Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Τα ελληνικά σχολεία στην Κορυτσά αδυνατούν να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις Ελλήνων και Αλβανών, εξαιτίας της έλλειψης εγκαταστάσεων εΘΝΟΣ
Μαθητές φωτογραφίζονται μπροστά από το σχολείο τους, το εκπαιδευτήριο «Ομηρος».
Ενα δεύτερο κτίριο, μεγαλύτερο από το πρώτο, έχει προστεθεί στο εννεατάξιο ελληνικό εκπαιδευτήριο «Ομηρος» στην Κορυτσά το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 2005 και έφτασε να εκπαιδεύει σήμερα στις έξι πρώτες τάξεις του 440 μαθητές. Ομως ούτε αυτό επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, αφού το ελληνικό εκπαιδευτήριο, στο οποίο τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά και στα αλβανικά, αποτελεί τον πόλο έλξης όχι μόνο για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της περιοχής αλλά και για Αλβανούς, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ως «ιδιωτικό σχολείο». Οι αιτήσεις που δέχεται το σχολείο για νέους μαθητές είναι εκατοντάδες αλλά στη νέα φετινή εκπαιδευτική χρονιά προστέθηκαν μόνο 80 μαθητές, όπως μας είπε ο διευθυντής του Ανδρέας Μήτσιος -διοικητής σύμφωνα την αλβανική νομοθεσία- και για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να αρχίσει άμεσα η ανέγερση και του τρίτου κτιρίου του εκπαιδευτηρίου.
Η κατασκευή του σχολείου γίνεται με κονδύλια του Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών-Ελληνικό Σχέδιο για της Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων(ΕΣΟΕΑΒ). Ενα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την Ελλάδα, η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές διδάσκονται ως ξένη γλώσσα τα αγγλικά.
Ισότιμο
Το ελληνικό εκπαιδευτήριο της Κορυτσάς που είναι αναγνωρισμένο ως ισότιμο σχολείο τόσο από το αλβανικό όσο και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όπως μας είπε ο κ.Μήτσιος, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει σύντομα και τις τρεις τάξεις του λυκείου. Ο προγραμματισμός είναι για την ανέγερση τεσσάρων συνολικά κτιρίων, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν θα επαρκέσουν και πάλι για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της ζήτησης που υπάρχει.
Η λογική της λειτουργίας του σχολείου δεν είναι να αποτελέσει ξένο σώμα στην κοινωνία της περιοχής, όπως εξηγεί ο Αν. Μήτσιος και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν μόνο ομόθρησκοι αλλά και αλλόθρησκοι μαθητές και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
ΧΕΙΜΑΡΡΑ
Μικρό το σχολείο για τις ανάγκες της περιοχής
Ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός, είναι αποφασισμένος να λύσει οριστικά το θέμα της εκπαίδευσης στην περιοχή.
Ενα ακόμη ελληνικό εκπαιδευτήριο «Ομηρος» έχει ιδρυθεί και λειτουργεί και στη Χειμάρρα, με 120 μαθητές προς το παρόν. Το σχολείο στεγά¬ζεται σε ένα παλιό κτίριο της εκκλησίας που χρονολογείται από το 1700 και ανακαινί¬στηκε. Ετσι είναι ανάγκη να ανεγερθεί κι εκεί ένα σύγχρο¬νο εκπαιδευτήριο, όπως αυτό της Κορυτσάς ώστε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για εκπαίδευση που υπάρχουν πρώτιστα για το ελληνικής καταγωγής στοιχείο. Τόσο το σχολείο της Κορυτσάς όσο και της Χειμάρρας λειτουργούν ως «ιδιωτικά», αφού το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει ως ελληνική μειονοτική περιοχή μόνο τα 99 χωριά των περιο-χών Αργυροκάστρου, Δέλβι¬νου και Αγίων Σαράντα και μόνο εδώ περιορίζεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Ετσι περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο όπως οι Κορυτσά, Χειμάρρα, Πρεμετή, Αυλώνας κ.ά., παρά τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για ελληνική εκπαίδευση, εξαιρούνται.
ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ
Αναδιοργάνωση της «Ομόνοιας» και μεταστέγαση του προξενείου
Η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» τελευταία δοκιμάζεται από εσωτερικές έριδες και στις εκλογές του Ιουνίου το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) στο οποίο συμμετέχει συγκέντρωσε το μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τότε που δημιουργήθηκε εκλέγοντας μόνο έναν βουλευτή.
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι αντιπαλότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν συχνά και με προσωπικές διαφορές, για να προχωρήσει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της «Ομόνοιας» ώστε να εκφράσει και πάλι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Με τη βοήθεια του Θεόδωρου Οικονόμου-Καμαρινού η «Ομόνοια» στην Κορυτσά απέκτησε καινούργια γραφεία και όπως μας είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κορυτσάς, Σπύρος Λίτσης, αυτό εντάσσεται μέσα στη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναδιοργάνωση της «Ομόνοιας».
Τα νέα γραφεία της Ομόνοιας με τον πρόεδρο του παραρτήματος της Κορυτσάς, Σπύρο Λίτση (κέντρο).
Μετά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με αυτό το περιεχόμενο την περασμένη εβδομάδα στους Αγίους Σαράντα, είχε προγραμματιστεί μια ανάλογη για χτες στην Κορυτσά, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και των πιο γνωστών στελεχών της «Ομόνοιας», συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της και του προέδρου του ΚΕΑΔ.
Ο στόχος
Σύμφωνα με τον Σπ. Λίτση, ο στόχος που μπαίνει είναι να περιλάβει και πάλι η «Ομόνοια» στις τάξεις της ως μέλη στην ευρύτερη περιοχή της Κορυτσάς έναν αριθμό 20-30.000 ατόμων.
Μέσα στις προτεραιότητες του Θεόδωρου Οικονόμου-Καμαρινού είναι να προχωρήσει η ανακατασκευή-αναπαλαίωση του λεγόμενου Σεφέρειου κτιρίου, στο οποίο υπηρέτησε ως πρόξενος το 1936-1937 ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Το κτίριο δεσπόζει στο κέντρο της Κορυτσάς και θα αποτελέσει ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Στο κτίριο αυτό θα στεγαστεί το ελληνικό προξενείο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου