Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Βασικό Χρονολόγιο Πειραιά (1833-2001) (Διαρκούς ενημέρωσης)
Μέρος δεύτερο
Στην φωτο από την έκθεση της Σχολής για τα 150 χρόνια
...
1860 Κατασκευάζεται στον Πειραιά από τον Γεώργιο Βασιλειάδη μεγάλο ατμοκίνητο εργοστάσιο (χυτήριο, σιδηρουργείο, μηχανουργείο).
1864 Σταθμός σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα ιδρύει το πρώτο υποκατάστημά της στον Πειραιά.

1865 Ο Νικόλαος Μελετόπουλος ιδρύει ιδιωτική Σχολή Απόρων Παιδιών στην συνοικία Καραβά. Από τους πρώτους και σημαντικούς εποικιστές του Πειραιά. Έκανε πολλά για την πόλη του Πειραιά αν και είχε γεννηθεί στο Άργος. Στα κτήματά του δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων και το περίφημο χωριό του Μελετόπουλου, που σήμερα ονομάζεται Μανιάτικα. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος (1852-1856) καθώς και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνέχεια όλη η οικογένεια Μελετόπουλου έδωσε τα μέγιστα στον Πειραιά.
Έπιπλα οικογένειας Μελετόπουλου, που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Ιστορίας Δήμου Πειραιά
1868 Λειτουργεί ιπποσιδηρόδρομος από τον Σταθμό ως το Τελωνείο (144 χρόνια μετά ο Δήμαρχος αρνείται την επαναλειτουργία του με μορφή σύγχρονου Monorail)
1869 Εγκαινιάζεται η σύνδεση με ατμοκίνητο σιδηρόδρομο Αθήνας - Πειραιά. Αρχίζει να κτίζεται το κτήριο του Χρηματιστηρίου, το γνωστό Ρολόι. Η κατασκευή του ολοκληρώνεται το 1873. Τον ίδιο χρόνο (1869) ολοκληρώνεται μετανάστευση Κρητών το οποίο φεύγει για να αποφύγει τις διώξεις των Τούρκων στην Κρήτη.
Το κτήριο του Χρηματιστηρίου (Ρολόι) που στην συνέχεια αποτέλεσε το Δημαρχείο Πειραιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1869 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1873.
1871 Ιδρύεται το μηχανουργείο του Τζων Μακ Δούαλ
1872 Αντικαθίστανται ο δια πετρελαίου φωτισμός με φωταέριο
1873 Πρώτο νοσοκομείο το Τζάνειο με δωρεά του Νικήτα Τζανή από τα Κύθηρα. Ο Θεμέλιος λίθος του είχε μπει το 1864
1874 Ιδρύεται το πρώτο ορφανοτροφείο (Ζάννειο) Ορφανοτροφείο Αρρένων
1875 Ο Ερνέστος Τσίλλερ αγοράζει μεγάλη έκταση στη σημερινή πλατεία Αλεξάνδρας και ανεγείρει μια σειρά από εξοχικές κατοικίες. Η περιοχή ήταν για χρόνια γνωστή ως Συνοικία του Τσίλλερ αποτελούσε περιζήτητο τόπο παραθερισμού των Αθηναίων. Βλέπε: Η Καστέλα με τα μάτια της Πηνελόπης Δέλτα η οποία παραθέρισε εκεί μόλις 3 χρόνια αργότερα το 1878 και δίνει πλήρη εικόνα της περιοχής.
Ο Ερνέστος Τσίλλερ και η Καστέλα έγιναν πλέον έννοιες ταυτόσημες
1876 Ίδρυση και λειτουργία "Β΄ Παρθεναγωγείο Υδραικής Συνοικίας". Το 1914 θα μετονομαστεί σε "Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς"
Το Δεύτερο της Υδραικής Συνοικίας
1880 Ο Ξαβέριος Στέλλας ανοίγει εστιατόριο στην περιοχή του λιμανιού που θα πάρει και το όνομά του (Ακτή Ξαβερίου) (Βλέπε: Ονόματα Οδών, Πλατειών και Τοπωνύμια του Πειραιά)
Ο Νέος Επιβατικός Σταθμός που βρίσκεται στην Ακτή Ξαβερίου
1884 Κάτοικοι στον Πειραιά 24.833. Θεμελιώνεται το Δημοτικό θέατρο και ιδρύεται η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατόπιν δωρεάς του ευεργέτη Πανταζή Βασσάνη (βλέπε: Βασσάνειος Ναυτική Σχολή). Διοχετεύεται πόσιμο νερό στις ιδιωτικές κατοικίες.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου