Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το Σχολείο Καλλιφωνίου
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Δεν έχουμε καμιά πληροφορία γραπτή, αλλά ούτε και προφορική, για το αν λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο στο Καλλιφώνι επί Τουρκοκρατίας. Σχολείο, λοιπόν, πρέπει να πρωτολειτούργησε με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, όπως έγινε με όλα τα χωριά της Θεσσαλίας που απελευθερώθηκαν. Μερικά παιδιά εκείνα τα χρόνια μάθαιναν γράμματα από τον εφημέριο του χωριού που δίδασκε στην εκκλησία με εγχειρίδια τα ιερά βιβλία.
Αρχικά για δυο χρόνια δεν υπήρχε κτίριο να στεγαστεί το σχολείο και τα μαθήματα γίνονταν στην εκκλησία του χωριού «Άγιος Νικόλαος». Το 1883, με έξοδα των κατοίκων, χτίστηκε δίπλα στην εκκλησία το πρώτο σχολικό πλινθόκτιστο κτίριο, όπου λειτουργούσε μέχρι το 1939.
Το 1938 χτίστηκε το πρώτο λιθόκτιστο σχολείο στην πλατεία του χωριού.
Το 1937, το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφωνίου αριθμούσε 180 μαθητές, με έναν δάσκαλο, τον Μιχάλη Παναγιωτόπουλο. Οι χωριανοί όμως με δική τους πρωτοβουλία πλήρωναν και τη δασκάλα διδα Μαρία Γ. Αλαντζοπούλου για να μπορέσουν τα παιδιά τους να μάθουν περισσότερα γράμματα.
Στη γιορτή των εξετάσεων ο δάσκαλος στο λόγο του που απηύθυνε στους μαθητές και τους γονείς τους, έκανε παράπονα απευθύνοντάς τα και στην κυβέρνηση δια μέσου του τύπου, να διορίσουν και δεύτερο δάσκαλο. Η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε άμεσα. Σε λίγες μέρες ο Τύπος της Καρδίτσας έγραφε:
Ο Διευθυντής του τμήματος Τύπου παρά τω κ.κ. Πρόεδρω της κυβερνήσεως, μας απέστειλε χθες το κάτωθι έγγραφον:
«Σχετικώς με τα αναγραφέντα εις την υμετέραν εφημερίδα της 22-6-1937 δια το ζήτημα της προαγωγής του μονοταξίου Δημοτικού Σχολείου Καλλιφωνίου εις διτάξιον γνωρίζομεν ότι απεστείλαμεν δια ταυταρίθμου εγγράφου μας το σχετικόν απόκομμα εις το Υπουργείον Παιδείας, ως αρμόδιον και με την παράκκλησιν όπως μας ανακοινώση τας επί του προκειμένου απόψεις ή ενεργείας του.
Ο Υφυπουργός
Κ. Μπουρμπούλης
(Εφ. «Θεσσαλική Φωνή» 7-7-1937)
Την άλλη χρονιά στις 20-7-1938 το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφωνίου από διτάξιο προήχθη σε τριτάξιο.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν υπήρχαν αίθουσες διδασκαλίας. Για τούτο μετά λίγων ημερών, βγήκε στη δημοπρασία η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου που έγινε στο κέντρο του χωριού, δυτικά της πλατείας. Η διακύρηξη δημοσιεύθηκε στον τύπο της Καρδίτσας.
ΔΙΑΚΥΡΗΞΙΣ
Την 3 Αυγούστου ημέραν Τετάρτην καιώρα 11-12 π.μ. εκτίθεται εις μειοδοτικήν δημοπρασίαν η ανέγερσις διδακτηρίου εν Καλλιφωνίω. Η δημοπρασία διεξαχθήσεται εν Καρδίτση και εν τω Γραφείω του επιθεωρητού των Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσης.
Εν Καλλιφωνίω τη 22-7-1938
Η Σχολική Εφορία
(Εφ. «Θεσσαλική Φωνή» 31-7-1938)

Η μεγάλη δραστηριότητα, σε όλα τα παραπάνω έργα, οφείλεται κυρίως στον ντόπιο δάσκαλο Μιχάλη Παναγιωτόπουλο.
Για την σχολική γιορτή των εξετάσεων που έγιναν τον Ιούνιο του 1939, όλο το χωριό κατενθουσιασμένο παρακολούθησε και την καταχειροκρότησε, ακόμη και ο Τύπος έγραψε για την επιτυχία:
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ
Την παρελθούσαν Κυριακήν ετελέσθησαν παρουσία των κατοίκων του χωριού οι ετήσιαι εξετάσεις του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφωνίου στεφθήσαι υπό εξαιρετικής επιτυχίας. Το κοινό που τας παρακολούθησε καταχειροκρότησε τα περισσότερα μέρη του προγράμματος, συνεχάρη δε επ’ευκαιρία του Δ/ντού του Σχολείου κ. Μιχάλη Παναγιωτόπουλον δια την συντελεσθήσαν κατά το λήξαν σχολικόν έτος γόνιμον εργασίαν.
(Εφ. «Θεσσαλική Φωνή» 26-6-1939)
Από παλιά, το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφωνίου είχε στην κατοχή του και περιουσιακά στοιχεία, έναν αγρό 28 στρεμμάτων κοντά στην Ι.Μ. της Παναγίας Φανερωμένης. Το κτήμα ενοικίαζε η Σχολική Εφορία και τα έσοδα πήγαιναν υπέρ της συντηρήσεως του σχολείου.
Το 1960 παραχωρήθηκε στο σχολείο κλήρος 65 στρεμμάτων.
Τις ενοικιάσεις έβγαζαν σε δημοπρασία και δημοσιεύονταν σε εφημερίδες της Καρδίτσας.
Με το μεγάλο σεισμό, που έγινε την Άνοιξη του 1954, το σχολικό διδακτήριο έπαθε ρωγμές. Στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους αποπερατώθηκαν οι εργασίες επισκευής των ρωγμών και τα μαθήματα των μαθητών, έπειτα από κάποια ταλαιπωρία, άρχισαν ξανά να γίνονται κανονικά.
Για το δεύτερο σχολείο δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία που να μας βεβαιώνουν την ακριβή χρονολογία κτίσεώς του. Πάντως έγινε μετά το σεισμό του 1954.

ΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ
Καλλιφώνι. Την Κυριακήν ετελέσθησαν αι γυμναστικαί επιδείξεις των μαθητών του Σχολείου. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γ. Παλάντζας κηρύττων την έναρξιν των επιδείξεων ετόνισεν μεταξύ άλλων «τα καθήκοντα των γονέων και κηδεμόνων έναντι των τέκνων και του σχολείου».
Υπό το ίδιον πνεύμα ωμίλησεν και η δημοδιδασκάλισσα δ/νις Κουμαδίτου.
Ακολούθως ήρχισαν αο επιδείξεις και αγωνίσματα τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ως εξής:
-Δρόμος 100 μέτρων παίδων: 1)Κανδρής Σωκράτης 2)Παφλιάς Θωμάς
- Δρόμος 80 μέτρων παίδων: 1)Καπέλας Νικόλαος 2)Καούρας Β.
- Δρόμος 100 μέτρων κορασίδων: 1)Μαντζιάρα Ελένη
- Δρόμος 80 μέτρων κορασίδων: 1)Καούρα Αμαλία
Την σκυταλοδρομίαν εκέρδισεν η ομάς της Ε’ τάξεως.
Οι παρακολουθήσαντες την εορτήν ήτο οι κ.κ. Καπέλλας Ευθ. Γραμματεύς Κοινότητος, ο Αιδεσιμότατος Αντωνίου, γονείς και κηδεμόνες και όλοι οι κάτοικοι.
(Εφ. «Νέος Αγών» 15-6-1955)
Τα στοιχεία για την ιστορία του Σχολείου είναι από τον Δημήτριο Στάθη και το βιβλίο του «Το Καλλιφώνι ως Κοινότητα και Δήμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου