Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τελετή Αποφοίτησης της 12ης Τάξης του Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας
June 14th, 2014 Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής
η τελετή αποφοίτησης της 12ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Οι 32 φετινοί απόφοιτοι του μοναδικού Ελληνοαμερικανικού Λυκείου στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας την άριστη παράδοση του σχολείου τους, έγιναν δεκτοί σε κορυφαία κολλέγια και πανεπιστήμια της χώρας.
Η τελετή ξεκίνησε με τους μικρούς μαθητές της τάξης του 2026 να συνοδεύουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» τους ντυμένους στα άσπρα και μπλε τελειόφοιτους, αφιερώνοντάς τους μάλιστα και δύο τραγούδια, μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων και τις επευφημίες των μεγαλύτερων συμμαθητών τους.
Μετά την εναρκτήρια προσευχή από τον ιερατικώς προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, στο καλωσόρισμά της η υποδιευθύντρια Ελένη Καραγιώργου, η οποία και συντόνισε την τελετή, επισήμανε τις επιτυχίες της φετινής τάξης των αποφοίτων που προσθέτουν μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην 57χρονη ιστορία του Σχολείου, ενώ ο διευθυντής Αναστάσιος Κουλαρμάνης, εξέφρασε –μεταξύ άλλων- την υπερηφάνεια που νιώθει ολόκληρη η κοινότητα γι’ αυτούς και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή Δρ. Σπύρο Σπυρέα, ο οποίος απευθύνθηκε με λόγο παραινετικό προς τους αποφοίτους.
Στην ομιλία του πρόεδρος και CEO της Sigmapharm Laboratories εξέφρασε την ξεχωριστή τιμή που νιώθει για την πρόσκληση, καθώς, όπως είπε, αν και η σύζυγός του Αμαλία Κασαπίδη- Σπυρέα έχει φοιτήσει στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, μόλις πρόσφατα ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για το μοναδικό ελληνόφωνο Λύκειο εκτός Ελλάδος, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επιτυχίες ορισμένων από τους φετινούς αποφοίτους.
«Μπορείτε να πετύχετε τα πάντα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τους Ελληνες», τόνισε ο Δρ. Σπυρέας, επισημαίνοντας στους αποφοίτους ότι ξεκινούν να χτίσουν μια καριέρα έχοντας ως βάση την εξαιρετική εκπαίδευση και την Ελληνική Παιδεία που έχουν λάβει από το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου. «Εχετε τις προϋποθέσεις, έχετε και τα γονίδια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ελληνική μας κληρονομιά, στον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, το Σωκράτη και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Με συγκίνηση αναφέρθηκε στα λόγια του παππού του, κατά τη δική του αποφοίτηση στην Ελλάδα, λόγια που έχουν μείνει χαραγμένα στο νου και την καρδιά του, ότι «τη ζωή σου θα την καταλάβεις καλύτερα άμα χτίσεις το σπίτι σου με τα ίδια σου τα χέρια», όπως και στα λόγια του αείμνηστου πατέρα του όταν αναχωρούσε από την Ελλάδα για την Αμερική για ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ότι «Στο καλό και με τη νίκη. Απόλαυσε το ταξίδι της νίκης και βάστα σφιχτά μέσα στην καρδιά σου την Ιθάκη σου, το σπίτι σου».
«Να είστε σοβαροί, να μελετάτε σκληρά, να χαίρεστε τη ζωή, να απολαμβάνετε το ταξίδι αυτό, είναι το ταξίδι που μετράει και όχι ο τελικός του προορισμός και πάντα να θυμάστε ότι είστε Ελληνες. Κρατήστε την Ελλάδα στην καρδιά σας και ποτέ μα ποτέ, μη νιώσετε ντροπή που είστε Ελληνες», επισήμανε ο Δρ. Σπυρέας, καλώντας τους να μην δεχθούν τα όσα άσχημα ακούγονται και γράφονται σήμερα για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο Δρ. Σπυρέας κάλεσε τους απόφοιτους να είναι υπερήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και την κληρονομιά που φέρουν από τους προγόνους τους, την Ελληνική Παιδεία που έχουν λάβει και την ορθόδοξη πίστη τους και να τα διαφυλάξουν. «Είστε η ελπίδα μας, είστε το μέλλον μας και σας προσμένουμε πίσω στην Ιθάκη σας, στο σπίτι σας», πρόσθεσε και ανακοίνωσε τη δυνατότητα «internships» στην εταιρία του για μαθητές του Αγίου Δημητρίου που ετοιμάζονται για σπουδές στη Φαρμακευτική και την Ιατρική, από την ερχόμενη σχολική χρονιά
«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος που για πολλούς από εμάς ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, όταν περάσαμε την πόρτα του νηπιαγωγείου της Αγίας Αικατερίνης, κρατώντας σφιχτά το χέρι της μητέρας μας», επισήμανε στην ομιλία της η αριστεύσασα – Valedictorian- Ιωάννα Κατέχη, τονίζοντας ότι αν και στέκουν σήμερα αμήχανοι στην έξοδο, «η καρδιά μας μένει και θα παραμένει εδώ στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου».
«Είμαστε έτοιμοι να ανεβούμε στο επόμενο μας σκαλοπάτι και να βρούμε το δρόμο μας στο καινούργιο στάδιο της ζωής μας. Εχουμε στις αποσκευές μας τα κατάλληλα εφόδια και αυτό το χρωστάμε στους αγαπημένους μας δασκάλους. Εσείς ρίξατε τον σπόρο της γνώσης και της αρετής στις ψυχές μας. Μαζί με τους ιερείς μας, μας διδάξατε τι σημαίνει να είσαι Ελληνας και Ελληνίδα. Μάθαμε τις παραδόσεις μας, το σεβασμό για τη θρησκεία μας, την αγάπη για το συνάνθρωπο μας και πάνω από όλα την περηφάνεια για την ελληνική μας καταγωγή», πρόσθεσε.
«Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου μας δίδαξε ελληνική ορθόδοξη χριστιανική αγωγή και παιδεία, μας γέμισε εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Αν θέλεις, μπορείς. Η πίστη κινεί βουνά. Είναι το πιστεύω που μας δίδαξε. Μας έμαθε να αγωνιζόμαστε τον αγώνα τον καλό και να επιδιώκουμε τη νίκη με τίμια μέσα», επισήμανε η Salutatorian Μαρία Παπαδοπούλου και πρόσθεσε πως «Οπλισμένοι με θέληση και δημιουργικότητα θα προσπαθήσουμε να καλυτερέψουμε την εικόνα της σημερινής κοινωνίας και να την κάνουμε πιο ανθρώπινη.»
«Είναι μερικές στιγμές που αναπολώντας το παρελθόν σε κάνουν πολύ αισιόδοξο για το μέλλον. Εχουμε αποδείξεις ότι αυτή η φυλή, αυτή η ράτσα, αυτό το πνεύμα που λέγεται Ελλάδα, αυτό που λέγεται Ελληνισμός, αυτή η Ομογένεια, οι φτωχοί μετανάστες που ξεκίνησαν δειλά δειλά και φοβισμένα, όπως ήρθα εγώ 15 χρονων και πετύχαμε, δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα», ανέφερε συγκινημένος από την τελετή ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης.
«Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, αυτά είναι τα δισεκατομμύριά μας. Ωραίος είναι ο πλούτος, καλό πράγμα να έχεις λεφτά και παράλληλα να ξέρεις πώς θα τα χρησιμοποιήσεις τα χρήματα και εμείς εδώ και την τελευταία δεκάρα την τοποθετήσαμε σωστά», τόνισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι δωρεές του οποίου προς το Σχολείο θα φτάσουν, όπως είπε, το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
«Τα παιδιά αυτά μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας», ανέφερε ο Δρ. Νίκος Μεζίτης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης να στηρίξει το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, ενώ επέδωσε δωρεά για το Science Lab.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου, αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, και ο πρόεδρος της κοινότητας Γκας Σιδερής.
«Εσείς είστε η καλύτερη επένδυση που κάνουμε», τόνισε ο π. Νεκτάριος, κλείνοντας την τελετή και κάλεσε τους αποφοίτους να επιστρέφουν πάντα στο δεύτερο σπίτι τους, την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου.
Η γιορτή διανθίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής Ευάγγελου Χαζίρογλου, που τους συνόδευε στα πλήκτρα. Με τις υπέροχες φωνές τους πρωταρχικό ρόλο στο τραγούδι είχαν οι μαθήτριες Θεοφανία Τσαχιρίδου, Μελίνα Τσιροπούλου, Βασιλική Ντελέκου, Βασιλική Μητσάκη, Ευαγγελία Τσαγγάρη και ο συμμαθητής τους Συμεών Σάφος.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των απολυτηρίων, των επαίνων και των χρηματικών βραβείων, ενώ οι μαθητές της 12ης τάξης τίμησαν την καθηγήτρια τους Ελένη Καραγιώργου.
Την Τάξη του 2014 αποτελούν οι: Νικόλαος Ανδρεόπουλος, Τσαρλς Αθανασόπουλος, Αντόνιο Αβραμίδης, Γιάννης Μπουλάς, Μέριλυν Ντάμερον, Αναστάσιος Δημητρίου, Ελευθερία Γκάρα, Αθηνά Γκριτσίπη, Νικόλας Χατζηκωνσταντής, Ελεάνα Χουίρη, Ελισάβετ Καμισιρίδη, Νοέλ Κάνεν, Ιωάννα Κατέχη, Κατερίνα Λοζάντα, Φιλιώ Μοδινού, Κρίστοφερ Παναγάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Κυριάκος Παπανικολάου, Αλέξανδρος Προκοπίου, Σαβίνα Ρουπανέρ, Ευάγγελος Σαββαϊδης, Χριστόδουλος Σαββίδης, Βίβιαν Σφήκα, Αναστασία Θεοδωροπούλου – Τσίνα, Παναγιώτης Τσαμπάς, Ευγενία Τσαγκούρη, Παναγιώτα Τσαγκούρη, Ηλίας Τσιρογιάννης, Κική Τσιροπούλου, Γιάννης Τσουκαλάς και Φανή – Μαρία Τζήκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου