Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΤΥρίες
Ιστορίες για την πόλη
Το μεταμοντέρνο σχολείο της Γούβας
Date: Αυγούστου 26, 2013Author: melios2013 Κατηγορία: Μέσα στο χρόνο,Παγκράτι,Σχολεία Ετικέτες: σχολείο,σχολείο Γούνας,Άγιος Αρτέμιος. Δημοτικό Γούβας,Γούβα,Μπαουχάους,Παναγιωτάκος,Φιλολάου
Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας αναθέτει στις αρχές τις δεκαετίας του `20 σε νέους αρχιτέκτονες την ανέγερση σχολικών μονάδων στην Αθήνα. Τα σχολεία αυτά, που διασώζονται ακόμα και σήμερα, αποτελούν αναφορά του ελληνικού μοντερνισμού. Και αυτό γιατί οι Έλληνες αρχιτέκτονες που τα σχεδίασαν επηρεασμένοι από την ακαδημαϊκή τους πορεία στην Ευρώπη εισήγαγαν στοιχεία Μπάουχαους, σχεδιάζοντας απλά αλλά εύχρηστα κτίρια
Το δημοτικό σχολείο της Γούβας τα πρώτα χρόνια κατασκευής του.
Ο Κυριακούλης Παναγιωτάκος σχεδίασε δυο Δημοτικά Σχολεία με πιο γνωστό αυτό στον Άγιο Αρτέμιο. Το συγκρότημα του Αγίου Αρτεμίου κτίστηκε στην περιοχή της Γούβας (σημερινή οδό Φιλολάου). Το κτίριο διέθετε αρχικά αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα χειροτεχνίας και γραφεία εκπαιδευτικών. Οι τάξεις στρέφονται προς τη μεσημβρία και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εσωτερικών κλειστών διαδρόμων. Σε 2 αίθουσες παρέχονταν η δυνατότητα ενοποίησης έτσι ώστε να δημιουργείται μια μεγαλύτερη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις εκδηλώσεις του συγκροτήματος. Στους υπόγειους χώρους είχαν δημιουργηθεί αίθουσας εστιατορίου και γυμναστικής που κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής αποτέλεσαν αίθουσες συσσιτίου.
Το κλιμακοστάσιο στην δυτική άκρη του κτιρίου εξέχει από τον κύριο όγκο με την μορφή καμπύλου έρκερ. Η ιδιαιτερότητα αυτή έκανε το κτίριο εμβληματικό για την εποχή του. Η φωτεινότητα των χώρων, και η καθαρότητα του κτιρίου το έκανε να εντυπωσιάζει με την απλότητά του ακόμα και ξένους αρχιτέκτονες. Τα σχέδια του Παναγιωτάκου διαπνέονταν από τον αέρα αισιοδοξίας και δημιουργίας της γενιάς του `30. Αυτή η πεποίθηση του καινούργιου πέρασε σε πολλά σχολικά κτίρια που κατασκευάστηκαν εκείνη την περίοδο (στην Μιχ. Βόδα, στην Καλλισπέρη, στο Δουργούτι, στα Πευκάκια και στη Κωλέττη). Οι αρχιτέκτονες τους, αν και στα πρώτα βήματά τους, θα αποτελέσουν σημαντικούς μεταρρυθμιστές στα επόμενα χρόνια της αρχιτεκτονικής μορφής της πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο που σχεδίασε ο Παναγιωτάκος στη Γούβα πριν από 80 και πλέον χρόνια, συνεχίζει με μικρές εσωτερικές μετατροπές να στεγάζει το διδακτήριο για το 91ο& 126ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Το 2008 με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής και του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος φιλοτεχνήθηκε ο δυτικός τοίχος του σχολικού συγκροτήματος με την τεχνική του γκράφιτι. Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έγινε σε μια προσπάθεια αποφυγής των συνεχόμενων βανδαλισμών των τοίχων με συνθήματα. Εντούτοις αρχιτέκτονες και μηχανικοί την χαρακτηρίζουν εγκληματική δεδομένης της ιστορίας του κτιρίου και της αλλοίωσης κατ’ αυτόν τον τρόπο της αρχικής του εικόνας και μορφής.
Με την δημιουργία του σχολείου άρχισε μετά από λίγα χρόνια να κατασκευάζεται δίπλα του και η εκκλησία του Αγίου Αρτεμίου.Σταδιακά ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία με την αυλή και το προαύλιο της εκκλησίας να βρίσκονται υπερυψωμένα. Η υψομετρική διαφορά που υπήρχε πάντα στην περιοχή ήταν κατά τον Αθηναιογράφος Κ. Μπίρη η αιτία που ονομάστηκε η συνοικία Γούβα.Η ίδια άποψη πιστεύει ότι αρχικά αποκαλούνταν Γούρνα λόγω της κυρτότητας του εδάφους που ευνοούσε τη συγκέντρωση των νερών. Από την επταετία και μετά η συνοικία του Παγκρατίου έχει καθιερωθεί να λέγεται Άγιος Αρτέμιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου