Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017



Το νεοκλασικό κτήριο , γνωστό ως «Ευαγγελισμός» στο Ηράκλειο



Το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο, που σήμερα είναι γνωστό ως “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”, το 1906 στέγασε τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών, ένα πρότυπο εκπαιδευτήριουπό τη Διεύθυνση της  Ηγουμένης της Μονής του Αγ. Ιωσήφ της Εμφανίσεως, Γαβριέλλας Ρίο.

Το εκπαιδευτήριο διέθετε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο.
Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών λειτούργησε έως τον Ιούνιο του 1941, οπότε αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της ύστερα από διαταγή των Στρατευμάτων Κατοχής και της μετατροπής της σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο.

Μετά την απελευθέρωση 1945 νοικιάστηκε και αργότερα αγοράστηκε (1949) από τους ιατρούς Κων/νο Μαρκατάτη, Ευάγγελο Χατζάκη και Κων/νο Καρυωτάκη και το μετέτρεψαν σε η κλινική, με το όνομα: Γενική Κλινική «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».



Ως κλινική λειτούργησε έως τον Ιούνιο του 1985

Λίγα χρόνια πριν διακόψει τη λειτουργία της η κλινική, ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Κων/νος Μαρκατάτης, δώρισε με διαθήκη του το μερίδιό του, (1/3), στην υπό ίδρυση Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «…Από την κλινικήν Ευαγγελισμός δικαιούμαι το 1/3 το οποίον δωρίζω εις το Πανεπιστήμιον Κρήτης που πρόκειται να ιδρυθεί πολύ γρήγορα και ως απαρχή μελλόντων καταθετών.»

Οι κληρονόμοι των υπολοίπων 2/3, μετά τη διακοπή λειτουργίας της πρότειναν στον Δήμο Ηρακλείου, να τα αγοράσει. Η τότε Δημοτική Αρχή απέρριψε την πρόταση .

Δέκα χρόνια αργότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αγόρασε και τα λοιπά μερίδια και το κτίριο περιήλθε σε αυτό πλήρως.

Για περίπου 18 χρόνια, το κτήριο παρέμενε ανεκμετάλλευτο



Από το Μάιο του 2002 μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατάληψη από  αναρχικούς. Στο χώρο κατάληψης του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις, ανοικτές συζητήσεις, προβολές ταινιών, πάρτι, συναυλίες και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

To 2015, με πρωτοβουλία των μόνιμων «ενοίκων» του, που πρόσκεινται στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, έγιναν εργασίες συντήρησης-αναπαλαίωσης, από τους ίδιους, με πόρους δικούς τους, αλλά και αλληλέγγυων της κατάληψης.

Το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο  του «Ευαγγελισμού» έχει  συνολικό εμβαδόν 750 τ.μ  και   τέσσερις προσόψεις:  επί των οδών Θεοτοκοπούλου – Λογίου – Παλαιολόγου – Γαζίου,  τρεις ορόφους, με υπόγειο

Επιμέλεια: Βασιλική Παπουτσάκη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου