Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Δημοτικό Σχολείο Τσάδας - Κοίλης "ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ" (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ)
Ιστορικό Σχολείου
Οι κυριότερες γραπτές μαρτυρίες που υπάρχουν, πιστοποιούν τη λειτουργία του πρώτου υποτυπώδους σχολείου στη Τσάδα κατά τον τελευταίο χρόνο της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου, πριν την άφιξη των Άγγλων και πιο συγκεκριμένα, το 1878. Ο Ιστορικός και μελετητής της Κυπριακής Εκπαίδευσης Ιερώνυμος Περιστιάνης καταγράφει ότι πρώτος δάσκαλος στο χωριό ήταν ο Μοναχός Παπαγιαννίτης, ο οποίος δίδασκ...ε στα παιδιά, «τα κοινά γράμματα», ενώ τον διαδέχθηκε ο ιερέας Παπα-Ιωάννης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι ίδιες πηγές μαρτυρούν ότι τα πλουσιότερα παιδιά του χωριού φοιτούσαν στο γειτονικό Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, όπου διδάσκονταν από τους
εκεί Μοναχούς επί πληρωμή.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο Τσάδας, δε γνώρισε σταθερή αύξηση αφού από επίσημα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στο αρχείο του Δημοτικού Σχολείου, φαίνεται ότι πολλές ήταν οι δυσκολίες λειτουργίας του σχολείου, κατά τα πρώτα έτη
δημιουργίας του. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, παρατηρείτο διαρροή των μαθητών προς βοήθεια των γονέων, στις γεωργικές τους ασχολίες.

Το 1984, το Δημοτικό Σχολείο, έγινε περιφερειακό, αφού φοιτούσαν σε αυτό και μαθητές από το γειτονικό χωριό Κοίλη. Το 2002 μετονομάστηκε σε Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης « Ευαγόρας Παλληκαρίδης», τιμώντας έτσι τον ήρωα μαθητή και ποιητή, της Κοινότητας, ο οποίος μεταξύ άλλων, φοίτησε και αυτός στο σχολείο αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Τσάδας, είναι τόσο ο νυν Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κος Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, όσο και ο πρώην Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κος Σάββας Νικολαϊδης.
Το Σεπτέμβριο του 2003 το Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης, αδελφοποιήθηκε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου Κορινθίας, Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Σήμερα, στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας-Κοίλης «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», φοιτούν 43 παιδιά από τη Τσάδα,Κοίλη και Καλλέπεια . Το εκπαιδευτικό Προσωπικό του Σχολείου, περιλαμβάνει πέντε συνολικά εκπαιδευτικούς (Διευθύνουσα και τέσσερις δασκάλους) ως μόνιμο εκπαιδευτικό καθώς και δύο δασκάλες Ειδικής Εκπαίδευσης (λογοθεραπεύτρια και ειδική δασκάλα), οι οποίες έρχονται στο σχολείο δύο φορές εβδομαδιαίως.
Στον πίσω χώρο του Δημοτικού Σχολείου λειτουργεί ανεξάρτητα και το Νηπιαγωγείο με μία εκπαιδευτικό και μία σχολική βοηθό.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου