Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Βασικό Χρονολόγιο Πειραιά (1833-2001) (Διαρκούς ενημέρωσης)
Μέρος τρίτο
1885 Ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών.
1885 Ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών.
1893 Ιδρύεται η Γαλλική καθολική Σχολή Αρρένων Saint Paul (Αγιος Παύλος). ...
1895 Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στο Νέο Φάληρο κατασκευάζεται το ποδηλατοδρόμιο (πρόδρομος Σταδίου Καραϊσκάκη) (βλέπε: Ο πρόδρομος του Σταδίου Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο) κατόπιν παραχώρησης γης της Εταιρείας Σιδηροδρόμων Αθήνων Πειραιώς και με δικά της κεφάλαια ενόψει των Α΄ Σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2012)
1896 Κάτοικοι 50.000 στον Πειραιά. Ενόψει Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγονται στον Πειραιά ποδηλατοδρομίες, λεμβοδρομίες και όλα τα ναυταθλητικά αγωνίσματα (σε αντίθεση με τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 που δεν έγινε κανένα απολύτως αγώνισμα στον Πειραιά και η πόλη βρέθηκε έξω από κάθε ολυμπιακό σχεδιασμό). Στις 14 Νοεμβρίου του ιδίου έτους γίνεται ο Κατακλυσμός του Πειραιά. Περιουσίες χάνονται (Βλέπε: Ο Μεγάλος Κατακλυσμός του Πειραιά).
1899 Ο Πειραιάς αποκτά τον πρώτο του κινηματογράφο στο Θέατρο Τσόχα στο Πασαλιμάνι.
1900 Ιδρύονται ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (βλέπε: Οι πρώτοι σύλλογοι της Πόλης) και η Σχολή Μηχανικών Προμηθεύς (βλέπε: Σχολή Μηχανικών Προμηθεύς)

1901 Ολοκληρώνεται η κατασκευή του επιβλητικού δημοτικού κτηρίου του Ταχυδρομείου στη συμβολή των οδών Φίλωνος, Καραολή-Δημητρίου. (Βλέπε: Δημοτική Πινακοθήκη ή Παλιό ταχυδρομείο)
Η λειτουργία του Ταχυδρομείου ξεκίνησε το 1901. Στην μετώπη του έχει ως έτος κατασκευής το 1900 έτος που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτηρίου
1902 Η Βασσίλισα Όλγα (Δούκισσα Ρωσίας στο γένος) εγκαινιάζει το Ρωσσικό Νοσοκομείο Πειραιά σε οικόπεδο (με οικία) ιδιοκτησίας Μελετόπουλου που είχε αγοράσει το 1897.
Το πρώην Ρωσσικό Νοσοκομείο είναι σήμερα το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά
1903 Η Τράπεζα Αθηνών ολοκληρώνει την κατασκευή του θρυλικού Ξενοδοχείου Ακταίον στο Νέο Φάληρο (βλέπε: Ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ και Περιήγηση στο Εσωτερικό του ΑΚΤΑΙΟΝ). Έναρξη Λειτουργίας του Ορφανοτροφείου Θηλεών Ιωάννη και Μαριγούς Χατζηκυριακού. Εντυπωσιακό κτήριο το οποίο θα ονοματίσει και όλη την περιοχή (Χατζηκυριάκειο).
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου