Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας
Ιστορικό ΣχολείουΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΛΑΡΝΑΚΟΣ – ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Η ιστορία του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησε το 1910-1911 όταν ο γιατρός, πολιτευτής, συγγραφέας και αργότερα Δήμαρχος Λάρνακας Φίλιος Ζαννέτος και ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ίδρυση στη Λάρνακα, της πρώτης εμπορικής σχολής της Κύπρου, του γνωστού ανά το Παγκύπριο αλλά και στο εξωτερικό «Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακος». Η νέα αυτή σχολή άρχισε τη λειτουργία της από το έτος 1911-12, αφού σταμάτησε να λειτουργεί το προϋπάρχον Αποστολίδειον Ημιγυμνάσιον, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1898 και αποτελούσε το πρώτο βήμα της Μέσης Παιδείας στην πόλη της Λάρνακας. Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, η τότε Σχολική Εφορεία κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για το θέμα της στέγασης του νέου σχολείου, μέχρι που ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης πεθαίνοντας, πρόσφερε ένα μεγάλο μέρος της χρηματικής του περιουσίας και την πλούσια βιβλιοθήκη του, στα σχολεία της Λάρνακας. Με μέρος αυτών των χρημάτων, κτίστηκε ένα μεγαλοπρεπές κι επιβλητικό σχολικό κτίριο δίπλα από το Αποστολίδειο, το οποίο ονομάστηκε «Ζαχαριάδειο Εμπορικό Λύκειο» προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη του.
Το 1914 το σχολείο αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό κράτος ως ισότιμο με τις Ελληνικές Εμπορικές Σχολές και από τότε άρχισε η ραγδαία ανοδική του πορεία με την ονομασία «Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο».
Με την πάροδο των χρόνων, άρχισε να ωριμάζει η ιδέα ίδρυσης και γυμνασίου, το οποίο θα λειτουργούσε παράλληλα με την Εμπορική σχολή, κι έτσι κατά το έτος 1953-54 αναγνωρίστηκε η λειτουργία τριών κλασικών (Γυμνασιακών) τάξεων στο χώρο του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου, με την επωνυμία «Γυμνάσιον Λάρνακος». Το 1954 αναγνωρίστηκαν ως Γυμνασιακές οι τρεις πρώτες τάξεις του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου, ενώ το 1958 αναγνωρίστηκε και η Τετάρτη τάξη από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ είχε ζητηθεί και η αναγνώριση της Πέμπτης και Έκτης τάξης για την ολοκλήρωση του σχολείου. Το 1960 με Βασιλικό Διάταγμα, αναγνωρίστηκε το Γυμνάσιο Λάρνακας ως ισότιμο με τα Δημόσια Γυμνάσια της Ελλάδας, το οποίο άρχισε να υπάρχει ως Γυμνάσιο (χωρίς όμως να έχει δικό του χώρο) στις 6 Μαρτίου 1960. Την ίδια χρονιά είχαμε τους πρώτους είκοσι δύο απόφοιτους του Γυμνασίου.
Οι αίθουσες του Ζαχαριάδειου και του Αποστολίδειου, δεν ήταν αρκετές για να δεχτούν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των μαθητών, κι έτσι άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα στέγασης του γυμνασίου σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο θα ήταν ανεξάρτητο από το Λύκειο, αφού στην ουσία αποτελούσε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την ιδέα αυτή ενστερνίστηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος, ο οποίος με υπέρμετρο ζήλο αγωνίστηκε για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας, κι έτσι το νέο Γυμνάσιο κτίστηκε σε χώρο που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από τη Μονή, κοντά στο σημερινό Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Το σχολείο έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό με τον κύριο όγκο των αιθουσών του στη νότια πλευρά. Στα χρόνια που ακολούθησαν, προστέθηκαν επιπλέον αίθουσες στη βόρεια πλευρά σχηματίζοντας ένα μεγάλο Π, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η αίθουσα τελετών του σχολείου (θέατρο) που αποτελεί συνέχεια των προπυλαίων.
Έτσι, τη σχολική χρονιά 1960-61 το «Γυμνάσιον Λάρνακος» άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους μαθητές του. Τη σχολική χρονιά 1973-74 ο αριθμός των μαθητών του σχολείου είχε ήδη μεγαλώσει φτάνοντας τους 885. Με την τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση του μισού πληθυσμού της Κύπρου, η έλλειψη σχολικών κτιρίων για τη στέγαση όλων των μαθητών επέβαλε τη λειτουργία πρωινής και απογευματινής φοίτησης και στο Γυμνάσιο Λάρνακος. Στην πρωινή φοίτηση φοιτούσαν 1307 μαθητές και στην απογευματινή 1030. Η απογευματινή φοίτηση τερματίστηκε το 1977, με την οικοδόμηση νέων εκπαιδευτηρίων.
Από το 1977 μέχρι το 1980 το σχολείο λειτούργησε ως εξατάξιο γυμνάσιο, ενώ από τη σχολική χρονιά 1980-81 χωρίστηκε και λειτούργησε για τρία χρόνια ως τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο με ξεχωριστή διεύθυνση. Από το Σεπτέμβριο του 1983 λειτούργησε αποκλειστικά ως τριτάξιο Λύκειο επιλογής μαθημάτων (Λ.Ε.Μ.) με το όνομα «Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου». Από τη σχολική χρονιά 1986-87 μετονομάστηκε επίσημα σε «Λύκειο Αγίου Γεωργίου». Από τη σχολική χρονιά 2000-2001 το Λύκειο Αγίου Γεωργίου λειτουργεί ως Ενιαίο Λύκειο.

• Ανακοινώσεις
• Φωτογραφικό Υλικό
• Προγράμματα
• Γραφείο ΣΕΑ
• Κανονισμοί Λειτουργίας
• Ημερολόγιο
• Συνδέσεις
• Επικοινωνία
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου