Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Εκθεση του ιστορικου και συλλεκτικου αρχειου Θεσσαλονικης Μανου Μαλαμιδη με χιλιαδες ιστορικα και συλλεκτικα αντικειμενα της πολης
Μαρ 28, 201620:24
1
Μια μοναδική έκθεση με χιλιάδες ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα της Θεσσαλονίκης των περασμένων δεκαετιών, φιλοξενείται στην 4η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, πάνω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Η έκθεση με τίτλο «Ιστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης του Μάνου Μαλαμίδη» που διοργανώνεται από τα μέλη και τα στελέχη του Ομίλου Φίλων «Ιστορικού και Συλλεκτικού Αρχείου Μαλαμίδη», είναι ήδη ανοιχτή στο κοινό και τα επίσημα εγκαίνια της θα τελεστούν την προσεχή Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 6μ.μ. από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το προσφυγικό και με κεντρικό ομιλητή τον Γ.Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή της ιστορικού Ελένης Ιωαννίδου, του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Αμέσως μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις θα πραγματοποιηθεί συζήτηση-διάλογος για το θέμα.
Είναι μια πολύπλευρη και πολυθεματική έκθεση, καθώς αναπτύσσεται σε αρκετές ενότητες θεμάτων. Ξεκινάει με την ιστορία της εκπαίδευσης και των σχολείων της Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται με τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική καταστροφή, με τη δικτατορία Μεταξά της 4ης Αυγούστου, με το Έπος του ΄40 και την Εθνική Αντίσταση, με την κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο, με τον θεσμό της Βασιλείας και καταλήγει στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.
Οι θεματικές αυτές όπως αναπτύσσονται, έχουν 3 επίπεδα. Την οπτική που περιλαμβάνει εικόνες και φωτογραφίες από όλες τις θεματικές και που βρίσκονται σε όλους τους τοίχους της έκθεσης, τα στοιχεία-πληροφορίες με γνήσια έγγραφα και αρχειακό υλικό που είναι αρχειοθετημένα σε ντοσιέ, προσβάσιμα στον επισκέπτη, αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα και σταντ με βιβλία από όλες τις θεματικές, κάποια εκ των οποίων πολύ σπάνια, όπως αυτά της κατοχής.
Τα αντικείμενα αυτά, αποτελούν τεκμήρια της εποχής από την οποία προέρχονται, ουσιαστικές πηγές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Ο κ.Μαλαμίδης μιλώντας στο Press724.gr, καλεί τους επισκέπτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εκθέματα που αναφέρονται στη δικτατορία Μεταξά και της 4ης Αυγούστου και να προσπαθήσουν να καταλάβουν το πλαίσιο εκείνων των γεγονότων. «Υπάρχει και ένα σύνθημα καταγεγραμμένο στην έκθεση, που λέει ότι ο εθνικισμός δεν είναι αγάπη για την πατρίδα, αλλά συναίσθημα φιλίας προς τον ολοκληρωτισμό. Το λέω γιατί η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται πως είναι εθνικιστικό κόμμα, αλλά εθνικισμός δεν είναι αγάπη για την πατρίδα» δηλώνει ο κ.Μαλαμίδης.
Όπως τονίζει, οι έλληνες δεν ξέρουν ιστορία, δεν «σκύβουν» στην Ιστορία… «Αν ξέραμε ιστορία, η χώρα δεν θα παρουσίαζε αυτήν την πολιτική εικόνα που βιώνουμε σήμερα, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στη Χρυσή Αυγή», επισημαίνει ο ιστορικός.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 11.00 έως 20.00.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο
Δείτε μερικές φωτογραφίες από τα σπάνια εκθέματα:

TAGαρχειο Εκθεση εμφυλιος ιστορικο κατοχη Μαλαμιδη Μανου πολεμος συλλεκτικο Τουμπα
• Facebook
• Twitter
• Google+
• Linkedin
• Tumblr
• Pinterest
• Mail
Προηγούμενο άρθροΟ ΠΑΟΚ στον Άρειο Πάγο για την εξοντωτική τιμωρία του! Επόμενο άρθροΚαμπάνες αλληλεγγύης θα ηχήσουν ταυτόχρονα σε Βερολίνο και Μυτιλήνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκλονίζει η μαρτυρία του φωτογράφου για τον μικρό Ομράν
Για έναν χρόνο θα φιλοξενηθεί στη Μύκονο η έκθεση VΛΝΙΤΥ
Νέος βομβαρδισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου