Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016


 Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών Άγιος Παύλος ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Σχολή μας ιδρύθηκε το 1957. Το 1996, ο ιδρυτής της Σχολής, Βενέδικτος Πρίντεζης, αποσύρθηκε και ανέλαβε τη Διεύθυνση η οικογένεια Δημητρίου Βικ. Βαρθαλίτη.

Επί 55 χρόνια, η Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών Άγιος Παύλος, η οποία αποτελείται από δύο τμήματα Νηπιαγωγείου και δώδεκα τμήματα Δημοτικού, λειτουργεί με επιτυχία ως ολοήμερο σχολείο, παρέχοντας μια πολυδιάστατη εκπαίδευση. Στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, μαθήματα Γαλλικών (υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών) και Αγγλικών (υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge) καθώς και μαθήματα Πληροφορικής, Σκακιού, Χορού, Μουσικής, Πιάνου, Ξιφασκίας, Ποδοσφαίρου 5Χ5, Μπάσκετ και Εικαστικών Τεχνών.

Η πρώτη επαφή του παιδιού με τη Γαλλική και την Αγγλική γλώσσα γίνεται στο Προνηπιαγωγείο μας. Η διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας στο Δημοτικό γίνεται σε ολιγομελή τμήματα 12-15 μαθητών, 3 ώρες στο πλαίσιο των πρωινών μαθημάτων και 3 ώρες στο πλαίσιο των απογευματινών μαθημάτων εβδομαδιαίως. Αντίστοιχα της Αγγλικής, 3 ώρες στο πλαίσιο των πρωινών μαθημάτων και 2 ώρες στο πλαίσιο των απογευματινών μαθημάτων εβδομαδιαίως.

Τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα η Σχολή μας, στο πλαίσιο των εξετάσεων των Διπλωμάτων Γαλλικής και Αγγλικής Γλώσσας, είναι εξαιρετικά.

Πρόγραμμα Δημοτικού

Η Σχολή μας ανοίγει στις 7:00 το πρωί, για να εξυπηρετήσει όσους γονείς ξεκινούν νωρίς για την εργασία τους. Το Πρωινό ωράριο μαθημάτων διαμορφώνεται, 8:10-14:00 (Δευτέρα και Τρίτη) και 8:10-13:20 (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

Οι μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα της Απογευματινής Μελέτης, ξεκουράζονται σ’ ένα μεγάλο διάλειμμα 45 λεπτών, στο οποίο μπορούν να παίξουν, να φάνε το φαγητό που έχουν από το σπίτι τους και στη συνέχεια να κάνουν τα μαθήματα της Μελέτης. Το ωράριο τους τελειώνει στις 16:00 (Δευτέρα και Τρίτη) και στις 15:40 (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).


Η Απογευματινή Μελέτη αποτελείται από 2 διδακτικές ώρες κάθε μέρα, δηλαδή 10 ώρες την εβδομάδα: 3 ώρες Γαλλικά, 2 ώρες Αγγλικά, 1 ώρα Μελέτη κάθε μέρα, εκτός από μία, που κάνουν Υπολογιστές. Κανένας μαθητής που παρακολουθεί το ολοήμερο πρόγραμμα της Σχολής, δε χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση στο σπίτι.

Τα μαθήματα των ομίλων: ξιφασκία, σκάκι, ζωγραφική, ποδόσφαιρο 5Χ5, μοντέρνος χορός, δημοτικοί χοροί, πιάνο, γίνονται εντός του ολοήμερου προγράμματος. Το μπάσκετ αγοριών και κοριτσιών γίνεται Σάββατο και Κυριακή.

Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου

Με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των ενδιαφερόντων των μαθητών μας, φροντίζουμε ώστε να διαμορφώνουμε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στηρίζεται στην συμμετοχή των παιδιών και στη μάθηση με τρόπο βιωματικό, μέσα από την προσωπική τους δράση και εμπειρία. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μαθαίνουν να συμμετέχουν στην οργάνωση του προγράμματος μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, ώστε να διερευνούν και να αναζητούν τις πληροφορίες που με την καθοδήγηση των παιδαγωγών τους θα τους οδηγήσουν στην οικοδόμηση της γνώσης. Μαθαίνουν επίσης να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν δημιουργικά με τους ενήλικες αλλά και με του συνομηλίκους τους, ώστε να εξελίσσονται και να μαθαίνουν με χαρά και ξεγνοιασιά.

Το πρόγραμμά μας βασισμένο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα και απευθύνεται σε παιδιά προνηπίου και νηπιαγωγείου ηλικίας 4-6 ετών. Οργανώνουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα με σχέδια διαθεματικής προσέγγισης των θεμάτων ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ερευνήσουν ένα θέμα λαμβάνοντας πληροφορίες από πολλούς τομείς επιστημών, (όπως η Λογοτεχνία, η Ιστορία, η Βιολογία, οι Τέχνες, τα Μαθηματικά), τις οποίες αν τις συνδυάσουν κατάλληλα μπορούν να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, έχοντας βιώσει κάθε στάδιο εργασίας μέχρι την κατάκτηση της γνώσης.

Επιπλέον, μέσα από εργασία σύμφωνα με τη μέθοδο project τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, λειτουργώντας με άξονες τη συνεργασία και την ομαδικότητα, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ξεχωριστές ικανότητες τους, οι οποίες αξιοποιούνται δημιουργικά από την ομάδα και τις παιδαγωγούς.
Καθημερινά το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μαθήματα γαλλικής και αγγλικής γλώσσας. Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες όπως τραγούδι, θέατρο, κατασκευές και με την καθοδήγηση έμπειρων και εξειδικευμένων γαλλόφωνων και αγγλόφωνων καθηγητών εξοικειώνονται με τις δύο αυτές γλώσσες. Μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές διαδικασίες και μελέτη ετών οι παιδαγωγοί της Σχολής μας συνδυάζουν το ελληνικό, το γαλλικό και το αγγλικό πρόγραμμα. Η μάθηση γίνεται παιχνίδι και τα παιδιά διασκεδάζουν μαθαίνοντας τις πρώτες γαλλικές και αγγλικές τους λεξούλες.

Το νηπιαγωγείο της Σχολής μας, συνδυάζοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση με τις ανάγκες του καθημερινού προγράμματος των οικογενειών των μαθητών μας, δίνει τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών προγραμμάτων, χωρίζοντας τις δραστηριότητες του στην Πρωινή, βασική ζώνη και στην Απογευματινή προαιρετική ζώνη μαθημάτων.

Πρωινή Ζώνη Δευτέρα και Τρίτη: 8.30 – 14.00, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 8.30 -13.20 Δραστηριότητες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Πρώτη επαφή και γνωριμία με τη γραφή και την ανάγνωση μέσα από ειδικές προσαρμοσμένες σε αυτή την ηλικία δραστηριότητες. Γνωριμία και εξοικείωση με τη λογοτεχνία, μελετώντας επιλεγμένα παραμύθια και ποιήματα. Ανάπτυξη και εξάσκηση της λογικομαθηματικής σκέψης των παιδιών. Γνωριμία με τις φυσικές επιστήμες. Δραστηριότητες έκφρασης, μέσα από θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο και μουσικά εργαστήρια με τη χρήση παιδικών μουσικών οργάνων. Εικαστικές δημιουργίες, χειροτεχνίες και ατομικές ή ομαδικές κατασκευές. Φυσική αγωγή μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα κινητικών παιχνιδιών και γυμναστικής για αυτή την ηλικία αλλά και μαθήματα ξιφασκίας από έμπειρους και εξειδικευμένους προπονητές. Γαλλικά, 4 ώρες την εβδομάδα. Αγγλικά 2 ώρες την εβδομάδα. Μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική επίσκεψη το μήνα σε επιλεγμένους χώρους. Διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής ετησίως σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας και συμμετοχή σε όλες τις γιορτές, αλλά και τις γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού της Σχολής μας. Στην πρωινή ζώνη όλοι μας οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και στα προαιρετικά πρωινά εργαστήρια Μοντέρνου Χορού, Σκακιού, Ποδοσφαίρου και Παραδοσιακών Χορών.

Απογευματινή Ζώνη (προαιρετική), Δευτέρα και Τρίτη: 14.00–16.00, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 13.20-15.35. Μάθημα γαλλικών. Μάθημα σκακιού. Μάθημα ποδοσφαίρου 5Χ5. Εργαστήρια με την ομάδα Μοντέρνου χορού. Ομάδα παραδοσιακών χορών. Ασκήσεις χαλάρωσης – παραμύθι – εικαστικές δημιουργίες. Ελεύθερο παιχνίδι. Στο απογευματινό μας πρόγραμμα προβλέπεται ώρα μεσημεριανού φαγητού. Τα παιδιά φέρνουν το δικό τους φαγητό από το σπίτι το οποίο διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο μας και σερβίρεται στα παιδιά αφού ζεσταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου