Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Παύλος Μπαλογιάννης Ο ΙΔΡΥΤΗΣ
Ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας είναι ο Συμβολαιογράφος και Συλλέκτης Παύλος Μπαλογιάννης. Γεννήθηκε στην Τρικοκκιά Γρεβενών και εκεί τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στα Γρεβενά τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων και στην συνέχεια στην Αθήνα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα για τρία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Δημοσιογραφίας.
Στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο Μοναστηράκι έρχεται σε επαφή με τα πρώτα «συλλεκτικά... κομμάτια» και αυτά είναι τα σχολικά βιβλία που στερήθηκε στα παιδικά του χρόνια.
Όταν τον ρωτάνε τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να δημιουργήσει αυτή τη συλλογή απαντά με τρεις λέξεις ΑΓΑΠΗ – ΣΤΕΡΗΣΗ – ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ.
Η αγάπη για το βιβλίο, γιατί χωρίς αυτή τίποτε δεν μπορεί να γίνει
Η στέρηση γιατί το βιβλίο το στερήθηκε στα παιδικά του χρόνια και
Η περιέργεια που τον παρακινούσε συνεχώς να μάθει για την εκπαίδευση, για τα βιβλία και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαθητές παλαιότερων εποχών.

Εκτός από το Μοναστηράκι και τα παλαιοπωλεία της Αθήνας επισκέφτηκε σχεδόν όλα τα παλαιοπωλεία της Ελλάδας.
Τα σπουδαιότερα όμως συλλεκτικά βιβλία τα απέκτησε κυρίως από δημοπρασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διαθέτει μια πολύ μεγάλη συλλογή από βιβλία, περιοδικά, κάρτες, έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, σχολικά αντικείμενα, παραμύθια κλπ.
Στις αρχές του 2015 για να αξιοποιήσει τις συλλογές του ιδρύει την εταιρεία με την επωνυμία “Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας”.
Μία από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στους σκοπούς της εταιρείας είναι και η λειτουργία Μουσείου που θα στεγάσει μέρος των συλλογών του. Έτσι από τον Νοέμβριο 2015 αρχίζει η λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας, ένα μοναδικό Μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική εκπαίδευση και την Ελληνική Παιδεία
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου