Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μνημεία δύο σχολεία σε Αρκαδία και Τζουμέρκα
Πράσινο φως από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων• 03/12/2012
Δύο δημοτικά σχολεία στον 'Αγιο Πέτρο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στο Ελληνικό Βορείων Τζουμέρκων, χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το δημοτικό σχολείο Αγίου Πέτρου είναι κατασκευασμένο την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο 1900-1906. Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Καλλία... και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της δωρεάς Συγγρού.
Πρόκειται για ισόγειο νεοκλασικό λιθόκτιστο κτίριο, που στεγάζεται με δίρριχτες κεραμοσκεπές. Διατηρείται σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο έχουν γίνει ποικίλες επεμβάσεις κατά καιρούς που έχουν αλλοιώσει εν μέρει την αρχική μορφή του. Σήμερα το κτίριο δεν λειτουργεί.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του σχολείου ως μνημείου, καθώς είναι χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα και έχει ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική αξία.


Το δημοτικό σχολείο Ελληνικού στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, βρίσκεται στα νότια του νομού Ιωαννίνων.
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με λιθόκτιστους τοίχους που έχει χτιστεί τη δεκαετία του '30. Σήμερα στεγάζει στο ισόγειο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και στον όροφο μουσείο σύγχρονης τέχνης με γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και έργα άλλων καλλιτεχνών.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού, καθώς αποτελεί αξιόλογο δείγμα σχολικού κτιρίου, που διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα σχολικά κτίρια της δεκαετίας του '30 που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου