Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017


Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί 18 επιστημονικές εταιρείες Υποβλήθηκε από Βάσω στις Τετ, 10/02/2016 - 01:30.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής δημιουργικότητας και έρευνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση δεκαοκτώ συνολικά επιστημονικών εταιρειών στο πλαίσιο νέου προγράμματος για την ενίσχυση φορέων που δραστηριοποιούνται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Έναν επιστημονικό χώρο που διαρκώς υποχρηματοδοτείται τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι φορείς που επελέγησαν από επιτροπή ανεξάρτητων αξιολογητών, μετά από σχετική δημόσια πρόσκληση του Ιδρύματος, δεν έχουν άμεση εξάρτηση από κρατικά κονδύλια και έχουν επιδείξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κινητοποίηση των επιστημόνων του πεδίου τους, καθώς και στον δημόσιο διάλογο της επιστημονικής κοινότητας.



Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι ο κάθε φορέας να συνεχίσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του βάσει σύγχρονων χρηστικών εργαλείων ανάδειξης και διάσωσης του παραγόμενου ερευνητικού του έργου. Στο πλαίσιο αυτό προκρίθηκαν προτάσεις που βοηθούν στην αμεσότερη επαφή και αλληλεπίδραση των επιστημονικών εταιρειών με το κοινό, στην προσέλκυση νέων μελών, στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, καθώς και σε δράσεις που προσδίδουν εξωστρέφεια και καλύτερη διάχυση της γνώσης που έχει συσσωρευθεί, με τη χρήση νέων μεθοδολογιών.



Συνολικά υποβλήθηκαν 243 προτάσεις. 8 εγκρίθηκαν για πλήρη χρηματοδότηση, ενώ 10 επιπλέον φορείς θα λάβουν μερική ενίσχυση για τις δράσεις τους. Συγκεκριμένα, οι προς χρηματοδότηση δράσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας ορισμένων φορέων, την ψηφιοποίηση και διάθεση (μέσω ελεύθερης πρόσβασης) τεκμηρίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, τη δημιουργία νέων ερευνητικών εργαλείων κ.ά..




Ο κος Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τόνισε: «Το 2015 το Ίδρυμα έλαβε την απόφαση να κατευθύνει τα ετήσια κονδύλια που διαθέτει για τον τομέα της επιστήμης κυρίως σε προγράμματα που εμπίπτουν στο πεδίο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η τεκμηρίωση για την απόφαση αυτή βασίστηκε στις προοδευτικά μειούμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιστημών αυτών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία τους για την εκπαίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε ζητήματα που προάγουν τη γνώση του παρελθόντος, την κριτική ανάγνωση του παρόντος και, επομένως, τη δυνατότητα εποικοδομητικής παρέμβασης στη διαμόρφωση του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του νέου προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε παραδοσιακούς και νέους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι παρουσιάζουν συνέπεια και δυναμισμό στο έργο τους, να αναπτυχθούν και να ανοιχτούν περαιτέρω στην κοινωνία».



Πλήρη χρηματοδότηση θα λάβουν οι ακόλουθοι φορείς:

1. Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας (www.anagnostikicorfu.com)- Κέρκυρα

Ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου (εφημερίδες και χάρτες) και δημοσιοποίηση του υλικού.

2. Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών, Ethnofest (www.ethnofest.gr) - Αθήνα

Δημιουργία βάσης δεδομένων για την οπτική ανθρωπολογία.

3. Αρχείων Τάξις (www.arxeiontaxis.gr)- Καλαμάτα

Δημιουργία συστήματος «Archive Alert» για τη διάσωση αρχειακού υλικού.

4. Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» (www.benaki.gr/bibliology/) - Αθήνα

Δημιουργία νέου ερευνητικού εργαλείου για την ελληνική βιβλιογραφία.

5. Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας (http://hdoisto.gr) - Αθήνα

Ανάπτυξη του ιστότοπου για ευκολότερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα μέλη, live streaming ομιλιών και ενημέρωση για τη σύγχρονη βιβλιογραφική παραγωγή.

6. Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος, ARTEX (www.artext.gr) - Αθήνα

Αναβάθμιση διαδικτυακής παρουσίας.

7. Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών - Κέρκυρα

Δημιουργία ιστότοπου του Μουσείου και του Κέντρου.

8. Τετράδια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας (https://radgeo.wordpress.com) - Αθήνα

Υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας.



Παράλληλα, το Ίδρυμα και η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος ενέκριναν τη μερική χρηματοδότηση 10 δράσεων που υποβλήθηκαν από τους ακόλουθους φορείς:

1. Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (http://askiweb.eu) - Αθήνα

2. Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (www.attikosxoleio.gr- Ελευσίνα

3. Collective Planning and Design (http://cpd-consultants.gr)(Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για τον Συνεργατικό Σχεδιασμό Δημοσίου Χώρου, Κτηρίων και Υποδομών) – Αθήνα

4. Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης των Δημιουργικών / Χαρισματικών / Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων (www.gifted.gr) – Αθήνα

5. Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (www.ekim.gr) – Ηράκλειο Κρήτης

6. Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (www.emne-mnimon.gr) – Αθήνα

7. Εταιρεία Συγγραφέων (www.authors.gr) – Αθήνα

8. Ινστιτούτο Σύρου (http://syrosinstitute.eu) – Σύρος

9. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Οικομουσείο Ζαγορίου» (www.ecomuseumzagori.gr- Κήποι Ζαγορίου

10. Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη (www.exile-museum.gr– Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου