Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

2ο Γυμνάσιο Πάτρας
Το 2ο Γυμνάσιο Πάτρας από το 1959 βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Μαιζώνος 156 και Τριών Ναυάρχων.
"Το Β' Γυμνάσιον εν Πάτραις" ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 30 Αυγούστου 1881, με κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και με υπουργό Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λειτούργησε για πρώτη φορά στην γωνία Ανεξαρτησίας (σημερινή Γεροκωστοπούλου) και Όθωνος-Αμαλίας. Αργότερα με...ταφέρθηκε στην Αγίου Ανδρέου, δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά τον σεισμό του 1898 μεταφέρθηκε στο επάνω μέρος της Πλατείας Γεωργίου με είσοδο από την οδό Κανακάρη --στο Δ' Ελληνικό Σχολείο- ενώ το 1906 στο παλιό πτωχοκομείο, γωνία Καλαβρύτων και Καραϊσκάκη. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το διδακτήριο αυτό φιλοξενεί τους πρόσφυγες και τα μαθήματα γίνονται στο ναό του Αγίου Ανδρέα και της Παντάνασσας. Το 1959 εγκαθίσταται στο σημερινό του κτίριο.
Σ' αυτό το Γυμνάσιο με την ιστορία των 130 και πλέον χρόνων δίδαξαν πολλοί φωτισμένοι δάσκαλοι αλλά και μαθήτευσαν σπουδαίοι άνδρες που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος Γεώργιος Αν. Παπανδρέου, Στυλιανός Γονατάς και Δημήτριος Μάξιμος. Ακόμα οι Γιάννης Βλαχογιάννης, ο πρωτοπόρος του δημοτικισμού στον οποίο οφείλουμε το αρχειακό υλικό του αγώνα και την έκδοση των απομνημονευμάτων του στρατηγού Μακρυγιάννη, ο εκδότης της εφημερίδας "Νεολόγος" Γιάννης Παπανδρόπουλος, ο επιφανής νομοδιδάσκαλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υπουργός και ακαδημαϊκός κ. Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος, ο ολυμπιονίκης στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες του 1896 Νικόλαος Ανδριακόπουλος, ο ποιητής Γιάννης Σκαρίμπας, ο Παναγιώτης Αρβανιτόπουλος ζωγράφος με διεθνή αναγνώριση, ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Καχτίτσης και πολλοί άλλοι.
Το 2ο Γυμνάσιο έχει συμμετάσχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με θεατρική ομάδα, χορωδία και ορχήστρα και ομάδα παραδοσιακών χορών που ανεβάζουν παραστάσεις κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.
Το σχολείο μας υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και έχει συμμετάσχει δυο φορές σε πρόγραμμα Comenius.
Πηγές: "Το Β' Γυμνάσιον εν Πάτραις", Ανδρέα Ευθ. Μουγγολιά.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου