Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Nelly’ s (ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ)
Η πρωτοπόρος φωτογράφος συνθέτει φωτογραφικά μία Ελλάδα "ειδυλλιακή". Μέσα από τα επίσημα τουριστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες της στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν οι πρώτες βάσεις-οπτικά σύμβολα της ελληνικής "τουριστικής φιλοσοφίας".
Η ύπαιθρος και η καθημερινή ζωή των χωρικών την εμπνέουν σταθερά.
...
Το ξέσπασμα του Β΄Π.Π. τη βρήκε στις ΗΠΑ, όπου έμεινε αναγκαστικά σχεδόν 27 χρόνια από το 1939 μέχρι το 1966. «Η πόλη της Νέας Υόρκης έδωσε στη Nelly's» κατά την Κατερίνα Κοσκινά «και τη δυνατότητα να καταγράψει σημαντικές στιγμές από την οικοδόμησή της και να αποτυπώσει στιγμιότυπα από την κίνηση των δρόμων και των πλατειών της. Έτσι, με δύο σημαντικότατες φωτογραφικές σειρές, το "Easter Parade" και τους "Δρόμους",
κατέπληξε το νέο δάσκαλό της και απέδειξε ότι εκτός από το να εκτελεί παραγγελίες είναι σε θέση να δώσει μια νέα δυνατότητα ανάγνωσης της αρχιτεκτονικής.
Το 1966, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έμεινε με τον σύζυγό της, Άγγελο Σεραϊδάρη, στη Νέα Σμύρνη διαμορφώνοντας το διαμέρισμά της σε φωτογραφικό μουσείο.
Η Νέλλη, θαλερή, παρά τα 97 της χρόνια, εξακολουθεί να οραματίζεται και να σχεδιάζει.
Το 1989 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της.
Δώρισε το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη . Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ εξέδωσε πολλά λευκώματα με φωτογραφίες της και παρουσίασε τα έργο της σε πολλές εκθέσεις. H Έλλη Σεραϊδάρη πέθανε στην Αθήνα, στις 17 Αυγούστου του 1998.

Η Nelly's στη Αθήνα λίγο πριν τον θάνατο της
Πολλές οι εκθέσεις και οι εκδόσεις με δικό της φωτογραφικό υλικό:
Νέλλης, Η παλαιά πόλις των Αθηνών. Μετά εισαγωγικών και ερμηνευτικών σημειώσεων του Δ. Γρ. Καμπούρογλου
Nelly's Σώμα και Χορός, ένα φωτογραφικό λεύκωμα 104 χορευτικών φωτογραφιών, παρμένων από το 1922 και μέχρι το 1930.
Nelly's: Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, αναδρομική έκθεση της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη
Αυτό που κατάφερε, η εμπνευσμένη Ελληνίδα φωτογράφος, παρά τις αντιδράσεις των επικριτών της, δεν ήταν παρά να απαθανατίσει μια Eλλάδα που χάνεται, την Eλλάδα της αρμονίας και της ομορφιάς, που θέλουμε να κουβαλάμε μέσα μας.
Αναρτήθηκε από wereniki ptolemaiou στις 1:40 π.μ.
Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου