Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

6ο Γυμνάσιο Αθηνών
Η ιστορία του σχολείου μας
Δευτέρα, 11 Μάρτιος 2013 | Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Απρίλιος 2013
Στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σήμερα το σχολείο μας κατά την αρχαιότητα, βρισκόταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα και σημαντικότερα γυμνάσια της Αθήνας το Κυνόσαργες. Εκτιμάται ότι βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης νότια του Ναού του Ολυμπίου Διός, στην αριστερή όχθη του Ιλισού ποταμού. Εκεί γυμναζόταν ο Θεμιστοκλής και αργότερα ο μαθητής του Σωκράτη ο Αντισθέ¬νης που υπήρξε ιδρυτής της φιλοσοφικής σχολής των κυνικών. Φημισμένο ήταν και το άλσος που περιέβαλε το Γυμνάσιο αυτό. Ευρήματα που ενισχύουν την ύπαρξη του Κυνοσάργους στο σημερινό Νέο Κόσμο, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικόπεδο πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισού.
Το 6ο Γυμνάσιο Αθηνών, το ΣΤ΄ για την ακρίβεια, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα παλαιότερα αρχεία του χρονολογούνται από 1908! Τότε το σχολείο στεγαζόταν σε κτίριο επί της οδού Φαλήρου (η πρώτη παράλληλος δεξιά της λεωφό¬ρου Συγγρού στο ρεύμα για Πειραιά). Μετά τη Μικρασιατική Κατα¬στρο¬φή δημιουργήθηκε από Έλληνες της προσφυγιάς η γειτονιά του Νέου Κόσμου, και αυξήθηκε ο πληθυσμός της περιοχής και επομένως η ανάγκη για ένα νέο σχολείo. Στη μέχρι τότε πορεία του, το ΣΤ’ Γυμνάσιο στεγαζόταν σε ακατάλληλα ιδιωτικά κτίρια, με πολλές ελλείψεις (στις 22/01/1949 το σχολείο σε επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για τους 1000 (!!) μαθητές του σχολείου που έκαναν μάθημα σε δυο παλιά κτίρια, το ένα 55 ετών και το άλλο 35 ετών, που δε πληρούσαν κανένα όρο σχολικού κτιρίου και δεν είχαν ούτε αυλή). Τελικά σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Αθηναίων, και συγκεκριμένα στην παλιά Πυριτιδαποθήκη στο λόφο Κυνοσάργους θεμελιώνεται τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 1954, το νέο διδακτήριο. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ" της επο-μένης ημέρας, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε παρουσία του υπουργού Παιδείας, του δημάρχου Αθηναίων και του μητροπολίτη Αργυρο¬κάστρου. Στο δημοσίευμα ο γνωστός σε μας λόφος Λαμπράκη (λόφο Κυνοσάργους) αναφέρεται σαν "ύψωμα της παλαιάς Πυριτιδαποθήκης". Σημαντική ήταν η συμβολή και του Συλλόγου φίλων του ΣΤ΄ Γυμνασίου «δι΄ εράνων, εορτών, εκθέσεων, λαχειοφόρων αγορών, θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων, ομιλιών ως και δια παντός άλλου μέσου, όπερ ήθελε κριθεί πρόσφορον…» στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανέγερση διδακτηρίου.
Τελικά πριν μισό αιώνα, το Σεπτέμβρη του 1962, ξεκινά η λειτουργία του νέου διδακτηρίου που στεγάζει το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων αλλά και το νεοϊδρυθέν ΙΒ΄ Γυμνάσιο Θηλέων. Τα δυο σχολεία λειτουργούν παράλληλα σε δυο βάρδιες πρωί και απόγευμα. Το 1976 δημοσιεύεται ο Νόμος 309, σύμφωνα με τον οποίο δημιουργούνται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία διακρίνονται επίσης σε ημερήσια και νυχτερινά. Τον Αύγουστο του 1979 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης η κατάργηση των χωριστών "Αρρένων" και "θηλέων" και η μετατροπή τους σε μικτά. Το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων μετονομάζεται σε 6ο Γυμνάσιο Αθηνών ενώ το ΙΒ΄ Γυμνάσιο Θηλέων σε 36ο Γυμνάσιο Αθηνών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντίστοιχα Λύκεια. Την ίδια εποχή οι εγκαταστάσεις του διδακτηρίου επεκτείνονται με την κατασκευή νέου κτιρίου στο σκεπαστό μέρος του προαυλίου, παράλληλα της οδού Πυθέου.
Τα σχολεία λειτουργούν συνεχώς σε τρείς βάρδιες (μαζί με τα 4ο νυχτερινό Γυμνάσιο – Λύκειο) μέχρι τις αρχές του 2003 όταν στα υπάρχοντα διδακτήρια προστίθεται ένα ακόμη διώροφο κτήριο που χρησιμοποιείται από το 36ο Γυμνάσιο.Τελικά στο πλαίσιο των "συγχωνεύσεων" και σύμφωνα με τη απόφαση 71336/Δ4/ΦΕΚ Αρ Φυλ. 1575/27-6-2011 το 36ο Γυμνάσιο Αθήνας ενσωματώθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Αθήνας. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τα αντίστοιχα Λύκεια. Σήμερα πλέον το 6ο Γυμνάσιο Αθήνας συναυλίζεται με το 6ο Γενικό Λύκειο Αθηνών που συστεγάζεται με το 4o Eσπερινό Λύκειο Αθηνών.
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Σχεδίαση Υλοποίηση : Μαρία Δαγιακίδου

2 σχόλια:

  1. Λόφος Κυνοσάργους ονομάζεται και εκεί που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους ΤΚ 11744. Μήπως δεν είναι ξεκάθαρο που βρίσκεται ο λόφος Κυνοσάργους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η αναφορά.Μηπως μπορείτε να με πληροφορίσετε πως μπορώ να βρω κατάσταση με ονόματα της τάξης του 1962.

    ΑπάντησηΔιαγραφή