Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ιστορικό Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα Λευκωσίας
Πριν από το 1945 πολύ λίγα σπίτια ήταν κτισμένα στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα και ο πληθυσμός ήταν λίγος. Γι΄αυτό το λόγο τα παιδιά της συνοικίας φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή άρχισε να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των κατοίκων προς το τότε Γραφείο Παιδείας άρχισε το 1947 να ...κτίζεται το πρώτο σχολείο σε κυβερνητική γη γνωστή ως Γκόουλ. (Στο χώρο αυτό είναι σήμερα κτισμένα τα δύο σχολικά κτίρια και το Δημοτικό Κολυμβητήριο).
Το σχολείο άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 1948-49 με πρώτο διευθυντή τον κ. Τρύφωνα Γιωργαλλίδη. Στην αρχή το σχολείο ήταν τριδιδάσκαλο. Την επόμενη χρονιά έγινε τετραδιδάσκαλο και στη συνέχεια πολυδιδάσκαλο.
Το 1956 φυτεύτηκαν πολλά δέντρα και δημιουργήθηκε πράσινο πάρκο.
Με την ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση του πληθυσμού άρχισε σύντομα να δημιουργείται οξύ στεγαστικό πρόβλημα για το σχολείο. Για την αντιμετώπιση του κατασκευάστηκαν λυόμενες αίθουσες. (Μια από αυτές χρησιμοποιείται σήμερα από τους προσκόπους). Αποφασίστηκε να κτιστεί δεύτερο σχολείο στον ίδιο χώρο με το πρώτο. Τα σχέδια του νέου κτιρίου έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκε εισήγηση να ακολουθηθεί στην ανέγερση του νέου κτιρίου η αρχιτεκτονική του παλιού με τη δικαιολογία ότι θα στοίχιζε πολύ περισσότερα.
Το νέο κτίριο λειτούργησε τη σχολική χρονιά 1972-73 ως Κύκλος Β ΄(Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξη) με ξεχωριστή διεύθυνση. Η μεγάλη αίθουσα επιπλώθηκε με έξοδα του Συνδέσμου. Τα έπιπλα, τα κουρτινόξυλα και οι κουρτίνες αγοράστηκαν από την Εταιρεία Κωφών Παίδων.
Στη μεγάλη αίθουσα του νέου κτιρίου υπάρχει μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή με αντικείμενα από την παλαιολιθική ως τη Βυζαντινή περίοδο. Τα αντικείμενα αυτά δώρησε στο σχολείο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, με ενέργειες του Πορφύριου Δίκαιου. Ίσως είναι το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο υπάρχει τέτοια συλλογή.

Οι πληροφορίες αυτές πάρθηκαν από το άρθρο του Κώστα Στεφάνου
Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου