Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας: Ένα ταξίδι στο χρόνο – Από το 1848 η ιστορία που «ρούφηξαν» οι πέτρες – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Posted by dytikanea On Δεκεμβρίου 01, 2015 0 Comment
Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας (Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, 18:30), το dytikanea.gr κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από φωτογραφίες από το 1930 μέχρι τη δεκαετία του ’80 για το παλιό πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε τα παιδιά της περιο...χής.
Όλες οι εικόνες έχουν μια αναφορά στην γλυκιά εποχή της αθωότητας, στα δύσκολα αλλά γεμάτα αγάπη χρόνια. Η μεταφορά του σχολείου σε νέο κτήριο έγινε μετά από 167 χρόνια!
Το νέο βιοκλιματικό σχολείο που θα αγκαλιάζει από εδώ και πέρα τους μαθητές της Κάτω Αχαΐας είναι γεγονός και επισήμως με τα εγκαίνια έχουμε το τέλος μιας εποχής και την ανατολή μιας άλλης….
Το ιστορικό κτίριο, ιδρύθηκε το 1848.
Φαίνεται όμως ότι υπήρχαν νωρίτερα ζυμώσεις μεταξύ των αρχών της περιοχής και του υπουργείου παιδείας για την κατασκευή του σχολείου, καθώς διασώζεται σχετική επιστολή του 1838. Νωρίτερα οι μαθητές φιλοξενούνταν σε ιδιόκτητα κτίρια.
Στους χώρους του έχουν αποτυπωθεί μεγάλα και σημαντικά γεγονότα. Η ιστορία του κτιρίου μεγάλη. Έχει «ρουφήξει» τις αγωνίες των μαθητών που που με δυσκολία στέγνωναν τα μάτια τους από τα δάκρυα για να κοιτάξουν στον μαυροπίνακα, έχει «ακούσει» φωνές πνιχτές στην κατοχή. Όλη η ιστορία της πόλης περασμένη στους τοίχους…
Μπορεί οι μαθητές να έχουν φύγει και να φιλοξενούνται σε ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτίρια της χώρας, όμως στο χώρο του θρυλικού 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κάτω Αχαΐας θα παραμείνει χαραγμένη στις πέτρες μια συγκλονιστική και μεγάλη ιστορία.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Δαλαμάγκα για την παραχώρηση ενός μικρού μέρους από το πολύ πλούσιο και εξαιρετικά σημαντικό φωτογραφικό του αρχείο.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1848
Αρχικα λειτούργησαν ένα 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και ένα 2θέσιο Θηλέων. Την δεκαετία 1929-30 εγινε 5θεσιο και μικτό, ενώ θεμελιώθηκε οο 1928 από τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.
Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής επιτάχθηκε απο τους Γερμανοούς κατακτητές και χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο, νοσοκομείο, ακόμα και ως κρατητήριο.
Μετά την απελευθέρωση συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του, ενώ λόγω της αύξησης των μαθητων χρησιμοποιούνται ως διδακτικές αίθουσες και σπίτια πέριξ του σχολείου!
Το 1998 παραδίδεται νέα πτέρυγα και όλα τα μαθήματα γίνονται πλέον εντός του σχολείου (και στο νεο κτιριο και στο παλιο)
Το 2007 γκρεμίζεται το παλιό κτίριο καθώς κρίθηκε επικίνδυνο από τον σεισμό και τοποθετούνται επτά αίθουσες προκατ.
Πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2015 το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας, στεγαζεται στο νέο σχολικό συγκρότημα επι της οδου Ραστή και Ασημακοπούλου. Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό σχολικό κτίριο Περιφερεια της Δυτικης Ελλάδας.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου