Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παρουσίαση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – Μέρος πρώτο
Εξωτερική άποψη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.
Οροφογραφία από το εσωτερικό του Μουσείου.
Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.
Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ). Οι Συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται καθημερινά με αγορές και δωρεές ιδιωτών και σχολείων.

Μέρος του υλικού εκτίθεται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ενώ τμήμα των Συλλογών εκτίθεται σε περιοδικές εκθέσεις τόσο εντός του Μουσείου όσο και σε Εκθέσεις ανά την Ελλάδα.
Δραστηριότητες
Το Μουσείο έχει ποικίλες δραστηριότητες όπως :
1. Συμμετοχές σε Εκθέσεις και Συνέδρια (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Γιορτή Πολυγλωσσίας Δήμου Θεσσαλονίκης).http://www.ekedisy.gr/category/drasis/ektheseis/
2. Διοργάνωση Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών ( 1ο και 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΑΙΠΘ με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου».http://www.ekedisy.gr/2os-mathitikos-diagonismos-tou-ekedi…/
3. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: http://www.ekedisy.gr/…/dr…/sinedriaimeridesdialexisomilies/
4.
5. Σεμινάρια εξ αποστάσεως.http://www.ekedisy.gr/ekpedeftika-seminaria-ex-apostaseos/
6. Επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές.http://www.ekedisy.gr/seminaria-fevrouariou-martiou-2015/
7. Εργαστήρια για παιδιά.http://www.ekedisy.gr/category/drasis/ergastiria-gia-pedia/
8. Εκπαιδευτικά προγράμματα: http://www.ekedisy.gr/categ…/drasis/ekpedeftika-programmata/
9. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.http://www.ekedisy.gr/…/mousio-scholikis-zois-ke-ekpedefsis/
Στόχοι
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει στόχο να είναι ένα ζωντανός και ελκυστικός χώρος στον οποίο όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες θα μαθαίνουν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Στο διατηρητέο και πανέμορφο κτίριο του Μουσείου οι επισκέπτες θα έχουν μια διαφορετική εμπειρία: κατά τη διάρκεια της ξενάγησης , θα γνωρίσουν όχι μόνο την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων αλλά θα ακούσουν και την ιστορία της ομορφότερης ίσως περιοχής της Αθήνας, της Πλάκας και της οδού Τριπόδων, του αρχαιότερου δρόμου της αρχαίας Αθήνας.
Το Μουσείο ξυπνάει μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι θα ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια καθισμένοι στα παλιά ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους.
Οι μικρότεροι θα ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό.
Εκθέσεις
Το Μουσείο έχει μία μόνιμη Έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από την περιήγηση σε σχολικές εκδόσεις και σχολικό υλικό, να αποκτήσει μία εικόνα για τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Η έκθεση ξεκινάει από τον 1ο όροφο με εκδόσεις από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.
‘Αποψη εσωτερικού του ισογείου
Συνεχίζεται στον 2ο όροφο με εκδόσεις του 20ου αιώνα.
‘Αποψη εσωτερικού του 1ου ορόφου
Παράλληλα εκτίθενται σχολικοί χάρτες και σχολικό υλικό εποχής.
Εσωτερικό από τον 1ο όροφο
Δεν θα φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε την αναπαράσταση της σχολικής τάξης του 50′. Ο επισκέπτης θα καθίσει στα παλιά ξύλινα θρανία και θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μία άποψη της λειτουργίας του παλιού σχολείου. Είναι η αίθουσα στην οποία πραγματοποιούνται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
‘Αποψη από την “παλιά τάξη”
Στην επίσκεψή τους στο Μουσείο οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν στις συλλογές του Μουσείου που περιλαμβάνουν σχολικό υλικό και σχολικά βιβλία και να παρακολουθήσουν τα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και να ανακαλύψουν την ιστορία της περιοχής και των μνημείων που περιβάλλουν το Μουσείο, η ιστορία των οποίων ακολουθεί όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας.
Σχεδίαση: by Stelios Vlachos https://www.facebook.com/stelios.vlachos.73
Προγράμματα
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων. Για τις επισκέψεις αυτές τα σχολεία πρέπει να κάνουν τηλεφωνική κράτηση. Υπάρχει η δυνατότητα σε όσα σχολεία επιθυμούν να αποστέλλεται υλικό προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
http://www.ekedisy.gr/ekpedeftika-programmata-gia-scholia-…/
Τα Σαββατοκύριακα εκπονούνται προγράμματα για παιδιά ή για παιδιά και γονείς μαζί τα οποία ανανεώνονται συνέχεια. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα μας http://www.ekedisy.gr/category/drasis/ergastiria-gia-pedia/ και το facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis…
NEA: http://www.ekedisy.gr/ekdilosis-pagkosmia-imera-mousion/
http://www.ekedisy.gr/paratasi-2ou-mathitikou-diagonismou/
Πωλητήριο
Το Μουσείο διαθέτει Πωλητήριο με μικροαντικείμενα, αφίσες, κάρτες εμπνευσμένα από τις Συλλογές του αλλά και εκδόσεις τόσο του ΕΚΕΔΙΣΥ όσο και άλλων εκδοτικών οίκων.
‘Αποψη του πωλητηρίου
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00-18:00
Σαββατοκύριακα 11:00-19:00
Δευτέρα: Κλειστά
Eίσοδος: 3 ευρώ. Δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, παιδιά έως 12 ετών, κατόχους κάρτας εισόδου σε Μουσείο και στα μέλη μας.
Διεύθυνση:
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα 10558
Τηλ. 2103250341
To Mουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων και η πρόσβαση γίνεται με Μετρό.
Σταθμοί Μετρό: Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Σύνταγμα (κοντινότερος Ακρόπολη)
Email: info@ekedisy.gr ekedisy@gmail.com
Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα τελευταία Νέα του Μουσείου Σχολικής Ζωής από την ιστοσελίδα μας http://www.ekedisy.gr/ και από το . Facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis…
Website: http://www.ekedisy.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου