Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ας γνωρίσουμε το Ιστορικό ΤΣΟΤΥΛΙ
By tsotili - Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 - No Comments
Το Τσοτύλι είναι γνωστό για το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο που λειτούργησε ήδη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, την εβδομαδιαία αγορά Τσοτυλίου γνωστή στο παρελθόν ως Καρί Παζάρ που γίνονταν και γίνεται κάθε Σάββατο με μεγάλη απήχηση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες μη εαμικών και εαμικών κατά της ιταλικής κατοχής.
Οι Ιταλοί αντιδρώντας πυρπόλησαν το Τσοτύλι στις 28 Μαρτίου 1943.
Ονομασία
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το θέμα του ονόματος του χωριού.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου Νεόφυτος το γράφει στον κατάλογο των χωριών της δικαιοδοσίας του: "Τζοτήλι" και ως ευηχότερο μετατράπηκε σε Τσοτύλι.
Επίσης στο Τουρκικό Βασιλικό Κτηματολόγιο αναφέρεται ως "Τουτζούλ" ενώ ο Κωνσταντίνος Αγγελής , καθηγητής στο γυμνάσιο Τσοτυλίου , υποστήριξε πως το Τσοτύλιον λεγόταν "Κοτύλιον" που σημαίνει το κοίλο , το βαθούλωμα - κουτάλι που στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ο φθόγγος "κ" αντικαταστάθηκε με το φθόγγο "c" (τσ) και απο Κοτύλιον μετατράπηκε σε Τσοτύλιον.
Το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο Τσοτυλίου
Το 1871 ιδρύθηκε εκεί το ιστορικό γυμνάσιο από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινουπόλεως και το 1873 ανεγέρθηκε το Γυμνάσιο-Οικοτροφείο, γνωστό ως Τσοτύλειος Σχολή, από την παραπάνω αδελφότητα, το οποίο βρισκόνταν υπο την αιγίδα του Πατριαρχείου.
Ο Μητροπολίτης Αγχιάλου και μετέπειτα Σμύρνης Βασίλειος ενίσχυσε την παιδεία, όπως ένα μεγάλο μέρος των χορηγιών διέθεσε για την ενίσχυση του Ελληνικού Γυμνασίου στο Τσοτύλι της Κοζάνης.
Το 1928 ανεγέρθηκε χωριστό διδακτήριο ως προέκταση του παλαιού Γυμνασίου- Οικοτροφείου (της σημερινής Μαθητικής Εστίας Τσοτυλίου) που από το 1987 συντηρείται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Τσοτύλι (1960)
O επισκέπτης θα γευτεί ντόπια παραδοσιακά εδέσματα (πίτες, κεμπάπ, αρνί σούβλας, τυροκομικά, τουρσιά)
Ενώ μπορεί να φιλοξενηθεί στους Δημοτικούς Ξενώνες στο Τσοτύλι , στη Ζώνη , στο Σταυροδρόμι ή στο ξενοδοχείο "ΠΑΡΙΣΣΑΣ" στο Τσοτύλι.
Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου
Θεσμός έχει γίνει και η εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο με εκθέτες από όλη την Ελλάδα να διαλαλούν τις πραμάτειες τους στο πλήθος των επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να αγοράσουν αλλά και να διασκεδάζουν με τις διάφορες εκδηλώσεις .
Κλειστό Γυμναστήριο Τσοτυλίου
Η Πλατεία Μουριάς στο Τσοτύλι
φωτο tovoion.com
Δουρμουσόγλειο Γηροκομείο Τσοτυλίου
Ε. ΛΑOΓΡΑΦΙΑ - ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο ο Δήμος διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερο χρώμα δίνουν το ίδιο διάστημα τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χωριά της περιοχής.
ΣΤ. ΑΞΙOΘΕΑΤΑ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Το Ιστορικό Oικοτροφείο Γυμνάσιο, που άρχισε να λειτουργεί το 1873 με μεγάλη προσφορά στα γράμματα και την απελευθέρωση του Έθνους, το οποίο στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου. Στον λόφο όπου βρίσκεται, σήμερα δεσπόζουν το Γυμνάσιο Λύκειο (1928) και το νέο Oικοτροφείο (1954).
Επισκοπείο Τσοτυλίου
Το περίφημο Επισκοπείο Τσοτυλίου στο οποίο ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Σεραφείμ Σκαρούλης άρχισε το 1901 την προεργασία και είχε εξασφαλίσει την οικονομική ομογενή Γεωργίου Βασιλειαδή.
Επίσης κανονικά το Επισκοπείο θα χτιζόταν παραπλεύρως του παλιού Οικοτροφείου αλλά λόγω του Μακεδονικού αγώνα και των πολέμων το 1912-1913 η ανέγερσή του αναβλήθηκε για πολλά χρόνια.
ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
Εκεί που σήμερα υπάρχει ο επιβλητικός ναός της Αγίας Μαρίνας υπήρχε ομώνυμη εκκλησία από τα Βυζαντινά χρόνια και γύρω της οικισμός με το όνομα Αγία Μαρίνα.
Με τους ομαδικούς εξισλαμισμούς στα χρόνια του Αληπασά, των Ιωαννίνων οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν και η εκκλησία σωριάστηκε σε ερείπια.
Σε μια καμάρα της ερειπωμένης εκκλησίας οι Χριστιανοί στα 1833 τοποθέτησαν την εικόνα της Αγίας Μαρίνας και άναβαν καντήλι. Οι γυναίκες που άναβαν το φτωχοκάντηλο συνέλαβαν την ιδέα να ξαναχτιστεί στον ίδιο χώρο μια μεγάλη εκκλησία.
Το 1928 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το χτίσιμο της εκκλησίας. Λόγω συμφερόντων, η ανέγερση σταμάτησε για πολλά χρόνια.
Το 1952 ξανάρχισαν οι εργασίες και η ανέγερση της εκκλησίας αποπερατώθηκε το 1958.
Στο Τσοτύλι μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Εγνατία οδό ακολουθώντας τον κάθετο άξονα που οδηγεί στην Καστοριά και από εκεί μπαίνοντας στην παλαιά Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ
περισσότερα https://el.wikipedia.org/
http://www.thetravelbook.gr http://polikastano.blogspot.gr/p/blog-page_20.html
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου