Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Founders' Day - Ημέρα των Ιδρυτών (22 Μαρτίου)
March 12, 2016
Η Ημέρα των Ιδρυτών για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εορτάστηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 2:00 μ.μ. στο Θέατρο του Pierce - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Οι σημερινοί κληρονόμοι της παράδοσης και της ιστορίας των 140 χρόνων εκπαιδευτικής πρωτοπορίας "θυμήθηκαν" το 1875, όταν μια ομάδα φωτισμένων ιεραποστόλων ίδρυσε ένα σχολείο για κορίτσια, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας.
Ειδικότερα φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού των... 140 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η εκδήλωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλοξένησε απόφοιτες του Σχολείου και σημαντικές προσωπικότητες του τόπου. H Μιμή Ντενίση, απόφοιτος του Pierce, μίλησε για την ιστορία του Σχολείου, που την έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και αποτελεί κομμάτι του θεατρικού της έργου "Σμύρνη μου αγαπημένη". Το έργο, που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια κι έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, κάνει ειδική αναφορά στη διευθύντρια του Κολλεγίου Minnie Mills, για τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα της Σμύρνης, καθώς η Mills ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει καταφύγιο σε 1.200 Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες στη μεγάλη φωτιά της πόλης το 1922.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ζωντανά με μουσικά ιντερλούδια η ελληνική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Εστουδιαντίνα, που ειδικεύεται στην αναβίωση της μουσικής παράδοσης της Ιωνίας.
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Dr. David G. Horner και η Principal του Pierce, Olga E. Julius απηύθυναν χαιρετισμό. Η Dr. S. Sue Horner, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη Maria West, την εμπνευσμένη καθηγήτρια που έκανε πραγματικότητα το μικρό σχολείο για κορίτσια, στη Σμύρνη του 1875.
Η Ημέρα των Ιδρυτών αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαιδευτική κοινότητα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος να γνωρίσει τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν τη Mary West, τη Minnie Mills, την Emily Mc Callum και όλες τις δασκάλες της εποχής, που εργάστηκαν με πάθος για την εδραίωση της παιδείας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του 19ου αι.
Σήμερα, το Κολλέγιο θυμάται και τιμά την παράδοσή του, επεκτείνει την εκπαιδευτική του δράση και θεμελιώνει ένα σχολείο του μέλλοντος, με στέρεες βάσεις σε ένα πλούσιο και ένδοξο παρελθόν.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου