυστάλλη (αριστερά επάνω), οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου παρελαύνουν. Εκείνη τη χρονιά πολλά παιδιά του σχολείου, πέρα από την λευκή εμφάνιση, φόρεσαν εθνικές στολές και εμφανίστηκαν ως "τσολιάδες και Αμαλίες". Από τα παιδιά αναγωρίζω από αριστερά τους: Ντίνο Γκαζίνο, Κώστα Αγγελίδη, Στέλιο Βραδέλη, (πίσω) Κούλα Παπαδοπούλου, Βασίλη Σεραφειμίδη, Τιτίκα Αδαμακίδου. (αρχείο φωτογραφίας: Κούλα Παπαδοπούλου).
3/3/1979: Στο δημοτικό σχολείο. Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης σε μια αναμνηστική φωτογραφία από την καρναβαλίστικη γιορτή με το δάσκαλό τους Αναστάσιο Βεζυρίδη. Τα ονόματα που ακολουθούν είναι με αλφαβητική σειρά και πάρθηκαν από τη σελίδα των αποφοίτων του σχολείου. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές με τη φωτογραφία. Εμμανουηλίδου Αναστασία, Καζάκος Δούκας, Καλπίδου Μαρία, Κεχαγιάς Αφεντούλης, Κηπουρού Ελένη, Κιρκινέζη Βασιλική, Κυριακόπουλος Χρήστος, Κουλαξίδης Ηλίας, Κωφίδης Σάββας, Μαυρίδης Ιωάννης, Μπεϊλεκτσή Παρασκευή, Ντόντογλου Θεοδόσιος, Πέτρογλου Δέσποινα, Ρεφειάδης Ιωάννης, Ρούφου Μαρία, Σκοπιανός Αλέξανδρος, Στάμου Πελαγία, Τζουτζίδου Ιορδάνα, Τουρουνίδου Ευθυμία, Τουφάκης Αθανάσιος, Τριανταφυλλίδου Γεωργία, Φώτογλου Αναστασία, Χαριτόπουλος Βασίλειος, Χουρίδης Ηλίας, Ψωμιάδου Μαρία. [Αρχείο Αλέξανδρου Σκοπιανού].
1985: Αποκριές στην Α' τάξη του σχολείου με τη δασκάλα τους την κ. Σωτηρία. Αν και αρχικά έγραψα ότι δε θα αναρτώ φωτογραφίες πέραν του 1980, κάνω μια εξαίρεση, γιατί ήδη έχουν περάσει περίπου 28 χρόνια και τα περισσότερα τότε παιδιά μου είναι γνωστά, αν και την εποχή εκείνη δεν ήμουν στο σχολείο. Σήμερα (2013) τα παιδιά που βλέπετε άλλα έχουν δημιουργήσει οικογένειες και άλλα διαμορφώνουν την επαγγελματική τους πορεία για ένα μέλλον χαρούμενο και δημιουργικό. Τους εύχομαι να είναι χαρούμενοι σε ό,τι διάλεξαν ή σε ό,τι εξαναγκάστηκαν να κάνουν λόγω διαφόρων συνθηκών. Θα αναφέρω τα ονόματα με αλφαβητική σειρά που είναι οι:
Βασιλειάδης Γιάννης, Δημητριάδης Χαράλαμπος, Καραθανάσης Αλέξανδρος, Κατρανίτσας Πολυχρόνης, Κενανίδης Αντώνης, Μαρουφίδης Κώστας, Μουτσάνας Δημήτρης, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Πιτακούδης Γιώργος, Πολυχρονιάδης Μιχάλης, Φακούδης Γιώργος, Μπίκος Δήμος, Αμπατζιάνη Αναστασία, Δημοπούλου Θεοδώρα, Δραγουμάνη Ευγενία, Ζησίδου Αναστασία, Θεοδοσάκη Χρυσή, Κηπουρού Ναυσικά, Παπαδοπούλου Σοφία, Παπανικολάου Χρυσάνθη, Πολυμενίδου Ζαχαρούλα, Ποντίκη Μαρία, Σταμάτη Ευαγγελία, Τσαλισκάνη Μαρία, Τσιουμάνη Παναγιώτα, Ψωμιάδου Αρχοντία. Αν υπάρχει κάποια παράλειψη, ας με ενημερώσει όποιος γνωρίζει περισσότερα. (αρχείο φωτογραφίας: Ευαγγελίας Σταμάτη).
Εναλλακτικές διευθύνσεις:
http://oisapes.mysch.gr/
http://users.sch.gr/gker/
Αυτές είναι οι δύο διευθύνσεις που φιλοξενούν τη σελίδα στο σχολικό δίκτυο. Η πρώτη είναι η βασική και η δεύτερη η εναλλακτική. Ο λόγος που δεν εμφανίζεται κάποιες φορές η βασική οφείλεται μάλλον σε εργασίες συντήρησης του δικτύου ή σε κάποιους λόγους για τους οποίους δεν είμαι σε θέση να ξέρω. Στους φίλους επισκέπτες του ιστότοπου έχω να πω να βάλουν στα αγαπημένα και τις δύο διευθύνσεις για να είναι ευκολότερη η διαδικασία, όταν δεν φορτώνει η βασική διεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου