Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πλατανίτες οι δωρητές-ευεργέτες του Παραλίου Άστρους.
| Αναρτήθηκε 14-04-2011 | από nskarmoutsos
Πλατανίτες, μαζί με κατοίκους και άλλων χωριών της περιοχής, μετά την απελευθέρωση του τόπου από τους Τούρκους, υπήρξαν από τους πρώτους οικιστές του Παραλίου Άστρους και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξη του χωριού μας.
Οι οικογένειες των Πλατανιτών Ιωάννη Μαρούδη, Βασιλείου Μαρούδη, Θεοδώρου Μοίρα, Θεοδώρου Δεληγιάννη και Αθανασίου Σακαλή που μετοίκησαν από τον ...Πλάτανο στο Παράλιο Άστρος, δώρησαν την περιουσία τους στην κοινότητα Παραλίου Άστρους.
1. Σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεόδωρος Δεληγιάννης και με χρήματα του ιδίου και του Θεοδώρου Μοίρα, κτίστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων.
2. Επίσης, σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεόδωρος Δεληγιάννης και με χρήματα που προήλθαν απο την εκποίηση δύο οικοπέδων που είχε δωρίσει ο ίδιος, κτίστηκε το Διοικητήριο όπου στεγάζονται η Δ.Ο.Υ Παραλίου Άστρους, η Αστυνομία, το Κτηματολόγιο ενώ διαθέτει και αίθουσα εκδηλώσεων.
3. Το πανέμορφο Δημοτικό Σχολείο, έγινε με χρήματα του Ιωάννη Μαρούδη, που άφησε με την ιδιόχειρη διαθήκη του την 13η Απριλίου 1893. Η περιουσία, ήταν αρχικά κτηματική και μετά την εκποίηση, το 1928 ήταν 194.768,45 δραχμές.

4. Ο Βασίλειος Μαρούδης δώρισε κτήματα στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.
5. Με τα χρήματα που θα προέρχονταν από την εκποίηση της μεγάλης περιουσίας του Αθανασίου Π. Σακαλή, προβλεπόταν να προικίζονται απο τους τόκους δύο ορφανά κορίτσια κάθε δύο έτη απο το Παράλιο Άστρος και το Άστρος και κατά το ενδιάμεσο έτος να γίνονται έργα για το υδραγωγείο.
Στις μέρες μας, πολλές οικογένειες Πλατανιτών είτε έχουν εγκατασταθεί και διαμένουν μόνιμα είτε έχουν αποκτήσει παραθεριστικές κατοικίες στο Παράλιο Άστρος.
Το χωριό μας οφείλει ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ευεργέτες, οι οποίοι το αγάπησαν και το υπηρέτησαν σε δύσκολες εποχές.
Για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους η ιστοσελίδα ξεκινά ένα αφιέρωμα για τους ευεργέτες του Παραλίου Άστρους, αρχίζοντας με τον Θεόδωρο Δεληγιάννη. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό υλικό, το οποίο προέρχεται από το βιβλίο του Βασιλείου Κούκλη «ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ –ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΗ ΖΩΗ, ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ» που μόλις κυκλοφόρησε.
Ευάγγελος Ι. Κούκλης
Πλατανίτης την καταγωγή
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου