Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Σπάνιες φωτογραφίες περασμένων χρόνων
ΔΗΜΟΤΙΚΟ . ΣΧΟΛΕΙΟ . ΣΑΠΩΝ . ΡΟΔΟΠΗΣ
Ευκαιρία για μια αναμνηστική φωτογραφία, μετά από τις εντατικές πρόβες προετοιμασίας μαθητών και δασκάλων για τις γυμναστικές επιδείξεις τον Ιούνιο του 1948. Στο μέσον της φωτογραφίας η διευθύντρια Αλκμήνη Γουναροπούλου, και οι δασκάλες Χρυσάνθη Τσολακίδου ... [όταν τις βρούμε θα τα γράψουμε]
1950 - Χοροεσπερίδα για την ενίσχυση του σχολείου
Σημαντική ήταν η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία του σχολείου. Έτσι γινόταν συχνά εκδηλώσεις προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το σχολείο. Μια από αυτές βλέπουμε στη φωτογραφία. Γύρω στα 1950 διακρίνουμε την Αλκμήνη Γουναροπούλου-Ψαθά, διευθύντρια του σχολείου, τη δασκάλα Χρυσάνθη Τσολακίδου με μέλη της Σχολικής Εφορείας και δυο μαθήτριες.
1956 - Η έκτη τάξη σε ομαδική φωτογραφία από τις γυμναστικές επιδείξεις
Ιούνιος 1956 Οι παλιοί μαθητές γνωρίζουν τι ήταν οι γυμναστικές επιδείξεις στα σχολεία. Ήταν μια "γιορτή" που όλοι θυμόμαστε με νοσταλγία! Τα νιάτα δεν ξεχνιούνται! Εδώ βλέπετε την Ε' Τάξη με τη "στολή" των επιδείξεων. Στο κέντρο ο δάσκαλος Κατάκος Δημήτριος. Το όνομά του βρέθηκε από τη φωτογραφία που μας έδωσε η κ. Πηνελόπη Κεραμιδά.
1957 Αναμνηστική φωτογραφία τάξης
Περίπου στα 1957. Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης περίπου το Νοέμβριο του 1957.
1958 Ευχάριστες στιγμές στις σχολικές εκδρομές
Μάιος 1958: Οι σχολικές εκδρομές πάντα ήταν και είναι από τις πιο όμορφες και ευχάριστες στιγμές της ζωής μας. Ξεχωρίζουν όμως αυτές της πιο παλιάς εποχής γιατί γινόταν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Μια φορά το χρόνο, γύρω στο Μάιο, όλοι οι μαθητές πήγαιναν με τα πόδια μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε ένα καταπράσινο μέρος, όπου ακόμη η βλάστηση και τα νερά αφθονούσαν. Εδώ βλέπουμε μια όμορφη φωτογραφία από μια παρέα μαθητών της ΣΤ΄τάξης στο χωριό Πρωτάτο την ώρα του γεύματος. Αριστερά, υπάρχει και ο υποφαινόμενος, με το ψωμί στο στόμα, σε ηλικία 7 ετών! [πριν από 50 χρόνια].
1957 Δάσκαλοι έξω από το Δημαρχείο
ΜΑΡΤΙΟΣ 1957: Έχει τελειώσει η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1957, στο κτίριο του Δημαρχείου. Χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι φωτογραφίζονται κάποιοι δάσκαλοι. Αναγνωρίζουμε κάποιους από αυτούς. Αριστερά ο Πατλάκας Δ. η δεσποινίς Κούλα, πέμπτος ο Κοναξής Ε. και στην άκρη ο Μόσχος Κούκος, που αργότερα (1976) έγινε Επιθεωρητής στα σχολεία της Ροδόπης.
1963 - Όλο το σχολείο με δάσκαλο τον Ευάγγελο Κοναξή
Ιούνιος 1963 - στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αναμνηστική φωτογραφία όλων των μαθητών του σχολείου. Διακρίνεται ο δάσκαλος Ευάγγελος Κοναξής. Μεταξύ των μαθητών βρίσκεται και ο Γιώργος Κεραμυδάς, ο διευθυντής του σχολείου, που τότε αποφοιτούσε από το σχολείο. Στις επάνω σειρές βρίσκονται οι μαθητές της ΣΤ' τάξης. Μεταξύ αυτών ο Π. Σκαμνός, ο Π. Πιτακούδης, ο Π. Γρηγορόπουλος, ο Δ. Χαστάς, ο Ν. Παπάς, Κ. Κηπουρός, Ι. Καραθανάσης, Σ. Αγγελίδης, Γ. Κεραμυδάς, Σ. Μεϊντάνη, Π. Εξάρχου,
1964 - το σχολείο σε αποκριάτικη εκδήλωση
Φωτογραφία ενθύμιο της ΣΤ τάξης του Δ. Σ. Σαπών στο Ηρώο της Κομοτηνής. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας διαβάζουμε το κείμενο: "Ενθύμιον Εκθέσεως Κομοτηνής, 15 Οκτωβρίου 1934, μετά των συμμαθητών μου και διδασκάλου μου Δεδούση". Προφανώς οι μαθητές με το δάσκαλό τους επισκέφτηκαν την έκθεση Κομοτηνής και δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν και το ηρώο της πόλης. Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Μια μαθήτρια διαβάζει κάποιο ποίημα ή κείμενο.
1965 - Οι μαθητές της Ε' τάξης
Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών της Ε' τάξης με το δάσκαλό τους το Νίκο Μπιλιμπίνη. Θυμόμαστε τους Α. Καζανιάδη, Τάσο Βοσνίδη, Πορτοκάλογλου, Πασχαλίδη, Ρεφειάδη, Κρυστάλλη, Θωίδη, Αγγελίδη, Α.Καζανιάδη, Παπαδοπούλου, Τζανίδου, Τζανίδη Ρούφου, Αθανασιάδη, Ρούφου, Μπαλαμπουγιούκη, Γρηγορόπουλο, Κουγιουρούκη, Κοντακίδη, Εμιρζά και Χαδόλια. Σήμερα οι κύριοι και οι κυρίες έχουν περάσει τα 55 !!! Συγνώμη αν κάποιες κυρίες κρύβουν χρόνια!!!
1969 Γυμναστικές επιδείξεις
Οι γυμναστικές επιδείξεις ήταν μια γιορτή για κάθε σχολείο. Ήταν το καμάρι των γονιών, αφού είχαν την ευκαιρία να έρθουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους σε μια όμορφη εκδήλωση, που απαιτούσε κόπο και προσπάθεια. Ασκήσεις ακριβείας και αθλήματα κλασσικού αθλητισμού. Στο τέλος ένα στεφάνι ελιάς ήταν η επιβράβευση για τους νικητές. Για την ιστορία σας λέμε ότι στο χώρο αυτό που γίνονταν οι επιδείξεις βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Υγείας Σαπών. Ήταν το παλιό γήπεδο, όπου γινόταν οι αθλητικές δραστηριότητες των σχολείων και της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Σπάνιες φωτογραφίες περασμένων χρόνων
ΔΗΜΟΤΙΚΟ . ΣΧΟΛΕΙΟ . ΣΑΠΩΝ . ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου