Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Μορφές της Πόλης: Σταύρος Κέπετζη
Το Προξενείο του Βελγίου την Κωνσταντινούπολη (φωτ.:commons.wikimedia.org / Mirada)
Ξέρετε ότι το πανέμορφο κτήριο του Βελγικού Προξενείου στο Πέρα, στην οδό Σιρά Σελβιλέρ (Sıra Selviler caddesi 39) και η Αστική Σχολή του Μακροχωρίου1 (Bakırkoy) στην Κωνσταντινούπολη ήταν σπίτια της οικογένειας Σταύρου Κέπετζη;
Ποιος ήταν λοιπόν αυτός ο Σταύρος Κέπετζης;
Ο Σταύρος Μιχ. Κέπετζης2 ήταν μεγάλος τραπεζίτης (1835-1919). Γεννήθηκε το 1835 στη Μήθυμνα (ο Μόλυβδος) της νήσου Λέσβου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1853-1856) και το 1864 παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη την Ευανθία, κόρη του Μιχαήλ Θεολόγου, που καταγόταν από τη Φιλαδέλφεια (Αλά Σεχίρ) της Μικράς Ασίας, εξού και λεγόταν και Αλασεχιρλής.
Έζησαν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στην αρχή στο Φανάρι και εν συνεχεία στο Σταυροδρόμι, στην οδό Σιρά Σελβιλέρ, στο ιδιόκτητο αρχοντικό Κέπετζη, το οποίο στις 14 Μαΐου του 1900 το πούλησαν έναντι 300.000 φράγκων στη βελγική κυβέρνηση, που μετά από μετατροπές και προσθήκες που έγιναν τότε από τον ξακουστό στην Πόλη Ρωμιό αρχιτέκτονα Πάτροκλο-Μιχαήλ Καμπανάκη, εγκαταστάθηκε (ήταν το μόνο κατάλληλο), το Γενικό Προξενείο του Βελγίου, που στεγάζεται μέχρι σήμερα.
Το 1872 πήγαν στο Μακροχώρι, στην αρχή μόνο για το καλοκαίρι, και το 1887 έκτισαν το αρχοντικό τους [φωτ. δεξιά] με τον μεγάλο δενδρόφυτο κήπο, όπου τελικά εγκαταστάθηκαν οριστικά και έμειναν επί 32 χρόνια εκεί ως το 1905, οπότε και έφυγαν στην Αθήνα. Το 1904 το σπίτι τους στο Μακροχώρι, που ήταν επί της σημερινής Ισταμπούλ τζαντεσί (İstanbul caddesi), της Εγνατίας οδού των Βυζαντινών, το έδωσαν σε συμβολική τιμή στην Κοινότητα Μακροχωρίου η οποία στέγασε το Παρθεναγωγείο και μετέπειτα τη Μικτή Αστική Σχολή, που υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως μαθητών.
Ο Στ. Κέπετζης χρημάτισε έφορος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πρόεδρος της Εφορείας του Ζωγραφείου Λυκείου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινουπόλεως.
[Το ζεύγος Κέπετζη] Απέκτησαν δύο κόρες και τρεις γιους. Η κόρη τους Ευτέρπη Κέπετζη ήταν ποιήτρια (ψευδώνυμο Πέπη Σταύρου. Μετάφρασε την Ανδρομάχη του Ρακίνα3 στη δημοτική, που παίχθηκε 3 φορές στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού).
Ο γιος τους Μιχαήλ γεννήθηκε στο Φανάρι, αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και μετά σπούδασε Νομικά στη Γαλλία, όπου έγινε διδάκτορας και στη συνέχεια καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Βέρνη. Διετέλεσε εφέτης στα Μικτά Δικαστήρια της Αλεξάνδρειας, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συνέδριο της Ειρήνης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγ. 1920). Υπηρέτησε επίσης ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βέρνη.
Ο πατέρας της συζύγου του Ευανθίας, Μιχαήλ Θεολόγος, ήταν ο ιδρυτής των Θεολογείων Εκπαιδευτηρίων Φιλαδελφείας (Αλά Σεχίρ) της Μ. Ασίας. Η σύζυγος του Σταύρου, Ευανθία Κέπετζη, διέθεσε το κληροδότημα του θείου της Παντελή Θεολόγου στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο του Φαναρίου. Η αδελφή του Σταύρου, Ελένη Κέπετζη, ήταν μητέρα του ποιητή Αργύρη Εφταλιώτη.4
[Ο Στ. Κέπετζης] Πέθανε στην Αθήνα το 1919.
Αναστάσιος Μ. Νατσουλίδης
Ιατρός
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε
5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου