Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017



Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979 ως αποτέλεσμα των προσδοκιών του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη. Ο Κύπριος επιχειρηματίας Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (1902-1978) έθεσε τους βασικούς άξονες δράσης του ομώνυμου Ιδρύματος από την εποχή της δημιουργίας του, με προσανατολισμό στην κοινωνία, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη –εκτός από το εκτεταμένο κοινωφελές πρόγραμμά του και την καινοτόμο δράση του στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ιατρικής έρευνας– έχει να επιδείξει ένα ση­μαντικό έργο στη μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασποράς. Μέσα από ένα διεθνές πρόγραμμα υποστήριξης των ελληνικών σπουδών, με την ενίσχυση ποικίλων εκπαιδευτικών δραστηριο­τήτων, με τη συστηματική χορήγηση υποτροφιών, με τη διαρκή συνεισφορά στην ακαδημαϊκή έρευνα αλλά και στην επιστη­μονική εκδοτική παραγωγή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ακολουθεί με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή του.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η μέριμνα του Ιδρύματος στην αποκατάσταση και στην αναστήλωση ενός μεγάλου αριθ­μού μνημείων κλασικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Παράλληλα, οι προσπάθειες μελέτης και εμπλουτισμού των συλλογών κυπριακών αρχαιοτήτων σε μουσεία ανά την υφήλιο εναρμονίζονται με το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Α. Γ. Λε­βέντη για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου. Με αυτήν την προοπτική, πραγματοποι­ήθηκαν αξιόλογες συνεργασίες, όπως με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό Μουσείο και το Medelhavsmuseet της Στοκχόλμης.

Μια σημαντική πτυχή της δυναμικής παρουσίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στον τομέα του πολιτισμού αποτελούν οι καλλιτε­χνικές συλλογές του: η συλλογή του Παρισιού με έργα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, η συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα και η συλλογή έργων Κύπριων καλλιτεχνών. Οι τρεις αυτές συλλογές, που προσφέ­ρουν μια μοναδική αισθητική και εκπαιδευτική εμπειρία, θα μεταφερθούν σύντομα στη μόνιμη στέγη τους, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία· το υπό ανέγερση κτίριο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Feilden Clegg Bradley Studios.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου