Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορικό Και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας ανήκει στον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας και ως παράδοσης στις νεότερες γενιές.
Το πρώτο ξεκίνημα έγινε το 1959, το 1967 το μουσείο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας και το 1999 στεγάστηκε σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης του 1842. Αγοράστηκε από το Δήμο το 1989 και απεκατεστάθη οι...κοδομικά το 1996. Διαμορφώθηκε για να δεχθεί τη συλλογή, το 2000 - 2001.
Το κτίριο στην πρόσοψή του έχει κήπο όπου είναι τοποθετημένες οι προτομές των ηρώων Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή της επαναστάσεως του 1822 και του Κων/νου Μαζαράκη -καπετάν Ακρίτα- Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Το τροχοφόρο μικρό κανόνι θυμίζει τους νικηφόρους πολέμους του 1912-13.
Στο ισόγειο στημένος ο παραδοσιακός αργαλειός και όλα τα «ύπεργα» της Ναουσαίικης οικοτεχνίας. Όλα τα πρωτογενή εργαλεία υφαντικής δίνουν στοιχεία από το ξεκίνημα και την άνθηση της Ναουσαίικης βιομηχανίας.
Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ναουσαίων τους περασμένους αιώνες. Σε άλλη αίθουσα δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος με τη Μπούλα της Νιάουστας και τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο δρώμενο. Επίσης εκτίθενται χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας.

Στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν κεντήματα του 19ου αιώνα, γυναικείες ενδυμασίες, καθώς και ανδρικές. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα οικοσκευής από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε άλλη αίθουσα υπάρχει η τραπεζαρία του 1918 με τις αποδείξεις αγοράς της από το εξωτερικό. Στο τραπέζι δεσπόζουν δύο έγγραφα: το ένα του 1825 με την υπογραφή του Ναυάρχου Μιαούλη επί της ναυαρχίδας «Θεμιστοκλής» και το άλλο του 1834 με την υπογραφή του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος.
Σε ξεχωριστή αίθουσα περιλαμβάνεται το καθαρά ιστορικό μέρος. Σειρά όπλων από τον 18ο αιώνα έως και τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Σε ειδική προθήκη, το ξίφος και το πιστόλι του στρατηγού Γεωργίου Γονατά, που ελευθέρωσε το 1912 τη Μακεδονία.
Σε άλλες προθήκες εκτίθεται οπλισμός του Αλή Μπέη, φοβερού Τούρκου πολέμαρχου που σκοτώθηκε στην πολιορκία της Νάουσας το 1822.
Σε αντίστοιχη επιτραπέζια προθήκη προβάλλονται ενδυμασία και οπλισμός του Καρατάσιου, του εθνικού οπλαρχηγού. Επίσης υπάρχουν όπλα και κοσμήματα καπεταναίων και γιανιτσαραίων της πόλης που φορέθηκαν όλα τον 18ο και 19ο αιώνα.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου