Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Δημήτριος Γουδής: Μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων
Φεβρουάριος 14, 2014 - 10:54
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα μνημεία της πόλης μας, αυτή τη φορά τιμάμε στο ArcadiaPortal, μία εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία κυρίως ξεχώρισε για την ανιδιοτελή προσφορά της, όπου σαν κύριο στόχο είχε την ενίσχυση και την ανάδειξη της γνώσης στην Τρίπολη και όχι μόνο.
Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό, Δημήτριο Γουδή, ο οποίος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1875 και πέθαν...ε στην Αθήνα το 1939.
Η διακεκριμένη αυτή φυσιογνωμία του πολύ δύσκολου και σύνθετου χώρου της Παιδείας, σπούδασε ως το 1894 Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μάλιστα υπήρξε αριστούχος φοιτητής.
Αρχικά υπηρέτησε ως καθηγητής Γυμνασίου στην Τρίπολη, και συγκεκριμένα απ’ το 1899 έως το 1910, ενώ μετέπειτα έγινε Γυμνασιάρχης στο «Πρότυπο κλασικό γυμνάσιο», το 1920. Τη διεύθυνση όμως ανέλαβε και στη «Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή».
Ανάμεσα στα έργα του, «τα μυστήρια της Ελευσίνος», θεωρούνται ως κάτι ξεχωριστό για τη συγγραφή του.
Η ανιδιοτελής προσωπικότητά του, δεν του επέτρεπε να βλέπει τη γνώση ως αυτοσκοπό αλλά ήθελε και επεδίωκε να τη μεταλαμπαδεύει , όχι μόνο στα πλαίσια αυτά καθαυτά της διδασκαλίας, αλλά σε ακόμα πιο απτές κινήσεις και «χειρονομίες», αφού κληροδότησε όλη την περιουσία του στο Δήμο Τρίπολης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα μεγάλο διδακτήριο , το οποίο θα στέγαζε όλα τα σχολεία της πόλης, διαφορετικά επιθυμούσε το ίδιο ποσό να δοθεί για υποτροφίες στο εξωτερικό, Αρκάδων πτυχιούχων, και συγκεκριμένα της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, καταλαβαίνει κανείς ότι τα άψυχα αγάλματα και μνημεία της πόλης μας, μόνο άψυχα δεν είναι τελικά, καθώς η ιστορία που κρύβουν, καθιστά ζωντανή μια όχι και τόσο μακρινή χρονικά πραγματικότητα, η οποία είναι ικανή να μας δώσει πρότυπα, μέσα από αξιόλογες προσωπικότητες της Τρίπολης, οι οποίες μέσα από πρωτοβουλίες ανάλογες σαν κι αυτή του Δημήτρη Γουδή, είναι ικανές να μας κάνουν υπερήφανους για τους προγόνους μας.
Εκδήλωση για τους ψαράδες του συλλόγου «Η Γοργόνα Σθενώ»
12 Αυγ 2016 - 18:55
Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου