Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων σήμερα
Μέρος2ο
Το 2007 ιδρύθηκε το Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας Ηπείρου (Κ.Ε.Τ.Η), το οποίο αποτελείται από τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα:
Ινστιτούτο Έρευνας Βιοδραστικών Φυσικών Ουσιών.
Ινστιτούτο Διαχείρισης & Προστασίας Υδάτινων Πόρων.
Ινστιτούτο Τεχνολογιών Επιφανειών
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.
Οργανωμένα Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών λειτουργούν στις περισσότερες Σχολές του Πανεπιστημίου, με αριθμό φοιτητών που φθάνει τους χίλιους τετρακόσιους τριάντα έναν (1.431), ενώ αντίστοιχα χίλιοι εννιακόσιοι ενενήντα επτά (1.997) φοιτητές εκπονούν διδακτορική διατριβή. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει σήμερα δεκαπέντε (15) Τμήματα, στα οποία φοιτούν δέκα οκτώ χιλιάδες τριακόσιοι πενήντα έξι (18.356) φοιτητές. Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ανέρχονται στα πεντακόσια είκοσι οκτώ (528). Το Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) έχει συνολικά είκοσι οκτώ μέλη (28).
Στο Πανεπιστήμιο υπηρετεί επίσης ένας (1) Επιστημονικός Συνεργάτης. Στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου εργάζονται τριακόσιοι είκοσοι ένας (321) υπάλληλοι, ενώ άλλοι ογδόντα έξι (86) υπάλληλοι αποτελούν το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).
Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του Πανεπιστημίου αποτέλεσε η δημοσίευση του Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών (Π. Δ. 186/99 Φ.Ε.Κ. 173/27-8-1999, τεύχος Α') καθώς και η έγκριση και δημοσίευση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (ΦΕΚ έγκρισης 310/10-3-2005).
Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και η προοπτική εξέλιξής του παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευοίωνη. Αυτό φαίνεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.
Η Πανεπιστημιούπολη
Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση έξι χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Η πρόσβαση από την πόλη είναι εύκολη με αστική συγκοινωνία ή με αυτοκίνητο.
Η Πανεπιστημιούπολη καλύπτει έκταση 3.500 στρεμμάτων με εκτεταμένες περιοχές πρασίνου που περιβάλλουν τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
Τα κτίρια, συνολικού εμβαδού 225.620τ.μ., περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, φοιτητικών και ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια γίνονται στα αμφιθέατρα, ενώ τα επιστημονικά συνέδρια και οι άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής.
Δυο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές κατοικίες σε μικρή απόσταση από τη Φοιτητική Λέσχη και άλλα τέσσερα απέναντι από το κτίριο της Διοίκησης. Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει το φοιτητικό εστιατόριο και την Αίθουσα Τελετών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η "Φηγός", το εστιατόριο, όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα καλό γεύμα ή να εορτάσουν ένα χαρούμενο γεγονός, όπως είναι η απονομή των πτυχίων.
Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης είναι το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης, κτισμένο τον 18ο αιώνα, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως Κέντρο Πολιτισμού του Πανεπιστημίου.
Χαιρετισμός της Πρυτανείας
Αγαπητοί επισκέπτες,
Με χαρά σάς καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου. Σκοπός μας είναι να σας κάνει κοινωνούς της ιστορίας και της παράδοσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παράλληλα να αποκτήσετε μια επαρκή εικόνα για την ακαδημαϊκή, διοικητική και θεσμική του λειτουργία.
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Γεώργιος Καψάλης
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά τη 47χρονη πορεία του, κατόρθωσε με βάση ποιοτικά και ποσοτικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά κριτήρια να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων και των πλέον άρτια οργανωμένων Πανεπιστημίων της χώρας. Η επικείμενη ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους αποφοίτους, η διεύρυνση των κτιριακών υποδομών και η ενίσχυση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το Ίδρυμά μας.
Το Πανεπιστήμιό μας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ακολουθεί μία δυναμική πορεία με γνώμονα την καινοτομία και τη διεπιστημονικότητα στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την κινητικότητα στην έρευνα, την αποκέντρωση και το διάλογο με την κοινωνία.
Ισαάκ Λαγαρής
Βενετσάνος Μαυρέας
Το Πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος ολοκλήρωσης των ανθρώπων που συμμετέχουν στις λειτουργίες του, ως ακαδημαϊκοί πολίτες, με αίσθημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καλλιεργώντας την επιστημονική πολυφωνία και την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, μέσα από συνεχή σχεδιασμό και δυναμική δράση. Η ουσιαστική κατάκτηση της γνώσης συνδυάζεται με την αναζήτηση και όχι με την επιβολή.
Ο Πρύτανης : Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Οι Αντιπρυτάνεις : Γεώργιος Καψάλης, Ισαάκ Λαγαρής, Βενετσάνος Μαυρέας.
Συγκοινωνία
Στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη και από την Ηγουμενίτσα , καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας με τακτικά δρομολόγια.
Τακτική πορθμειακή σύνδεση από την Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια της Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη.
Η πόλη διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο που απέχει 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης και 10 χλμ. από την Πανεπιστημιούπολη, με καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα και πέντε πτήσεις την εβδομάδα προς τη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα:
Από Αθήνα, 436 χλμ.:
1. αεροπορικώς, καθημερινές πτήσεις (διάρκεια πτήσης 1 ώρα)
2. με λεωφορείο (6 ώρες)
3. με ιδιωτικό αυτοκίνητο (5 ώρες)
Από Θεσσαλονίκη, 263 χλμ.:
1. με λεωφορείο (3 ώρες)
2. με ιδιωτικό αυτοκίνητο (2,5 ώρες)
Από Κακαβιά, 50 χλμ. (είσοδος από και προς Αλβανία):
1. Με λεωφορείο (1 ώρα)
2. με ιδιωτικό αυτοκίνητο (40 λεπτά)
Από Ηγουμενίτσα, 74 χλμ.
(διεθνές λιμάνι που επικοινωνεί με Κέρκυρα, Πάτρα, Βρινδήσιο, Μπάρι, Ανκόνα και Τεργέστη):
Με λεωφορείο (1 ώρα)
Με ιδιωτικό αυτοκίνητο (45 λεπτά)
Από Πρέβεζα, 100 χλμ.:
Με λεωφορείο (1,5 ώρα)
Με ιδιωτικό αυτοκίνητο (1 ώρα και 10 λεπτά)
Ιωάννινα-Πανεπιστημιούπολη, 6 χλμ.:
1. με αστικό λεωφορείο ανά 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης
2. με ταξί (κόστος περίπου € 5)
Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστημιούπολη
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τ.Θ. 1186,
T.K. 45110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Για θέματα Προπτυχιακών Σπουδών, Μεταπτυχιακών Σπουδών και θέματα Δημοσιευμάτων
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+30) 26510-07288, 07439
Fax: (+30) 26510-07087
Online Τηλεφωνικός Κατάλoγος Online Τηλεφωνικός Κατάλoγος http://www.uoi.gr/gr/directory/
Help Line Τηλεφωνικου Κεντρου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510-07777
ΠΗΓΗ : http://www.uoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου