Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Όλα έχουν ειπωθεί ?
Η γνώμη μου είναι ότι μέσα στην καταγραμμένη ιστορική διαδρομή του ανθρώπου, έχουν ειπωθεί και γραφεί τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.
Ας σκαρώσουμε λοιπόν ένα υποθετικό- προς το παρόν- σενάριο. Έστω ότι υπάρχει μια γιγαντιαία ηλεκτρονική αποθήκη στην οποία να έχουν καταγραφεί όλα τα κείμενα που με τον οποιοδήποτε τρόπο γράφτηκαν από τους ανθρώπους. Συγχρόνως να υπάρχει μια εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης που να είναι σε θέση να ικανοποιεί κάθε αίτημα.
Τότε φαν...τάζομαι ότι θα επαληθευθεί ο ισχυρισμός μου. Όλα έχουν ειπωθεί. Συνεχώς συμβαίνει μια ανακύκλωση, ένα αναμάσημα χιλιοειπωμένων σκέψεων κι απόψεων.
Βεβαίως στο παγκόσμιο λεξιλόγιο συνεχώς εισέρχονται νέες λέξεις και όροι αποτέλεσμα κυρίως της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά αφαιρώντας τα «νέα στοιχεία» θα δούμε πόσο λίγο διευρύνθηκε η ανθρώπινη σκέψη. Κι αυτό γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι θεμελιώδεις ιδιότητες - πάντα αναφερόμενοι στην ιστορικά καταγεγραμμένη διαδρομή- παρέμειναν ουσιαστικά ανέπαφες. Ο άνθρωπος πέρα από τα γνωστά χαρίσματα συνοδεύεται και από τα εξαρχής ελαττώματά του. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την πορεία του πολύ λίγο έχουν μεταβληθεί.
Το χαρακτηριστικό της διαχρονικής ομοιότητας δεν ισχύει μόνο για τα γραπτά των ανθρώπων. Ισχύει και για τις πράξεις του. Έτσι με μεγάλη επιφυλακτικότητα εισπράττω από τη ειδησιογραφία εκφράσεις του τύπου «…για πρώτη φορά..». Το μόνο που μπορώ να αντιτάξω σε τέτοιους ισχυρισμούς είναι να πω για τον συντάκτη της είδησης «..τόσα ξέρει, τόσα λέει..»
Όμως ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι και μηδενιστικοί. Παρά τα όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν, υπάρχουν άπειρα ακόμα περιθώρια για νέους συνδυασμούς λέξεων, για καινούριες συνθέσεις σκέψεων και πράξεων. Γιατί όχι, αφού η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου