Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το γυμνάσιο του χωριού
Κείμενο: Μίνα Πουλίδου
Το Γυμνάσιο Πρώτης, στεγάζεται σε κτίριο που κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε το 1967. Βρίσκεται σε σχολικό συγκρότημα όπου επίσης στεγάζονται το Νηπιαγωγείο, το 6θέσιο Δημοτικό και, μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά, το Λύκειο. Εξυπηρετεί μαθητές από την Πρώτη και τα διπλανά χωριά: Κρηνίδα, Νέα Μπάφρα, Ηλιοκώμη, Κορμίστα και Αγγίστα.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι σύγχρονες κι ευρύχωρες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, ο όμορφος κι άνετος αύλειος χώρος και οι ακριβώς απέναντι χώροι του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Πρώτης, τους οποίους καθημερινά χρησιμοποιεί το σχολείο, καθιστούν το Γυμνάσιο Πρώτης ένα πρότυπο, σύγχρονο εκπαιδευτήριο, που, ως προς τις υλικοτεχνικές υποδομές, προσφέρει ό,τι καλύτερο για να υπάρξει μια άριστη εκπαιδευτική διαδικασία.
Το κτήριο στεγάζει εφτά αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, εργαστήριο Πληροφορικής όπου βρίσκεται και διαδραστικός πίνακας, αίθουσα ξένων γλωσσών, δύο βιβλιοθήκες, μία αίθουσα εκδηλώσεων, δύο γραφεία Διεύθυνσης (το ένα ανήκε στο Λύκειο), ένα γραφείο καθηγητών κι ένα βοηθητικό χώρο, όπου βρίσκονται τα φωτοτυπικά μηχανήματα του σχολείου.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις βιβλιοθήκες, το «θησαυρό» του σχολείου. Η πρώτη, η παλαιότερη, ανήκει παραδοσιακά στο Γυμνάσιο και φιλοξενεί περίπου 3.500 τίτλους βιβλίων –αριθμός ρεκόρ για βιβλιοθήκη Γυμνασίου. Την προηγούμενη χρονιά, μάλιστα, έγινε αποδέκτης μιας γενναιόδωρης δωρεάς 1.500 βιβλίων από τον Πρωταίο εκδότη και δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ρίζο.
Η δεύτερη βιβλιοθήκη, που μόλις πριν ένα χρόνο περιήλθε στη δικαιοδοσία του Γυμνασίου, είναι η πρότυπη βιβλιοθήκη του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, η οποία φιλοξενεί γύρω στους 5.000 τίτλους βιβλίων.
Γίνεται κατανοητό ότι ο πλούτος του έντυπου υλικού (λογοτεχνία, μυθιστόρημα, ποίηση, διήγημα, θέατρο, επιστημονικά συγγράμματα, μελέτες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά κλπ) είναι τέτοιος, που καθιστά τις βιβλιοθήκες του Γυμνασίου ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, εργασίας αλλά και αναψυχής για τους μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού, Λυκείου, φοιτητές, καθηγητές, δασκάλους αλλά και για όποιον επιθυμεί να κάνει χρήση αυτού του κοινωνικού αγαθού, που είναι το βιβλίο.
Το σχολείο έχει απευθύνει πρόσκληση στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίζει τις βιβλιοθήκες του Γυμνασίου σαν χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση όσοι κάτοικοι της Πρώτης και της γύρω περιοχής επιθυμούν.
Επίσης, καλεί όλους όσοι έχουν βιβλία που δεν τα χρειάζονται πια (ιδιαίτερα παιδικά, νεανικά, λογοτεχνικά, περιοδικά ποικίλης ύλης) να τα δωρίσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου και να γνωρίζουν ότι η δωρεά αυτή είναι η καλύτερη μορφή ανακύκλωσης και θα αποτελεί τη δική τους συνεισφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τη σχολική χρονιά 2011-2012 το Γυμνάσιο Πρώτης εκπόνησε τρία προγράμματα.
1) Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Τα γεφύρια της Ελλάδας». Υπεύθυνη καθηγήτρια Τσιάγκα Μαργαρίτα
2) Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Τα γεφύρια του τόπου μου». Υπεύθυνη καθηγήτρια Μπούμπα Στέλλα
3) Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Στηρίζομαι στα πόδια μου». Υπεύθυνη καθηγήτρια Πουλίδου Ασημίνα
Τέλος τη χρονιά αυτή εκπονήθηκε εργασία βασισμένη στην Τοπική Ιστορία με θέμα «Ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα του τόπου μου» από τους μαθητές της Γ’ Τάξης.
Το Γυμνάσιο έχει δική του ιστοσελίδα στη διεύθυνση: http://gym-protis.ser.sch.gr/site1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου