Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η Σχολή που σημάδεψε τις ζωές πολλών Συριανών
Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2015 / Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας
Η ιστορική διαδρομή της Νυχτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου, η οποία ιδρύθηκε το 1937, σημαδεύοντας επί 70 συναπτά έτη τις ζωές πολλών Συριανών, αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου, με την υπογραφή του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.
Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βασίστηκε στην ιδέα και την επιμονή του -επί πολλά χρόνια καθηγητή εκατοντάδων μαθητών- Κωνσταντίνου Καπούτσου. Ο ίδιος παρουσιάζει ένα πλούσιο αρχείο, το οποίο βασίζεται στην πρωτογενή έρευνα και συλλογή τεκμηρίων που συγκέντρωσε από το 2008.
70 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία
Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν και να διαβάσουν δημοσιεύματα από τον Τύπο της εποχής, τόσο από τη Σύρο, όσο και από τις Κυκλάδες γενικότερα, όπου γίνεται αναφορά στη Σχολή από την ίδρυσή της το 1937 μέχρι το 2009.
Στην πολυετή προσφορά της Σχολής στην τοπική κοινωνία της Σύρου επικεντρώθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης κ. Μαργαρίτα Καλουτά.
“Στρέφοντας το βλέμμα πίσω στις επτά δεκαετίες λειτουργίας της Σχολής και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν, ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τις διόλου ευκαταφρόνητες επαγγελματικές πορείες των αποφοίτων, αναλογιζόμαστε την προσφορά της Νυχτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου στην τοπική κοινωνία και στην Εμπορική Ναυτιλία.. Πρόκειται για ένα αθόρυβο και μη προβεβλημένο εκπαιδευτήριο, που λειτουργώντας συστηματικά και προετοιμάζοντας εξαιρετικούς επαγγελματίες έφτιαξε το «καλό όνομα» του Συριανού Μηχανικού, γνωστό στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και στα πέρατα του κόσμου. Εκεί λειτουργούσαν τμήματα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανοτεχνιτών, Κλωστοϋφαντουργών, Ηλεκτροτεχνιτών και τελευταία και τμήμα Πλοιάρχων”.
Υπενθύμισε δε ότι από το 1964 η Σχολή στεγάστηκε στο ιδιόκτητο κτίριό της, τη σημερινή Περιφέρεια, ενώ από το 2000 μεταστεγάστηκε στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα.
Σπάνιο αρχειακό υλικό
Αντικείμενα από τα εργαστήρια, φωτογραφίες από τις σχολικές δραστηριότητες και την εκπαίδευση των μαθητών στα εργοστάσια του νησιού, διάφορες σπάνιες μαρτυρίες από τους πρώτους χρόνους λειτουργίας της Σχολής, εποπτικά όργανα, μηχανήματα και άλλα ζωντανεύουν μνήμες από το ένδοξο παρελθόν της Σύρου, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους επισκέπτες.
“Κοιτάζοντάς τα, θα μεταφερθούμε όλοι και όλες μας στα μαθητικά μας χρόνια και θα ξαναζήσουμε για λίγο μαζί όπως τότε: Γιατί η σχολή μηχανικών φιλοξενούσε για δεκαετίες και το τότε Γυμνάσιο Θηλέων. Και γι’ αυτό μέσα σε κάθε τάξη μας υπήρχε κι ένα μηχάνημα απ’ τη σχολή μηχανικών, διάφορα εξαρτήματα στα γραφεία των καθηγητών και έτσι ήμασταν ένα γυμνάσιο θηλέων, εξοικειωμένο με την ατμόσφαιρα του μηχανουργείου” σημείωσε η κ. Καλουτά, προσθέτοντας πως “ένα από τα σπάνια σ’ όλο τον κόσμο κομμάτια που πρέπει ο επισκέπτης να θαυμάσει είναι το ομοίωμα ναυτικού κινητήρα, που εκτίθεται σε βιτρίνα στην αίθουσα 3 που είναι αφιερωμένη στη θάλασσα”.
Εντυπωσιακή είναι, μεταξύ άλλων, η προσομοίωση μηχανοστασίου πλοίου από πλεξιγκλάς το οποίο δωρήθηκε από τον Εφοπλιστή Ιωάννη Βάτη.
Κάλεσμα προς τους μηχανικούς και βιομηχανικές εργάτες
“Με την έκθεση αυτή επιδιώκουμε να φέρουμε κοντά στο Μουσείο τους μηχανικούς, τους μηχανολόγους, τους ηλεκτροτεχνίτες, τους βιομηχανικούς εργάτες της Σύρου. Ο καθένας από σας σίγουρα θα βρει κάποιο κομμάτι της ζωής του σε κάποια από αυτές τις πινακίδες”, επεσήμανε η κ. Καλουτά.
Την επιμέλεια της έκθεσης και των κειμένων, καθώς και τον σχεδιασμό της αφίσας ανέλαβε ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος. Ο Σχεδιασμός, το δημιουργικό κομμάτι, η ψηφιακή επεξεργασία και η σελιδοποίηση ανήκουν στον Βαγγέλη Ξαγοράρη και την Πόπη Ξενοπούλου.
Η κ. Καλουτά δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμότατες ευχαριστίες προς τους κ.κ. Ιωάννη Βακόνδιο – Εργαλειοτεχνική Κυκλάδων, Νικόλαο Α. Μπουγιούρη – Μηχανικό ΕΝ και Μανώλη Κωνσταντίνου για την οικονομική στήριξη.
Αίτημα για τη δημιουργία Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού
Τέλος, η πρόεδρος κατέστησε γνωστό το αίτημα όλων προς τους τοπικούς φορείς και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου για δημιουργία Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. “Αυτό θα είναι ένα μεγάλο και σίγουρο βήμα για τη Σύρο που θα έλυνε το βιοποριστικό πρόβλημα εκατοντάδων νέων της Σύρου και όχι μόνο, κατέληξε.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Χριστίνα Δρακάκη, διευθύντρια για πολλά χρόνια της Σχολής Μηχανικών, η οποία μοιράστηκε με το κοινό πλούσιες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία σε όλα τα στάδια της πορείας αυτής της σχολής.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου