Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Βασικό Χρονολόγιο Πειραιά (1833-2001) (Διαρκούς ενημέρωσης)
Μέρος πρώτο PIREORAMA

Χρονολόγια για τον Πειραιά υπάρχουν πολλά. Εγώ σε αυτό το χρονολόγιο που το ονόμασα "βασικό", αναφέρομαι μόνο στις ημερομηνίες εκείνες που θεώρησα εγώ σημαντικές για τα βήματα της πόλης από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα. Ίσως όμως θα έπρεπε να το ονομάσω και προσωπικό αφού σε αυτό τονίζω στοιχεία τα οποία έλαβα εγώ προσωπικά ως άτομο (Δημοτικό, γυμνάσιο που τελείωσα, περιοχή που μεγάλωσα κ.λ.π.).
Επίσης ανέφερα στον τίτλο ότι είναι "Διαρκούς ενημέρωσης" γιατί οι μέχρι σήμερα αναρτήσεις μου σαφώς και δεν καλύπτουν την ιστορία της πόλης και με τον καιρό το χρονολόγιο αυτό θα καλύπτεται συμπληρωματικά και με άλλα γεγονότα.
1834 Η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα κρίνει και την τύχη του Πειραιά. Αρχίζει ο εποικισμός του κυρίως από νησιά (βλέπε: Οι πρώτοι έποικοι του Πειραιά). Εκπονείται Σχέδιο Πόλεως από τους αρχιτέκτοντες Κλεάνθη και Σάουμπερτ.
1835 Ίδρυση Δήμου Πειραιά. Ορκίζεται το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με Δήμαρχο τον Υδραίο Κυριάκο Σερφιώτη, στην μισοερειπωμένη μονή του Αγίου Σπυριδώνος
1836 Η πόλη έχει 1.011 κατοίκους. Ιδρύεται το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο (πρώτο δημοτικό σχολείο της πόλης). Ο Νεόφυτος Βάμβας ιδρύει ιδιωτική σχολή για κορίτσια
1837 Εγκατάσταση στον Πειραιά της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
1838 Ιδρύεται το πρώτο τυπογραφείο της πόλης "ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ" από τον Ηλία Χρυστοφίδη και αργότερα το 1839 ο ίδιος κυκλοφορεί και το πρώτο περιοδικό που τιτλοφορείται "Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ".
1840 Δόθηκε προς χρήση η πλήρη οργανωμένη παραλία για θαλάσσια λουτρά (πλαζ) στο Πασαλιμάνι. (βλέπε την ανάρτηση "Πάμε για Μπαιν-Μιξτ στο Πασαλιμάνι").
1844 Ιδρύεται το μεταξουργείο του Λουκά Ράλλη και τρία χρόνια αργότερα εξοπλίζεται με μια από τις πρώτες ατμομηχανές στην Ελλάδα
1847 Έναρξη λειτουργίας "Ελληνικού Σχολείου" που θα μετονομαστεί αργότερα σε "Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς" αλλά θα γίνει στον Πειραιά ευρέως γνωστό ως "Ιωνίδειος".
π
Η φωτογραφία του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων είναι αναρτημένη στο κτήριο του Ιδρύματος Ιστορίας Πειραιά
1849 Κυκλοφορεί ο ΕΡΜΗΣ (πρώτη εφημερίδα) από τον Παντολέοντα Καμπούρογλου
1854-1857 Κατά την διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, ο Πειραιάς βρίσκεται υπό αγγλογαλλική κατοχή. Ξεσπά επιδημία χολέρας κυρίως εξαιτίας του Γάλλου Ναυάρχου Τινάν. Μας αφήνει προίκα εκτός από την χολέρα και τον Τινάνειο Κήπο.
(βλέπε: Ο Βασιλιάς του Πειραιά και η Ξένη του 1854).
Το μνημείο Εθνικής αντίσταση που βρίσκεται εντός Τινάνειου Κήπου
1858 Ολοκληρώνεται η κατασκευή του κτηρίου των Ραλλείων Σχολών με δωρεά του Ιακώβου Ράλλη
Αριστερά του Δημοτικού Θεάτρου βρίσκονταν τα κτήρια της Ραλλείου. Σήμερα μετά την υφαρπαγή τους από το καθεστώς της 7ετίας ο δήμος εισπράττει ενοίκια καταστημάτων και σταθμεύει τα οχήματά του σε έναν χώρο ντροπή για το κέντρο του πειραιά.
1859 Ιδρύεται η Καθολική Σχολή Καλογραιών Jeanne d' Arc.
Το 2009 εορτάστηκαν τα 150 χρόνια λειτουργίας.
Στην φωτο από την έκθεση της Σχολής για τα 150 χρόνια
1860 Κατασκευάζεται στον Πειραιά από τον Γεώργιο Βασιλειάδη μεγάλο ατμοκίνητο εργοστάσιο (χυτήριο, σιδηρουργείο, μηχανουργείο).
1864 Σταθμός σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα ιδρύει το πρώτο υποκατάστημά της στον Πειραιά.

1865 Ο Νικόλαος Μελετόπουλος ιδρύει ιδιωτική Σχολή Απόρων Παιδιών στην συνοικία Καραβά. Από τους πρώτους και σημαντικούς εποικιστές του Πειραιά. Έκανε πολλά για την πόλη του Πειραιά αν και είχε γεννηθεί στο Άργος. Στα κτήματά του δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων και το περίφημο χωριό του Μελετόπουλου, που σήμερα ονομάζεται Μανιάτικα. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος (1852-1856) καθώς και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνέχεια όλη η οικογένεια Μελετόπουλου έδωσε τα μέγιστα στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου