Σάββατο 9 Απριλίου 2016

21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Πλατεία Ταξιαρχών, Καλαμάτα Το 21ο Δημοτικό βρίσκεται στην πλατεία Ταξιαρχών, στη Καλαμάτα. Ας δούμε κάποια στοιχεία που αφορούν την ιστορία της πλατείας:Πλατεία Ταξιαρχών
Η εικόνα του χώρου όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών, η ομώνυμη πλατεία του και η ευρύτερη περιοχή του ήταν εντελώς διαφορετική το 19ο αιώνα. Ήταν απομακρυσμένη περιοχή, γεμάτη αγροκτήματα, γι” αυτό και στο σημείο, εκείνο ακριβώς εκεί όπου μετά τον πόλεμο λειτο...ύργησε το γυμνάσιο θηλέων, υπήρχε στρατώνας περί τα τέλη της δεκαετίας του 1880. Την ίδια ακριβώς περίοδο, «παρά τον στρατώνα του Συντάγματος» η προυχοντική οικογένεια του Αριστείδη Πανταζόπουλου έκτισε, στο κτήμα που είχε εκεί ένα ιδιόκτητο εκκλησάκι, των Αγίων Ταξιαρχών, για να εκκλησιάζονται όχι μόνον τα μέλη της οικογένειας, αλλά και οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής. Στις αρχές του 1900 ο ναός αυτός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το 1911-1912 χτίζεται νέος ναός Αγίων Ταξιαρχών, σε ρυθμό βασιλικής. Τελικά το 1938 αποφασίζεται η ανέγερση του σημερινού ναού των Παμμέγιστων Ταξιαρχών ο οποίος αποπερατώθηκε το 1959. Έτσι η πλατεία Ταξιαρχών αποκτά σχεδόν τη σημερινή της μορφή.
Το 21ο Δημοτικό βρίσκεται στη θέση που λειτουργούσε το γυμνάσιο θηλέων Καλαμάτας. Το σχολείο εγκαινιάστηκε στις 6/12/1996 με τη παρουσία μελών της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου. Το σχολείο φτιάχτηκε με δαπάνες των μελών της Ένωσης Έλληνων Εφοπλιστών πράγμα που φαίνεται και από τις αναμνηστικές πλάκες που υπάρχουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του σχολείου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εικόνες από τα εγκαίνια.
Δείτε περισσότερα
Φωτογραφία του λευτέρης τσίλογλου.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου