Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές των Ελληνοαμερικανικών μας Σχολείων
September 14th, 2014 Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Με καλούς οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνοαμερικανικά ημερήσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Εφτά είναι τα ημερήσια σχολεία στη Νέα Υόρκη που διαθέτουν τάξεις από Pre-K ως και την 8η . Το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια είναι το μοναδικό που διαθέτει και Λύκειο, ενώ το ημερήσιο σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone θα διαθέτει φέτος και 4η τάξη.
Σύμφωνα με την αναφορά που ετοίμασε για την 42η Κληρικολαϊκή Συνέλευση η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014, ο αριθμός των μαθητών στα οκτώ ημερήσια ελληνοαμερικανικά σχολεία της Νέας Υόρκης ανήλθε στους 2,376. Σ’αυτούς περιλαμβάνονται και οι 219 μαθητές των 4 Universal Pre-Ks, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία, καθώς και οι 196 μαθητές των πέντε κοινοτικών προσχολικών κέντρων.

Με βάση την έκθεση της κ. Μακεδών, ο αριθμός μαθητών ανά σχολείο, είχε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ως εξής:
Στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια φοίτησαν συνολικά 603 μαθητές, στο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ 462 μαθητές, στο GAI- Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, 188 μαθητές, στο
Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν 146 μαθητές, στο Σχολείο του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν φοίτησαν 160 μαθητές, στο «Αργύριος Φάντης» των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν 161 μαθητές, στο Σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα 77 μαθητές και τέλος στο Σχολείο «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone 174 μαθητές.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι πέρυσι το καλοκαίρι ανέστειλε τη λειτουργία του το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στη Τζαμέικα, ενώ μέσα στην τελευταία τριετία έκλεισαν άλλα δύο σχολεία, των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν και της Μεταμόρφωσης στην Κορόνα.
Αγιος Δημήτριος Αστόρια
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στο ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, στο μοναδικό ελληνοαμερικανικό σχολείο που παρέχει εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες (Pre K – Elementary- Middle School & High School) και το Λύκειό του είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Τα μαθήματα ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο αγιασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται ακόμα.
Ο αριθμός των μαθητών εμφανίζεται σταθερός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ξεπερνώντας ελαφρώς τους 600, ενώ σημαντική αύξηση έχει καταγραφεί για μια ακόμη χρονιά, σύμφωνα και με τον διευθυντή του σχολείου Αναστάσιο Κουλαρμάνη, στον αριθμό των παιδιών του Pre-K και του νηπιαγωγείου, όπου αναμένεται να φοιτήσουν περίπου 150 παιδιά.
«Βλέπουμε ότι οι Ελληνες της Αστόριας εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο σχολείο μας και συνεχίζουν να θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν τα Ελληνικά και να έχουν καλές βάσεις από την αρχή», δήλωσε στη Greek News ο κ. Κουλαρμάνης, σημειώνοντας πως αυτή η αύξηση στον αριθμό των νέων εγγραφών ειδικά στις μικρότερες τάξεις δείχνει ακριβώς ότι το σχολείο του Αγίου Δημητρίου έχει μέλλον.
«Και το Γυμνάσιο και το Λύκειο πάνε καλά, πολλοί από τους αποφοίτους μας πέρυσι έγιναν δεκτοί σε πολύ καλά κολέγια και γι’ αυτό οι Ελληνες εμπιστεύονται και πάλι το σχολείο μας και έχουμε και νέους μαθητές στο Λύκειο. Φέτος έχουμε μια πολύ καλή τάξη τελειοφοίτων και βλέπουμε ότι θα γίνουν δεκτοί σε πολύ καλά σχολεία», πρόσθεσε ο κ. Κουλαρμάνης.
Παράλληλα, στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου έχουν προστεθεί και περίπου είκοσι παιδιά που ήρθαν από την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει το σχολείο μας με τρεις αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Είναι μεγάλη μεγάλη βοήθεια για μας, τους χρειαζόμαστε, γιατί έχουμε πολλά παιδιά», σημείωσε.
Ο κ. Κουλαρμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα σχολική χρονιά, τονίζοντας πως το σχολείο ξεχωρίζει για το δυνατό ελληνικό του πρόγραμμα είναι δυνατό, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα μετασχολικών δραστηριοτήτων. «Είμαστε ένα σχολείο family – oriented. Προσέχουμε τα παιδιά σαν τα δικά μας. Είμαστε ένα αληθινό ελληνικό σχολείο, μαθαίνουμε στα παιδιά όχι μόνο τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, αλλά και πώς να είναι Ελληνες στην καρδιά τους, να γίνουν καλοί άνθρωποι και να βοηθούν ο ένας τον άλλο», κατέληξε.
«Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος» – Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ
Για μια ακόμη σχολική χρονιά γεμάτη επιτυχίες ξεκινά το ημερήσιο σχολείο «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. «Ξεκινήσαμε πολύ καλά, με
ενθουσιασμό, όλες οι τάξεις μας είναι γεμάτες, όλες έχουν δύο τμήματα, εκτός από την 2α και την 5η που έχουν τρία τμήματα και όλες έχουν πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε στη Greek News η διευθύντρια του σχολείου, Αθηνά Κρομμύδα.
Ο αριθμός των μαθητών του «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος» που διαθέτει τάξεις μέχρι και την 8η, παραμένει σταθερός σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχουν ήδη εγγραφεί 463 μαθητές, ενώ σταθερός παραμένει και ο αριθμός του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου μαζί και με τη γραμματειακή υποστήριξη.
Μαζί με το δυνατό ελληνικό και αμερικάνικο πρόγραμμα, πλούσιο είναι και αυτή τη σχολική χρονιά και πρόγραμμα μετασχολικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές, που τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο, έχοντας να επιλέξουν από 30 και πλέον διαφορετικά τμήματα, μεταξύ των οποίων ζωγραφικής, θεάτρου, ελληνικών χορών, λογοτεχνίας, μουσικής, σκακιού και αθλοπαιδιών.
Εξάλλου, άριστες εντυπώσεις αφήνει με τις παραστάσεις που ανεβάζει κάθε χρόνο η Θεατρική Ομάδα του σχολείου, όπως και η Βυζαντινή Παιδική Χορωδία, που ψάλλει πάντα κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών και οι εμφανίσεις της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις συνοδεύονται πάντα από ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Ηδη σε όλες τις τάξεις χρησιμοποιούνται για το μάθημα διαδραστικοί πίνακες (smart boards) και αξιοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό η χρήση της νέας τεχνολογίας. «Η διδασκαλία γίνεται πιο ευχάριστη, δε θέλουμε βέβαια να χάσουμε την ανθρώπινη παρουσία, αλλά η τεχνολογία είναι ένα καλό εργαλείο που βοηθάει και τη διδασκαλία του μαθήματος», σημείωσε η κ. Κρομμύδα.
«Η πεποίθησή μας και η πίστη μας να κρατάμε τις αρχές μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας», είναι αυτά που, σύμφωνα με την κ. Κρομμύδα, κάνουν το ημερήσιο Σχολείο «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος» να ξεχωρίζει. «Είμαστε μια πολύ όμορφη, μεγάλη, ομογενειακή οικογένεια», είπε, τονίζοντας πως βασικό μέλημα του σχολείου είναι να προετοιμάσει τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συνέχεια των σπουδών τους, και συνάμα να τους ενδυναμώνει την ελληνορθόδοξή τους ταυτότητα, διδάσκοντάς τους όχι μονάχα την ελληνική γλώσσα και την ελληνορθόδοξη πίστη, αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία.
Και μαζί, κατέληξε η κ. Κρομμύδα, «να είναι χαρούμενα και αυτό το πετυχαίνουμε, όταν το πρωί μπαίνουν στο σχολείο μπαίνουν με χαρά, μπαίνουν με χαμόγελο και αυτό για μένα λέει πολλά, παρότι δουλεύουν πολύ έχουν μια πραγματικά όμορφη διάθεση, μια ευεξία να έρχονται στις τάξεις τους.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου