Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Νέα Σμύρνη

Διαδρομές στο χρόνο και την ιστορία
1934: Ίδρυση στη Νέα Σμύρνη τριτάξιου παραρτήματος του Γυμνασίου Καλλιθέας
Το σχολείο αυτό, αποτέλεσμα της ανάγκης για παροχή δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στεγάστηκε σε οίκημα (οικία Ζαρωτιάδη, στη συμβολή των σημερινών οδών Ιωνίας και Νυμφαίου, πλατεία τότε «Τροφίμων, κατόπιν Ιωνίας, σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου), το οποίο μίσθωνε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φιλομούσων Νέας Σμύρνης. Οι πρώτοι μαθητές ήταν 227. Καθώς όμως δεν μπορούσε κανείς να ολοκληρώσει σε αυτό τις εγκύκλιες σπουδές, έπρεπε να λυθεί συνολικότερα το ζήτημα ενός Γυμνασίου στη Νέα Σμύρνη.
31-7-1934: Ίδρυση με Προεδρικό Διάταγμα του Μεικτού Γυμνασίου Νέας Σμύρνης
Το σχολείο ήταν εξατάξιο σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 4373/13-8-1929 και μεικτό. Στεγάστηκε στο κτίριο του Γεωργίου Τσακίρη στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, το οποίο είχε εκμισθωθεί από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φιλομούσων Νέας Σμύρνης για τον σκοπό αυτό, κατόπιν διαγωνισμού μειοδοσίας, στην τιμή των 4.200 δρχ. τον μήνα.
18-1-1935: Έναρξη μαθημάτων. Πρώτος διευθυντής ο φιλόλογος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος
Οι πρώτοι μαθητές του σχολείου ανέρχονταν σε 244, ενώ άρχισαν να αυξάνουν με γρήγορο ρυθμό. Το 1946-47, τελευταία χρονιά που το σχολείο λειτούργησε ως μεικτό γυμνάσιο, ο αριθμός των μαθητών είχε φτάσει τους 1.152.
1935: Διαβήματα να ονομασθεί το Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης σε «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης»
«Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αντ. Αθηνογένης, μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής του Γυμνασίου, ο Γυμνασιάρχης Ιω. Παπαγιανόπουλος και άλλοι παράγοντες της κοινότητας Νέας Σμύρνης, με πολλές παραστάσεις στον Υπουργό παιδείας ζητούν την χορήγηση άδειας για να ονομασθεί το Γυμνάσιο της Νέας Σμύρνης σε «ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ».[…] Ο Υπουργός Παιδείας Ιωάννης Μακρόπουλος αντέταξε την από τον νόμο απαγόρευση χορήγησης οποιασδήποτε ονομασίας σε Κρατικό Γυμνάσιο, εκτός αν ανεγερθεί ιδιόκτητο κτίριο του Γυμνασίου, οπότε θα μπορούσε να πάρει την ονομασία»
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 1, Αθήνα, χ.χ., σ. 261]
6-4-1935: Μετονομασία του Γυμνασίου Νέας Σμύρνης σε Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
«Με το από 6-4-1935 Β.Δ. «περί μετονομασίας του Γυμνασίου Νέας Σμύρνης εις Γυμνάσιον ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» (Φ.Ε.Κ. 177/35), επιτεύχθηκε η μετονομασία του Γυμνασίου Ν. Σμύρνης και έτσι θεωρήθηκε σαν συνέχεια του ομωνύμου Γυμνασίου Σμύρνης, το οποίο αποτέλεσε το φωτεινό φάρο του Ελληνισμού της Μ. Ασίας επί 250 χρόνια. […] το από 31-7-1934 (Π.Δ. ιδρύσεως) ιδρυθέν Γυμνάσιό μας απέκτησε την ιστορική ονομασία της από το 1733 συσταθείσης στη μητέρα Σμύρνη ομώνυμης περίφημης Σχολής των Ελληνικών Γραμμάτων»
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 1, Αθήνα, χ.χ., σ. 262]
7-4-1935: Επίσημα εγκαίνια της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη
«[…]με κάθε επισημότητα και με συρροή ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού του προαστίου μας»
«Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου έγιναν στις 7/4/1935, με πρωτοβουλία της Εφορευτικής επιτροπής του Γυμνασίου, με κάθε επισημότητα και με συρροή ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού του προαστίου μας. Ο αγιασμός τελέστηκε από τους ιερείς Κων. Λοΐζο και Θεοδόσιο Κυριαζόπουλο. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Γυμνασιάρχης Ιωαν. Παπαγιαννόπουλος και οι Κ. Τσαπόπουλος και Ν. Ευσταθιάδης αναφέρθηκαν στη σημασία και στις προσπάθειες του συντελεσθέντος έργου του Συνδέσμου Γονέων, Κηδεμόνων και Φιλομούσων Ν. Σμύρνης, επιστέγασμα των οποίων ήταν τα τελούμενα εγκαίνια. Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Λαϊκού Πολιτικού Συλλόγου Ν. Σμύρνης, Καθηγητού (αδιόριστου) Γεωργ. Χατζή, μίλησαν ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας Χατζήσκος και ο προκάτοχός του Ι. Μακρόπουλος, οι βουλευτές Αντ. Αθηνογένης και Κ. Μπακόπουλος, εκ μέρους της Λέσχης Ν. Σμύρνης, ο Ταμίας αυτής Μάρκος Σκλάβος, εκ μέρους των μαθητών η Κασιμάτη και τελευταίος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αθ. Καρύλλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και ολοκλήρου του Κοιν. Συμβουλίου για το εορταζόμενο πανηγυρικό γεγονός της επανασύστασης της "Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης". Ακολούθησε αποκάλυψη της επιγραφής «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης 1717-1935». Αξιοθαύμαστος ήταν ο ευγενικά φιλοτεχνηθείς διάκοσμος από τον αδιόριστο καθηγητή φιλόλογο Μαρίνο Ξηρέα. Στο τέλος προσφέρθηκαν αναψυκτικά και έληξε η τελετή των εγκαινίων, η οποία, ομολογουμένως, αποτέλεσε σταθμό για τη Νέα Σμύρνη.»
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 1, Αθήνα, σ. 257-258]
«...Οι Σμυρναίοι απέδωσαν τον φόρον τιμής προς την ιστορικήν σχολήν και τους ιδρυτάς της...»
«Ορθότατα το όνομα της Ευαγγελικής Σχολής εδόθη εις το Γυμνάσιον της Νέας Σμύρνης, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν χθες. Εις ένα συνοικισμόν, του οποίου οι περισσότεροι κάτοικοι είνε Ίωνες, έπρεπε να διαιωνίζεται το όνομα της Ευαγγελικής Σχολής, εις την οποίαν εξεπεδεύθησαν γενεαί ολόκληροι Ελληνοπαίδων και της οποίας η ακτινοβόλος δράσις περιελάμβανε όλην την Ανατολήν και έφθανε μέχρι του Ελληνισμού της Ρωσσίας, της Ρουμανίας και της Αιγύπτου. Οι Σμυρναίοι απέδωσαν τον φόρον τιμής προς την ιστορικήν σχολήν και τους ιδρυτάς της. Ας ελπίσωμεν ότι και η νέα περίοδος ζωής της Ευαγγελικής Σχολής, αν δεν υπερακοντίση εις λάμψιν την παλαιάν, δεν θα υστερήση ταύτης».
[Εφημ. Εστία, φύλ. 40124, 8-4-1935]
«Στις 7 Απριλίου 1935, […] πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του σχολείου και η αποκάλυψη της επιγραφής «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης 1717-1934», μίας προφανούς σύνδεσης της παλιάς με τη νέα πατρίδα...»
«Τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων, Κηδεμόνων και Φιλομούσων Νέας Σμύρνης, που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του νέου σχολείου, επιθυμούσαν να το ονομάσουν «Ευαγγελική Σχολή» σε ανάμνηση της περίφημης σχολής της Σμύρνης, ίδρυμα που από τις αρχές του 18ου αι. έως και την Καταστροφή αποτέλεσε φωτοβόλο εστία και πνευματικό φάρο της Ανατολής. Στις 7 Απριλίου 1935, αφού είχαν ξεπεραστεί κάποια νομικά κωλύματα σχετικά με την ονοματοθεσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του σχολείου και η αποκάλυψη της επιγραφής «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης 1717-1934», μίας προφανούς σύνδεσης της παλιάς με τη νέα πατρίδα. Δύο χρόνια αργότερα ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των μαθητών οδήγησε σε έργα επέκτασης του κτιρίου. Το 1946 ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Θηλέων Νέας Σμύρνης, οπότε η Ευαγγελική σχολή παρέμεινε γυμνάσιο αρρένων, όπως και η ομώνυμη σμυρναϊκή σχολή»
[Αναστασία Λερίου, «Μετά την Καταστροφή: η ίδρυση της Νέας Σμύρνης», στο Σμύρνη. Η ζωή και το τέλος της πόλης των «Γκιαούρηδων», Αθήνα, Ελευθεροτυπία, χ.χ σ. 192-193]
1937: Η Ευαγγελική Σχολή λειτουργεί ως οκτατάξιο γυμνάσιο
[Αναγκαστικός Νόμος 770/13-7-1937]
30-1-1938: Πανηγυρικός εορτασμός της γιορτής των Τριών Ιεραρχών στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη
Από το Αρχείο της Ενώσεως Σμυρναίων
«...εγένετο εις τας αιθούσας του επί της Κεντρικής Πλατείας κτιρίου της Ευαγγελικής Σχολής, ο διά πρώτην φορά εφέτος καθιερωθείς εορτασμός εις αναβίωσιν της κατ’ έτος τελουμένης εν τη Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σεμνής και επιβλητικής τελετής.[...] η ευγενής προσπάθεια της εφετεινής Εφορείας της Ευαγγελικής μας Σχολής εύρε θερμήν απήχησιν εις τας ψυχάς ου μόνον των Νεοσμυρναίων και κατ’ εξοχήν των διατελεσάντων μαθητών ταύτης εν τη αλησμονήτω Σμύρνη.»
«Την 4η μ.μ. ώραν της παρελθούσης Κυριακής, συμφώνως προς την γενομένην πρόσκλησιν, εγένετο εις τας αιθούσας του επί της Κεντρικής Πλατείας κτιρίου της Ευαγγελικής Σχολής, ο διά πρώτην φορά εφέτος καθιερωθείς εορτασμός εις αναβίωσιν της κατ’ έτος τελουμένης εν τη Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σεμνής και επιβλητικής τελετής. Η συγκέντρωσις των επισήμων, των παλιών μαθητών της Ευαγγελικής Σχολής και ιδία των γονέων και διανοουμένων κατοίκων του προαστείου μας, αμφοτέρων των φύλων, υπήρξεν όντως εξαιρετική, αποδείξασα κατά τον πλέον εύγλωττον τρόπον ότι η ευγενής προσπάθεια της εφετεινής Εφορείας της Ευαγγελικής μας Σχολής εύρε θερμήν απήχησιν εις τας ψυχάς ου μόνον των Νεοσμυρναίων και κατ’ εξοχήν των διατελεσάντων μαθητών ταύτης εν τη αλησμονήτω Σμύρνη, αλλά και πάντων εν γένει των συμπολιτών μας, κατοίκων του προαστείου τούτου, όπερ προώρισται να φέρη επαξίως το όνομα εκείνης και να διατηρήση, μαζί με τα ονομαστώτερα των κτιρίων της, τα έθιμα και τας παραδόσεις αυτής.
[…]
Μετά τον Αγιασμόν[…] και των απαγγελθεισών ευχών υπέρ των αοιδίμων ιδρυτών, ευεργετών, αφιερωτών κλπ. της Σχολής, λαβών τον λόγον ο Γυμνασιάρχης κ. Ι. Παπαγιαννόπουλος, όστις υπήρξεν ο σημαντικώτερος εκ των αφανών ηρώων της επανιδρύσεως της Ευαγγελ. Σχολής εν τη Νέα Σμύρνη, εξέθεσεν εν λεπτομερεία το συντελεσθέν έργον και τας καταβληθείσας προσπαθείας προς ανάδειξιν ταύτης μεταξύ των αρίστων της πρωτευούσης Γυμνασίων, με αντικειμενικόν σκοπόν όπως καταστή τούτο αντάξιον του ονόματος το οποίον φέρει και των παραδόσεων της επί δύο και πλέον εκατονταετηρίδας γαλουχησάσης τον Μικρασιατικόν Ελληνισμόν της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης.
[…]
Μετά τον κ. Παπαγιαννόπουλον έλαβεν τον λόγον ο Πρόεδρος της Εφορείας κ. Αναστ. Αναστασιάδης, εξιστορήσας διά μακρόν και εν πλήρει λεπτομερεία τα περί ακριβούς χρονολογίας της ιδρύσεως και του βίου της Ευαγγελικής Σχολής […] ολόκληρον τέλος την ιστορίαν της Ευαγγελικής Σχολής από της πρώτης συστάσεώς της μέχρι του Αυγούστου του 1922, ευχηθείς όπως και η νυν διάδοχος ταύτης, συνεχίζουσα την ιεράν αποστολήν της φθάση εις το ύψος εκείνης και περιβληθή με ίσον κύρος και εκτίμησιν όπως εκείνη.
[…]
Η Εφορεία της Ευαγγελικής Σχολής, […] εν τη επιθυμία της όπως γενικεύση την αναβίωσιν των εθίμων και παραδόσεων της Ευαγγελικής Σχολής, απεφάσισε να εγκαινιάση, ευθύς από τούδε και το σύστημα των δίσκων, εις τους οποίους είχεν επικρατήσει το έθιμον να ρίπτουν τας εισφοράς των οι παριστάμενοι εκάστοτε, εις την ετησίαν τελετήν της Ευαγγελ. Σχολής. Εις τους ούτω εκτεθέντας εφέτος διά πρώτην φοράν, δίσκους, προσέφεραν οι κάτωθι τα εξής ποσά»
[Η Νέα Σμύρνη. Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίς διά την προάσπισιν των συμφερόντων της Νέας Σμύρνης, φύλ. Κυριακή 7-2-1938]
1938: Ίδρυση «Ενώσεως τῶν Φοιτησάντων τήν Ευαγγελικήν Σχολήν Σμύρνης»
Το 1938 ιδρύεται ο "Σύλλογος Φοιτησάντων την Ευαγγελικήν Σχολήν". Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση της μεγάλης ιστορίας της Σχολής και η σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στους παλιούς και νέους μαθητές της."
1939: Η Ευαγγελική χωρίζεται σε Γυμνάσιο και Λύκειο
[Ἀναγκαστικός Νόμος 1849/25.7.1939 «Περὶ τῶν σχολείων τῆς Μέσης Ἐκπαιδεύσεως»]
Οκτώβριος 1938: Πρώτο αίτημα προαγωγής της Ευαγγελικής σχολής σε Πρότυπο Γυμνάσιο
«Με τη συνηγορία του Υπουργού Πρωτευούσης και φίλου του Προαστείου μας Κώστα Κοτζιά, ο Κοινοτάρχης Θάνος Καρύλλος, μαζί με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορίας Αν. Αναστασιάδη, επισκέπτονται τον Υπουργό Παιδείας τον Υπουργό Παιδείας Γεωργακόπουλο. Ζητούν: Την προαγωγή του Γυμνασίου μας Ευαγγελική Σχολή (τίτλο που φέρει από τη Μητέρα Σμύρνη) υπό το Γυμνασιάρχη Ι. Παναγιαννόπουλο, σε Πρότυπο, με δικαίωμα εκλογής του προσωπικού του.»
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 2ος (1936-1940. Η δικτατορία του Μεταξά), Αθήνα, χ.χ., σ. 327]
1940: Αποσπάσθηκε το τμήμα Θηλέων της Ευαγγελικής Σχολής
«Στο δεύτερο εξάμηνο του 1940 αποσπάσθηκε το Τμήμα Θηλέων της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης και στεγάστηκε στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Παν. Νεσλιχανίδη της οδού τότε Ι. Μεταξά και άλλοτε Σμύρνης 88 (σήμερα Ν. Πλαστήρα)».
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 2ος (1936-1940. Η δικτατορία του Μεταξά), Αθήνα, χ.χ., σ. 475.]
1940-1944: Το σχολείο στον Πόλεμο και την Κατοχή
28-10-1940: Κήρυξη ελληνοϊταλικού πολέμου
28η Οκτωβρίου 1940-καλοκαίρι 1941
Με την κήρυξη του πολέμου το κτήριο επιτάσσεται. Τα μαθήματα γίνονται στο Άλσος, στα σκαλάκια του ναού της Αγίας Φωτεινής, τον αύλειο χώρο του ορφανοτροφείου «Ο Άγιος Ανδρέας», σε άλλα κτήρια.

Μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής οργανώνονται στον αντιστασιακό αγώνα
Οργανώνονται ανά τάξη σε πεντάδες. Κάθε πεντάδα έχει τον υπεύθυνό της. Συντονίζουν καθοδηγητές των υπευθύνων των πεντάδων κάθε τάξης.
Μαθητές της Ευαγγελικής που έπεσαν στον αντιστασιακό αγώνα
Οι νεαροί ΕΠΟΝίτες: Γιάννης Καζαναράκης (16 ετών), Κωνσταντίνος Τόλης (18 ετών), Δημήτρης Ιατρόπουλος (16 ετών), Νίκος Δανιηλίδης (17 ετών)

1944: Στέγαση των ορφανών του Διστόμου στο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής
Η Εθνική Οργάνωση Χριστιανικής Αλληλεγγύης (Ε.Ο.Χ.Α.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στεγάζει ορφανά του Διστόμου στο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής
1944: Η Ευαγγελική λειτουργεί ως εξατάξιο γυμνάσιο
[Κατοχικός Νόμος 1468/27-2-1944]
Φεβρουάριος 1945: το σχολείο επιστρέφει στο κτίριό του
Το Φεβρουάριο του 1945 το σχολείο δέχεται πάλι τους μαθητές του (1100 μαθητές και μαθήτριες). Χρησιμοποιείται μόνο ο δεύτερος όροφος, καθώς στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο φιλοξενούνται τα ορφανά του Διστόμου.
[Τάκης Τσακίρης, «Η Ευαγγελική Σχολή στη Σμύρνη και στη Νέα Σμύρνη», Εστία, τ. 89 (2012), σ. 89]
1943: Χωρισμός του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής κατά τις τελευταίες τάξεις σε Κλασικό και Πρακτικό
1946: Ίδρυση Γυμνασίου Θηλέων Νέας Σμύρνης
Το νέο γυμνάσιο στεγάζεται και αυτό στο κτίριο Γ. Τσακίρη στην κεντρική πλατεία, όπου και το Γυμνάσιο Αρρένων «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης». Τα δύο σχολεία λειτουργούν πρωί-απόγευμα εναλλάξ μέσα στην εβδομάδα.
1951: Το σχολείο λειτουργεί ως τριετές Γυμνάσιο και τριετές Λύκειο, διακρινόμενο σε Λύκειο Φιλολογικό και Λύκειο Φυσικομαθηματικό
[Ἀναγκαστικός Νόμος 1823/26-5-1951]
1958: Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εναλλάξ παρακολούθησης μαθημάτων των κοριτσιών του Γυμνασίου Θηλέων και των αγοριών του Γυμνασίου Αρρένων «Ευαγγελική Σχολής Σμύρνης»
Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων που συστεγάζονται στο οίκημα της πλατείας έως τότε πήγαιναν χωριστά κάθε τρεις μέρες εναλλάξ πρωί –απόγευμα. Πλέον τα κορίτσια θα παρακολουθούν πρωί και τα αγόρια απόγευμα. Η απόφαση προκαλεί διαμαρτυρίες.
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ.7ος, (1957-1966), ό.π., σ. 52]
1958: Ίδρυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων «Ευαγγελική σχολή Σμύρνης» και του Γυμνασίου Θηλέων Νέας Σμύρνης «Αδαμάντιος Κοραής»
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Λεοντίου Λεοντιάδη, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος.
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ.7ος, (1957-1966), ό.π., σ. 58]
1959: Έκδοση του βιβλίου Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης
Η φιλόλογος καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Θηλέων Νέας Σμύρνης Ζηνοβία Λιθοξόου-Σαλάτα, θυγατέρα του τελευταίου γυμνασιάρχη της Σχολής στη Σμύρνη Νικολάου Λιθοξόου εξέδωσε βιβλίο με θέμα σύντομη ιστορία της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης μέχρι το 1922.
«Ἡ νέα «Εὐαγγελική Σχολὴ Σμύρνης» εἶναι δημόσιον σχολεῖον, ὅπως ὅλα τὰ ἄλλα δημόσια γυμνάσια τοῦ Κράτους […]
Ἐν τούτοις, τυχοῦσα ἐκλεκτοῦ διδακτικοῦ προσωπικοῦ καὶ ἐξαιρέτου διευθύνσεως, διακρίνεται μεταξύ τῶν Γυμνασίων τῆς Πρωτευούσης ὡς ἕν ἐκ τῶν ἀρίστων σχολείων αὐτῆς. Οἱ γυμνασιάρχαι, οἱ ὑποδιευθυνταὶ καὶ οἱ καθηγηταὶ αὐτῆς συνεχίζουν ἐπαξίως τὴν παράδοσιν τῶν διαπρεπῶν διευθυντῶν, διδασκάλων καὶ καθηγητῶν τῆς παλαιᾶς «Εὐαγγελικῆς Σχολῆς Σμύρνης». Οἱ δὲ μαθηταὶ καὶ ἀπόφοιτοι αὐτῆς διακρίνονται διὰ τὸ ἦθος καὶ τὴν κατάρτισιν αὐτῶν, διαπρέποντες εἰς τὰς Ἀνωτάτας Σχολὰς τοῦ Ἐσωτερικοῦ καὶ τοῦ Ἐξωτερικοῦ, καθὼς καὶ εἰς τὰ διάφορα βιοποριστικὰ ἐπαγγέλματα.»
[Ζηνοβία Λιθοξόυ-Σαλάτα, Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης 1733 εν Σμύρνη. Από του 1934 εν Ν. Σμύρνη (Αθηνών), Αθήνα, 1959, σ. 36.
1959: Η Ευαγγελική λειτουργεί ως Γυμνάσιο σε δύο τριετείς κύκλους
[Ν. 3971/59 «Περὶ Τεχνικῆς καὶ Ἐπαγγελματικῆς Ἐκπαιδεύσεως, Ὀργανώσεως τῆς
Μέσης Ἐκπαιδεύσεως καὶ Διοικήσεως τῆς Παιδείας»]
1961 (29/1): Εγκαίνια Παραρτήματος του Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και του Γυμνασίου Θηλέων Νέας Σμύρνης σε διώροφο ακίνητο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 31
Παρευρέθησαν ο Νεοσμυρνιώτης υπουργός Παιδείας Γεώργιος Βογιατζής, ο δήμαρχος Πέτρος Περιμένης, ο τ. δήμαρχος Αθανάσιος Καρύλλος, άλλοι επίσημοι και πλήθος Νεοσμυρνιωτών. Τιμές απέδιδαν οι πρόσκοποι.
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 7ος, (1957-1966), ό.π., σ.141, 133]
1961 (10/6): Θεμελίωση του κτηρίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Αδαμαντίου Κοραή
Κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου που θα στεγάσει το γυμνάσιο «Ευαγγελικής Σχολή Σμύρνης», παρουσία επισήμων, της Δημοτικής Αρχής, βουλευτών και άλλων. Πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τους ιερείς της Αγίας Φωτεινής, της Αγίας Παρασκευής και των Ασωμάτων-Ταξιαρχών του νεκροταφείου νέας Σμύρνης. Λόγους εκφώνησαν ο δήμαρχος Πέτρος Περιμένης και ο γυμνασιάρχης Δημήτριος Παπαδόπουλος. Η συγκίνηση των κατοίκων είναι μεγάλη για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης του ιστορικού σχολείου.
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ.7 ος, (1957-1966), ό.π., σ.131, 133]
Το κτίριο στην οδό Κοραή αποτελεί του Σ. Κορτζά, η οποία εγκρίθηκε το 1959.
1964: Η Ευαγγελική λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο
[Νόμος 4379/1964]
«Ἐκπαίδευσιν Δευτέρου Βαθμοῦ παρέχουν διαδοχικῶς δύο τύποι σχολείων: τὸ Γυμνάσιον καὶ τὸ Λύκειον. Εἰς ἑκάτερον ἡ φοίτησις εἶναι τριετής»
1966 (16/1): Εγκατάσταση του Γυμνασίου Αρρένων «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνη» στο νεόδμητο κτίριο της οδού Αγίου Ανδρέα και Κοραή
13-2-1966: Επίσημα εγκαίνια-αγιασμός του κτιρίου
Με επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια του κτηρίου του σχολείου, παρουσία των αρχών και πλήθους κόσμου
[Αντώνης Πανταζής, Νέα Σμύρνη. Το χρονικό μιας πόλης, τ. 7ος, (1957-1966), ό.π., σ.322-323]
1967: Το σχολείο λειτουργεί εκ νέου ως εξατάξιο Γυμνάσιο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Δικτατορίας
[Αναγκαστικός Νόμος 129/1967
Ενέργειες της Ενώσεως Φοιτησάντων την Ευαγγελικήν Σχολήν για την προαγωγή του σχολείου σε Πρότυπο

Επιστολή της Ενώσεως των Φοιτησάντων
Ο πρόεδρος της Ενώσεως των Φοιτησάντων, Μιχαήλ Αναστασιάδης, τακτικός Καθηγητής τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
«[…] ἵνα διὰ λόγους ἐθνικῆς ἀνταμοιβῆς ἀλλὰ καὶ ὑπηρετήσεως γενικώτερον τῆς Μικρασιατικῆς ἰδέας καταστήσῃ διὰ Νόμου τὴν ἐν Νέᾳ Σμύρνῃ Εὐαγγελικὴν Σχολὴν π ρ ό τ υ π ο ν, ἀπολαμβάνουσα πάντων τῶν ἐκ τοῦ χαρακτηρισμοῦ τούτου προνομίων.
Τὴν πρὸς τοῦτον ὑπογράφουν ἤδη οἱ ἐν τῇ Ἀκαδημίᾳ Ἀθηνῶν Μικρασιάται Ἀκαδημαϊκοί κ.κ. Γ. Ἰωακειμόγλου, Γεώργιος Μυλωνᾶς καὶ Ἠλίας Βενέζης, τὸ σύνολο τῶν Μικρασιατῶν καθηγητῶν τῶν ἀνωτάτων Ἐκπαιδευτικῶν ἱδρυμάτων τῆς Χώρας καὶ γενικῶς πάντες οἱ λόγῳ προϊστορίας πνευματικῆς ἤ κοινωνικῆς δράσεως καὶ προσφορᾶς ἐκπροσωποῦντες τὴν πνευματικὴν ηγεσίαν τοῦ προσφυγικοῦ Κόσμου.»
[Από την επιστολή της Ενώσεως των Φοιτησάντων]
Επιστολή των Μικρασιατών ακαδημαϊκών Γ. Μυλωνά, Ηλ. Βενέζη, Γ. Ιωακείμογλου, Δ. Θεοδώρου
«Ὁμοῦ μὲ τὸν ἀκραιφνῆ των Ἑλληνισμὸν οἱ πρόσφυγες τῆς πρὸ τοῦ ἡμίσεος αἰῶνος ἐποχῆς συνεπεκόμιζον πρὸς τὴν νέαν τῆς δραστηριότητός των περιοχὴν, τὴν βαθεῖαν των θρησκευτικότητα καὶ τὴν λατρείαν καὶ τὸ ἀπέραντον σέβας πρὸς τὴν Παιδείαν. Καὶ ὁμοῦ μὲ τὴν ἀναβίωσιν ἐνδόξων τοπωνυμίων ἐμερίμνησαν, προθύμως βοηθούμενοι ἀπὸ τὸ Κράτος, νὰ ἐπανιδρύσουν τὰ πανέντιμα τεμένη θρησκείας καὶ Παιδείας τὰ ὁποῖα ὑπῆρξαν δι΄αὐτούς καὶ τὸν καθόλου Ἑλληνισμὸν προμαχῶνες εἰς διαρκῆ κατὰ τοῦ κατακτητοῦ ἀγῶνα.
Ἐκ τῶν ἄλλοτέ ποτε κέντρων αὐτῶν Παιδείας, ἐν καὶ μόνον διετήρησεν καὶ ἐδῶ τὸν μεστὸν φήμης καὶ δόξης τίτλον του. Ἡ ἐν Νέᾳ Σμύρνῃ Ευαγγελικῇ Σχολῇ, λειτουργοῦσα ὡς ἐν τῶν Γυμνασίων τοῦ Κράτους.
[…] Συνεχίζουσα μὶαν παράδοσην 238 ἐτῶν, οὖσα ἡ μόνη ζῶσα καὶ ἀρχαιοτάτη ἐξ ὅλων τῶν Γυμνασίων τοῦ Γένους ἐν Ἑλλάδι Σχολή, καθῆκον ἔχει νὰ συνεχίσῃ ἐκπληροῦσα καὶ ἄλλην σημαντικὴν διὰ τὸ Ἔθνος εὐθύνην. Νὰ διδάσκῃ τὰ τέκνα τῶν τέκνων τῶν παλαιῶν αὐτῆς ἀποφοίτων ὅτι ἀρχή σοφίας εἶναι ὁ φόβος Κυρίου, καὶ ὅτι τὰ ἔργα τοῦ πνεύματος πῦρ καῖ μάχαιραν δὲν καταστρέφει.
[…]αἰτούμεθα ὅπως, ἀπὸ τοῦδε ἡ Εὐαγγελικὴ Σχολὴ Σμύρνης καταστῇ διὰ Νόμου Πρότυπος, εἰς εἰδικὴν πρὸς αὐτήν τοῦ Ἔθνους ἀνταμοιβήν, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ εὑρίσκεται αὕτη ἐν πλήρει ἀσκήσει τῆς εὐθύνης τῆς ἀποστολῆς της κατὰ τὴν ἐπὶ θύραις πεντηκονταετηρίδα ἀπὸ τῆς δευτέρας Ἀλώσεως.»
[Από την επιστολή των μικρασιατών Ακαδημαϊκών]
1970: Μετεξέλιξη της Ενώσεως των Φοιτησάντων την Ευαγγελικήν Σχολήν Σμύρνης σε «Σύλλογος Φοιτησάντων στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης»
1971: Μετατροπή του Γυμνασίου Αρρένων Ευαγγελική Σχολή Σμύρνη σε Προτύπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
«Μετατρέπομεν ἀπό τοῦ σχολικού έτους 1971-1972 τήν ἐν Νέᾳ Σμύρνῃ Εὐαγγελικήν Σχολήν (Γυμνάσιον Αρρένων) εἰς Πρότυπον Γυμνάσιον Ἀρρένων ὑπό την ἐπωνυμίαν "Πρότυπος Εὐαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης". Εἰς ταύτην, κατὰ τὸ πρῶτον ἔτος τῆς λειτουργίας της (Σχολ. Ἔτος 1971-72) ἐγγράφονται μαθηταί, προερχόμενοι ἐκ τοῦ τέως Γυμνασίου τῆς Εὐαγγελικῆς Σχολῆς Νέας Σμύρνης καὶ κεκτημένοι ἐνδεικτικὸν προαγωγῆς μὲ βαθμὸν λίαν καλῶς καὶ ἄνω.
Εἰς περίπτωσιν καθ΄ ἥν δέν συμπληρωθῇ ὁ προβλεπόμενος ἀριθμὸς πρὸς ἐγγραφὴν εἰς τὸ Πρότυπον τοῦτο Σχολεῖον ἐκ τῶν μαθητῶν τοῦ ὡς ἄνω Γυμνασίου, δύνανται νὰ ἐγγράφωνται μαθηταὶ καὶ ἐξ ἄλλων Σχολείων, κατά τὰς ἰσχυούσας διατάξεις διὰ τὰ λοιπὰ Πρότυπα Σχολεῖα. Εἰς τὴν πρώτην τάξιν τοῦ ὡς εἴρηται Προτύπου Σχολείου ἐγγράφονται μαθηταὶ κατὰ τὰ ὁριζόμενα εἰς τὴν σχετικὴν ἀπόφασιν ἡμῶν περὶ ἐγγραφῆς μαθητῶν εἰς Πρότυπα Σχολεῖα
Ἐν Ἀθήναις τῇ 28 Μαΐου 1971»
[Υ.Α. 65297/28-5-1971 «Περὶ Μετατροπῆς τῆς Εὐαγγελικῆς Σχολῆς Νέας Σμύρνης εἰς Πρότυπον Σχολεῖον»]
1969-1974: Ανεγείρεται νέο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολή Σμύρνης στο οικοδομικό τετράγωνο επί Λέσβου, Ευξείνου Πόντου, Δεκελί και Αγίας Σοφίας
Το 1969 αρχίζει η ανέγερση από το ΟΣΚ του κτιρίου της Ευαγγελικής Σχολής, όπου το σχολείο στεγάζεται και σήμερα σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Νέας Σμύρνης, στο σημείο όπου ήταν για πολλά χρόνια εγκατεστημένος ο ραδιοφάρος της Πολεμικής Αεροπορίας (Δεκελί- Ευξείνου Πόντου-Λέσβου). Τη μελέτη αναλαμβάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.
«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να μεγιστοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο»

«Λοιπόν την εποχή εκείνη [1969] ο ΟΣΚ, δηλαδή ο αρμόδιος φορέας, έδινε μελέτες και σε ιδιώτες μελετητές για να φτιάξουν σχολεία. Τώρα είναι πάρα πολύ σπάνιο. Βλέπετε εκεί ότι η μελέτη έγινε το 1969 και η κατασκευή, με την οποία όπως συχνά συμβαίνει με το Δημόσιο δεν είχαμε καμία ανάμειξη, τελείωσε το 1974. Παραδώσαμε το σχέδιο και σχεδόν δεν αναμειχθήκαμε πια.
Λοιπόν, όπως συνήθως συμβαίνει σε πολλά σχολεία, το οικόπεδο είναι πάρα πολύ μικρό. Ο ΟΣΚ παιδεύεται να βρει οικόπεδα. Κι εδώ πάλι ήταν η ίδια κατάσταση, και θα έλεγα με βάση τα πόσα τετραγωνικά μέτρα είχαμε ανά μαθητή, ο χώρος ήταν μόνο για δημοτικά σχολεία. Ήταν λοιπόν το σχέδιο για τρία δημοτικά σχολεία.
Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να μεγιστοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Δημιουργήσαμε τον εσωτερικό χώρο ανάμεσα στα σχολεία, που βέβαια ήταν απόλυτα ανεπαρκής, αλλά αυτό υπήρχε. Κάναμε έτσι τις τάξεις με πολλές σκάλες. Δημιουργήσαμε τις βεράντες, ώστε να έχουν πάλι αυτόν τον ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ανεβάζοντας το ένα επίπεδο πάνω στο άλλο και με τη ράμπα ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για αύλειο χώρο και αυτήν την ταράτσα. […] Κοιτάξαμε και τον προσανατολισμό ώστε να είναι νοτιανατολικός.
Υπήρχαν οι χώροι υγιεινής στο ισόγειο, υπήρχε το γυμναστήριο και σε κάθε σχολείο υπήρχε ο χώρος για τη διοίκησή του, τα γραφεία κλπ. Δημιουργήσαμε λοιπόν πυλωτή, για να μεγιστοποιήσουμε τον αύλειο χώρο. Και έτσι, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός με πολύ ήλιο ή με βροχή, να υπάρχουν στεγασμένοι χώροι κάτω από τις τάξεις.. οι σκάλες πάλι είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις τάξεις ανά δύο.
[…] Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν η κάθε μία ένα κλειστό αποθηκευτικό χώρο, για να φυλάσσονται κάποια υλικά. Και βεβαίως είναι διαμπερείς για να υπάρχει καλός φωτισμός και εξαερισμός.»
[Από τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Τομπάζη σε μαθητές του σχολείου το 2008. Αναδημοσίευση από το Λεύκωμα Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης 2007-2008]
1972: Έκδοση του βιβλίου του Αυρήλιου Ευστρατιάδη, καθηγητή της Σχολής, Ευαγγελική Σχολή. Πέντε δοκίμια.
«Η Ευαγγελική σχολή ξανάζησε εδώ και ζη πάντα με την ελπίδα της παλιάς της μεγαλουργίας. Με τον πόνο και τη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα, αλλά και με βαρειά κληρονομιά, που γίνεται επιταγή σήμερα και χρέος για την Πρότυπο Ευαγγελική Σχολή για δυνατά και «ὑπείροχα» έργα.»

1972: Συγκέντρωση Αποφοίτων για τα 50 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Το 1972, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, οργανώθηκε στο μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης συγκέντρωση αποφοίτων του σχολείου της Σμύρνης.
[Τάκης Τσακίρης, «Η Ευαγγελική Σχολή στη Σμύρνη και στη Νέα Σμύρνη», Εστία, τ. 89 (2012), σ. 90]
1974: Εγκατάσταση της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής στο νεόδμητο κτήριο της οδού Λέσβου
1976: Η Ευαγγελική διακρίνεται σε 3χρονο γυμνάσιο και 3χρονο λύκειο.
[Νόμος 309/1976]
1979: Η Ευαγγελική Σχολή γίνεται μεικτό γυμνάσιο και λύκειο
Όπως σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, η Ευαγγελική άρχισε να δέχεται κορίτσια κατόπιν εξετάσεων, όπως εισάγονταν και τα αγόρια. Η μικτοποίηση των ημερησίων γυμνασίων και λυκείων προβλεπόταν στον Νόμο 309/1976. Άρχισε να εφαρμόζεται με την Υ.Α. Δ28515/28-7-1979, για να γενικευτεί η εφαρμογή της με τον Ν1566/1985 (άρθρο 2, εδ. 5)
1980: Έκδοση του βιβλίου του Αθανασίου Φραγκούλη, καθηγητή και διευθυντή της Σχολής, Ευαγγελική Σχολή (Σύντομη Ιστορία)

1982: Από το σχολικό έτος 1982-83 οι μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής γίνονται δεκτοί κατόπιν κλήρωσης
Με το Προεδρικό Διάταγμα 338/1982 (ΦΕΚ 60Α, 19-5-1982), στην Ευαγγελική, όπως και στα άλλα πρότυπα σχολεία για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου «ενεργείται κλήρωση», ενώ στην Α΄τάξη Λυκείου εγγράφονται «οι απόφοιτοι του οικείου Γυμνασίου».
1985: Το σχολείο λειτουργεί στο εξής ως Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
[Ν. 1566/1985 «Για τη δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»]

2009: Ίδρυση Συνδέσμου Αποφοίτων Προτύπου και Πειραματικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης "Αδαμάντιος Κοραής"
2011: Ίδρυση Προτύπων Πειραματικών Σχολείων
[Νόμος 3966/2011]
2011: Το σχολείο χαρακτηρίζεται Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο
Μετά την ψήφιση του Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ118/2011) περί Προτύπων Πειραματικών σχολείων, το σχολείο γίνεται Πρότυπο Πειραματικό. Κατόπιν αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας των δύο σχολείων, χαρακτηρίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση 122084/Δ4/25-10-1011, ως πρότυπα πειραματικά με σειρά πανελλαδικής κατάταξης: 3ο το Γυμνάσιο και 6ο το Λύκειο.
[Υπουργική Απόφαση 122084/Δ4/25-10-2011]
2012-2013: Αξιολόγηση διδακτικού προσωπικού - εξετάσεις εισαγωγής μαθητών
Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 κρίθηκαν κατά τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών Σχολείων οι καθηγητές για πενταετή θητεία στο σχολείο.
Τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου και στην Α΄ τάξη του Λυκείου.
2015: Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης χαρακτηρίζεται Πρότυπο Σχολείο και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο
[Νόμος 4327/2015 (ΦΕΚ 50, τεύχ. 1, 14-5-2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου