Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου Ηλείας
Ιστορία του σχολείου
Το Δημοτικό σχολείο Μουζακίου άρχισε να λειτουργεί ως μονοτάξιο δημοτικό σχολείο από το 1875. Ως πρώτος δάσκαλος φέρεται ο Σωτήριος Ζιάκας από το Μπεντένι (Νεάπολη Ηλείας), ο οποίος υπηρέτησε για μια 5ετία. Για μια διετία φαίνεται να υπηρετεί και κάποιος ιερομόναχος Αγαθόνικος (άγνωστα λοιπά στοιχεία). Ως οίκημα χρησιμοποιήθηκε μια μικρή μονοκατοικία. Επειδή ήταν χώρος μη κατάλληλος, μεταφέρθηκε αργότερα στην Εκκλησία.
Τα... υπόλοιπα διδακτήρια από το 1908 ήταν μισθωμένες οικίες, είτε από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, είτε από τον Δήμο. Κατά το έτος 1964, χορηγήθηκε πίστωση από τον Ο.Σ.Κ. 180.000 χιλιάδων δραχμών για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου.
Την περίοδο υπηρεσίας του δασκάλου Μιχαλόπουλου Κ. έγιναν οι σχετικές ενέργειες ανέγερσης διδακτηρίου σε οικόπεδο έκτασης 1.572 τ.μ., πλησίον της Εκκλησίας και της οικίας Σταύρου Μπαλάσκα. Το οικόπεδο ήταν δωρεά του δασκάλου Άγγελου Αλεξόπουλου, από το Μουζάκι.
Την περίοδο υπηρεσίας του δασκάλου Γιαννόπουλου Χαράλαμπου το σχολείο προήχθη σε 3/θέσιο με δυναμικό 120 μαθητές. Ο χώρος πια δεν επαρκεί και οι δύο δρόμοι που το διέσχιζαν (προς Πύργο και προς χωριό Κουτσοχέρα) δυσκόλευαν τη λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό ενεργώντας από κοινού με τον πρόεδρο της Κοινότητας Νικόλαο Δ.Κουλοχέρα, πέτυχαν τη δωρέα δασικής έκτασης 3.500 τ.μ. από τη Νομαρχία στη θέση «Κουτσουμπέρι». Η μισή έκταση διαμορφώθηκε από μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού, δωρεάν (6η Μ.Ο.Μ.Α.) και ακολούθησε μια περίοδος αλληλογραφίας με το Υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης.
Σχολικό έτος: 1975-1976. Διακρίνονται η δασκάλα Τσαπάρα Αγγελική και οι δάσκαλοι Μποσιώλης Αθανάσιος και Νικολούτσος Αθανάσιος
Το υπόλοιπο του οικοπέδου και η κατοχύρωσή του στο όνομα της Σχολικής Εφορείας, έγινε με ενέργειες του αείμνηστου δασκάλου Μποσιώλη Αθανασίου, το καλοκαίρι του 1975. Έτσι,με υπαρκτό οικόπεδο κατοχυρώθηκε τον Νοέμβριο του 1976 η ένταξη του έργου στον «Πίνακα Δημοσίων Έργων» του 1977.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 5.500.000 δραχμές και μέσα στο 1977 έλαβε πίστωση 1.000.000 δραχμές, για την έναρξη των εργασιών. Ήδη ο Ο.Σ.Κ. είχε ζητήσει από το Νομαρχιακό Ταμείο Ηλείας την αποστολή σχεδιαγράμματος του
οικοπέδου, να την στείλει στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας για να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες , το αργότερο το φθινόπωρο του 1977.
Το 1980 ένα μοντέρνο διδακτήριο εγκαινιάστηκε από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας, της Κυβέρνησης Γ. Ράλλη, κον Κοντογιαννόπουλο Βασίλειο.
Πηγή πληροφοριών: Βιβλίο Ιστορίας Σχολείου
Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου