Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Λεόντειος, μια σύγχρονη εκπαιδευτική Ιστορία…
Τη μακρόχρονη ιστορία του σχολείου μέσα από σπάνια αντικείμενα, φωτογραφίες και χειρόγραφα 100 και πλέον ετών «διηγείται» το Μουσείο της Λεοντείου και των Μαριανών Αδελφών (Freres Maristers), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 στη σχολική μονάδα των Πατησίων. Η ιστορία 100 και πλέον ετών ζωντανεύει στο Μουσείο.
Η Λεόντειος ιδρύθηκε το 1838, με το πρώτο κτίριο να βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Το 1897 μεταφέρεται στο...ν οδό Σίνα και το 1962 στη Νέα Σμύρνη. Από το 1924 λειτουργεί η νέα πτέρυγα του σχολείου στα Πατήσια, όπου στεγάζεται και το μουσείο, ενώ τα τελευταία 108 χρόνια το σχολείο έχει συνδέσει τη διαδρομή του με το τάγμα των Μαριανών Αδελφών.
Η Διεύθυνση του σχολείου, έχοντας στα χέρια της σπάνιο υλικό, είχε ζητήσει τη βοήθεια για τη δημιουργία του μουσείου από τη μουσειολόγο στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Λουίζα Καραπιδάκη. Υστερα από εννέα χρόνια μελέτης του υλικού, το μουσείο έγινε πραγματικότητα το 2014.

«Στο μουσείο δεν παρουσιάζεται μόνο η ιστορική πορεία ενός γνωστού εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της Αθήνας, διαφυλάσσοντας έτσι πολύτιμες και σημαντικές μνήμες», αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Λεόντειο Πατησίων Νικόλαος Νούλας.
Οι μαθητές, οι απόφοιτοι αλλά και πολλοί άλλοι, που έρχονται να θαυμάσουν τα εκθέματα και να ενημερωθούν για την ιστορία πίσω από τα αντικείμενα και τις φωτογραφίες, θα δουν ακόμη να ξετυλίγονται μπροστά τους τα 108 χρόνια παρουσίας του τάγματος των Μαριανών Αδελφών στην Αθήνα. «Είναι ένα ζωντανό μουσείο, όσοι το βλέπουν έρχονται ξανά και ξανά. Έχει κρατήσει τις θεματικές ισορροπίες, από την αφοσίωση των Μαριανών Αδελφών, τη μαθητική ζωή στην Αθήνα μέχρι τους αποφοίτους. Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, σπάνια χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 1907», αναφέρει η Λουίζα Καραπιδάκη.
Το ενδιαφέρον για την ξενάγηση στο μουσείο, που έχουν αναλάβει εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, είναι μεγάλο. Πριν λίγες ημέρες μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Λεοντείου Νέας Σμύρνης ξεναγήθηκαν στο μουσείο, ενώ στις 29 Ιουνίου θα το επισκεφτούν οι «Φίλοι Μουσείων της Πόλης των Αθηνών».
Πηγή: Έθνος
εκπαιδευτικοί Λεόντειος μαθητές μουσείο Νέα Σμύρνη παπάδες Πατησίων σπουδαστές
Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου