Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017



Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του Αλέξανδρου Ωνάση. Κατά τη ρητή βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση, έδρα του Ιδρύματος είναι το Vaduz του Liechtenstein.

Ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι βασικές προτεραιότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Όλες οι δραστηριότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος σχετίζονται με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στον τομέα της  κοινωνικής αλληλεγγύης προωθούνται έργα με κοινωφελή χαρακτήρα ενώ με βάση τους κανονισμούς του Ιδρύματος και τη βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση αποκλείεται η ατομική φιλανθρωπία. Όλα τα έργα του Ιδρύματος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα με το όνομα Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με έδρα το Vaduz του Liechtenstein, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ

Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Ωνάση είναι πολυποίκιλες και εστιάζουν σε τομείς πολύ σημαντικούς για τον άνθρωπο όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο των δράσεων του για τον πολιτισμό το Ίδρυμα δημιούργησε ένα νέο κτήριο επί της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα, εξολοκλήρου αφιερωμένο στις τέχνες και τον πολιτισμό, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr). Θεμελιώθηκε το 2000 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 φιλοξενώντας το διεθνές συνέδριο Οι Διάλογοι των Αθηνών.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού του έργου, το Ίδρυμα απέκτησε το Αρχείο Καβάφη με στόχους την προστασία του υλικού που το αποτελεί, τη διάδοση του καβαφικού έργου και την υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη. Σκοπός είναι το Αρχείο Καβάφη να λειτουργήσει ως ένα αρχείο ανοιχτό - πλήρως καταγεγραμμένο, καταλογογραφημένο, ψηφιοποιημένο και εμπλουτιζόμενο - που θα επιτρέψει σε όλους την έρευνα και θα εξασφαλίσει την πολλαπλή, πολυδύναμη και πολύμορφη χρήση του από τους μελετητές και το ευρύ κοινό.

Το Ίδρυμα Ωνάση προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, μέσω του Θυγατρικού ιδρύματος στον Ολυμπιακό πύργο της Νέας Υόρκης, το οποίο διοργανώνει διαλέξεις, μια σημαντική έκθεση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κάθε χρόνο και ένα πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών σε Πανεπιστήμια της Βορείου και Νοτίου Αμερικής και του Καναδά. Σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα ανέλαβε την δημιουργία και κατασκευή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, την ανάπλαση και τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, την αρχιτεκτονική συντήρηση και αναστήλωση χώρων και κτιρίων ανά τον κόσμο, καθώς και πληθώρα άλλων έργων σχετικών με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο το Ίδρυμα στηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Εκτιμώντας την προσφορά τους και γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στηρίζει θεσμοθετημένα πανεπιστημιακά προγράμματα ελληνικών σπουδών που παρουσιάζουν αξιόλογο και σταθερό έργο. Συνδράμει, επίσης, κλασικά σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Στα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρονται οι σειρές των κλασικών αρχαίων συγγραφέων, εκδόσεις της ελληνικής γραμματείας, λεξικά, εγχειρίδια γραμματικής και συντακτικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.

Μεταξύ των δράσεών του, το Ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταπτυχιακές σπουδές και σε αλλοδαπούς για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα. Μέχρι το 2013, έχουν δοθεί συνολικά περίπου 5.493 υποτροφίες σε Έλληνες και 823 σε αλλοδαπούς. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων, με την ενεργό συμμετοχή περίπου 1.700 πρώην υποτρόφων και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος, διοργανώνει συνέδρια, διαλέξεις, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υγείας, το Ίδρυμα δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο το 1992, το πρότυπο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) πλήρως εξοπλισμένο. Με δυναμικότητα 127 κλινών το ΩΚΚ ήταν το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα της καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογίας ενηλίκων και παίδων. Άλλα κοινωφελή έργα του Ιδρύματος περιλαμβάνουν την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε οργανισμούς όπως η ΕΛΠΙΔΑ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).
 Ακόμη μια σημαντική πτυχή του έργου του Ιδρύματος είναι η θέσπιση των Διεθνών Βραβείων, από το 1978. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε άτομα και οργανισμούς, των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και του περιβάλλοντος κρίθηκαν πολύτιμες. Σήμερα, το Ίδρυμα προσφέρει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, σε συνεργασία με το Cass Business School του City University του Λονδίνου και το City του Λονδίνου.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστήμιου Κρήτης το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει, μια φορά το χρόνο, κύκλους σεμιναριακών διαλέξεων, υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με τίτλο «The Onassis Foundation Science Lecture Series». Οι διαλέξεις γίνονται στους κλάδους των θετικών επιστημών - Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Πληροφορική, Μαθηματικά. Ο κάθε κύκλος διαρκεί μία εβδομάδα και όλοι έχουν στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων Ελλήνων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων.


Οι διαλέξεις - οι οποίες πραγματοποιούνται τον Ιούλιο κάθε έτους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο της Κρήτης - δίνονται στην αγγλική γλώσσα από εξέχουσες επιστημονικές προσωπικότητες και συμπληρώνονται από διαλέξεις διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων του ομόλογου κλάδου. Διεξάγονται έως τέσσερις κύκλοι διαλέξεων ανά έτος, που καλύπτουν θέματα τα οποία αποτελούν αιχμή στη διεθνή επιστήμη και έρευνα στους κλάδους της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2001 και έως σήμερα εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες έχουν επισκεφθεί το ΙΤΕ για να δώσουν διαλέξεις και να παραδώσουν σεμινάρια ως επισκέπτες ομιλητές στο ως άνω πρόγραμμα.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Ωνάση από το 2009, αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης της Ελλάδας ως ακαδημαϊκός συνεργάτης στον θεσμό των Επιστημονικών Συναντήσεων για την Φυσική, την Χημεία και την Ιατρική ή την Φυσιολογία που πραγματοποιούνται ετησίως στο Lindau της Γερμανίας. Τα ετήσια Lindau Nobel Laureate Meetings διοργανώνονται από το Council for the Lindau Nobel Laureate Meetings και το Ίδρυμα Lindau Nobelprizewinners Meetings at Lake Constance, με την γραμματειακή υποστήριξη και συνδρομή της σχετικής Γραμματείας. Αποτελούν ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φόρουμ, όπου διαφορετικές γενεές επιστημόνων από τους τομείς της Φυσικής, της Χημείας, της Ιατρικής/Φυσιολογίας αλλά και των Οικονομικών επιστημών, έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώση και απόψεις. Προσφέρουν έμπνευση και κίνητρο τόσο στους καταξιωμένους επιστήμονες – κατόχους Βραβείου Νόμπελ που συντονίζουν τις συζητήσεις, όσο και στα νέα ταλέντα της επιστημονικής κοινότητας που συμμετέχουν, μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται ειδικά για την περίσταση. Το Ίδρυμα, ως ακαδημαϊκός συνεργάτης του θεσμού, έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή στις εν λόγω Συναντήσεις 44 νέων επιστημόνων.

Τέλος, το 2012 το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των καιρών και σε εκείνο της πολιτείας, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και τη χρηματοδότηση όλων των Αρχιτεκτονικών, Βιοκλιματικών και Τεχνικών Μελετών για το έργο Rethink Athens / Ξανα-σκέψου την Αθήνα (www.rethinkathens.org). Νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε το Ολλανδικό γραφείο OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης, τη βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις και στέγαστρα, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με οικολογικά μέσα μαζικής μετακίνησης που θα μειώσουν τους παραγόμενους ρύπους και θα είναι φιλικά στον πεζό και τους ποδηλάτες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ευρύτερα κίνητρα, θα οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης, στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των κτιρίων, και στο ζωντάνεμα των πιο κεντρικών περιοχών της πόλης.

Για την πραγματοποίηση του έργου, το Ίδρυμα Ωνάση είχε συνάψει ως χορηγός σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ, το πρώην ΥΠΟΜΕΔΙ και την Αττικό Μετρό, καθώς και μνημόνια συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Το έργο κατασκευής ανέρχεται σε 92 εκ. Ευρώ. Έχει ήδη ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και ΠΑΝΥΠ, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων ότι εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Επομένως το 95% του προϋπολογισμού του Έργου καλύπτεται από κοινοτικά (και όχι εθνικά) κονδύλια.

Το Re-think Athens /Ξανα-σκέψου την Αθήνα επιταχύνει τη δράση του με το όραμα να έχει μεταμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας ως το 2016! Από τη λεωφόρο Αμαλίας και το Σύνταγμα, ως την Ομόνοια και το Αρχαιολογικό Μουσείο η πόλη θα ξανακερδίσει τον δημόσιο χώρο της και θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό χώρο συνάντησης για πολίτες από όλες τις γειτονιές: το πρωί για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και το βράδυ για την ψυχαγωγία και το δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου