Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017





To Μποδοσάκειο εκπαιδευτήριο στο Ηράκλειο και ο Μποδοσάκης

Το Μποδοσάκειο εκπαιδευτήριο χτίστηκε την δεκαετία του 1930  με  δωρεά που έγινε το 1919,  του Μποδοσάκη  Αθανασιάδη, (Πρόδρομο Αθανασιάδη, που στα Τουρκικά τον φώναζαν Μποδοσάκη),  στην θέση όπου υπήρχε η Βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του  Χρυσοστόμου. Βρίσκεται στην  γωνία των δρόμων 1878  και Γιαμαλάκη.

Σήμερα 85 χρόνια μετά εξακολουθεί και λειτουργεί. Στεγάζεται το το 2ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου. Η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική της κατασκευής του είναι με τέτοια τρόπο ώστε να βρίσκεται  μέσα  στα  αυστηρά πλαίσια του χώρου όπου θα φιλοξενούσε. Το κτίριο αποτελείται από τρεις πτέρυγες που σχηματίζουν Η.

Λίγα λόγια για τον Μποδοσάκη και το «Μποδοσάκειο» ίδρυμα

Η ιστορία του Μποδοσάκη Αθανασιάδη είναι μια περιπέτεια τυπική για το λαό μας.  Ξεκίνησε από τον Πόρο, χωριό της επαρχίας Νίγδης στα βάθη της Μικράς Ασίας, όπου γεννήθηκε προς το τέλος του προπερασμένου αιώνα.  Δέκα χρονών παιδί πήγε να βρει την τύχη του στα Άδανα και μέχρι τα δεκαεπτά του είχε γίνει ένας από τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής με εμπορική δραστηριότητα πρώτα στη Μερσίνα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.  Εργατικός, ευφυέστατος, με τόλμη και φαντασία, ο τύπος του ΄Ελληνα που “δε χάνεται στα Τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνει”, ακολούθησε τις τύχες του λαού μας, που δοκιμαζόταν όλα εκείνα τα χρόνια, βάζοντας το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από όλα.  Αγοράζει το κοσμοπολίτικο Σπόρτινγκ Κλαμπ της Σμύρνης για να γίνει λέσχη των Ελλήνων Αξιωματικών και, μέσα σε μια νύχτα, το ξενοδοχείο Πέρα Παλάς στην Κωνσταντινούπολη κάνοντάς το κέντρο όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων της πόλης.

          Με τη μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα, με παρακίνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, φέρνοντας μαζί του την ήδη τεράστια περιουσία του και πρόσφερε στην πατρίδα του την πρώτη του δωρεά.  Ακολουθώντας την ελληνική παράδοση, που βάζει τα γράμματα πάνω απ’ όλα, το αγράμματο παιδί, που δεν είχε τελειώσει το Δημοτικό, δωρίζει το 1919 τα χρήματα για να κτιστεί ένα σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου σήμερα στεγάζεται το  «Μποδοσάκειο» 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Γρήγορα, όμως, ο Μποδοσάκης μέσα στις δύσκολες συνθήκες της κατεστραμμένης Ελλάδας χάνει την περιουσία του.  Δεν πτοείται, ξαναπαίρνει τον ανηφορικό δρόμο της επιτυχημένης προσπάθειας που καταλήγει σε μια σειρά επιχειρήσεις – χημικές βιομηχανίες, υαλουργεία, ναυτιλιακές εργασίες, οινοπνευματώδη, ορυχεία και μεταλλεία, πυρομαχικά – που κάλυπταν το 35% του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας.  Μοναδική είναι η προσφορά του στο Έπος του ’40 όπου τα αποθέματα πυρομαχικών της ΠΥΡ-ΚΑΛ, ενισχύουν τον ελληνικό αγώνα τις κρίσιμες στιγμές. Μεγάλος οραματιστής της βιομηχανικής ανάπτυξης, βοηθάει σημαντικά την ελληνική οικονομία και την αναστήλωση της χώρας δημιουργώντας, ανάμεσα στ’ άλλα, πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας.

            Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι αυτός ο μεγάλος δημιουργός έχει και άλλους οραματισμούς που ξεπερνούν την οικονομική επιτυχία.  Η δωρεά του Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο σηματοδοτεί, θα έλεγε κανείς, τη ζωή του.  Μαζί με την επιτυχία προβάλλουν καινούργιοι στόχοι πάντα με γνώμονα την επιθυμία του για προσφορά προς το Έθνος και τους Έλληνες.  Ενισχύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκκλησίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιατρικές έρευνες. Είναι εντυπωσιακή η ποικιλία των έργων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του σε τομείς, καμιά φορά, απρόβλεπτους:

Δίνει υποτροφίες σε νέους που λαχταρούν να σπουδάσουν και δεν έχουν τα οικονομικά μέσα.

Χρηματοδοτεί την αγορά έκτασης 185 στρεμμάτων στην Κάντζα και την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Ιδρύει τη Γηριατρική Κλινική στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών.

Προσφέρει την κατοικία του στο Π. Ψυχικό, για να γίνει, μετά το θάνατό του, κατοικία του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού (σήμερα στεγάζει το Ελληνικό ΄Ιδρυμα Πολιτισμού).

Κεντρικό, όμως, στόχο των οραματισμών του Μποδοσάκη αποτελεί η παιδεία.  Γνωρίζοντας καλά την αξία του αγαθού, που ο ίδιος στερήθηκε, προβλέπει στον Οργανισμό του Ιδρύματος, που δημιούργησε το 1972, ειδικούς θεσμούς που θα βοηθήσουν νέους με υψηλές επιδόσεις και χωρίς οικονομικές δυνατότητες να επιδοθούν στην επιστήμη και να κατακτήσουν τις θέσεις και τη δόξα που τους αξίζει.         

   Το 1979, ο Μποδοσάκης πέρασε στην αιώνια ζωή αφήνοντας το ΄Ιδρυμα συνεχιστή του οράματος και της πολυσχιδούς του δράσης έχοντας πάντα σαν γνώμονα την αγάπη του για την Ελλάδα.  Από τότε, οι επιθυμίες του για προαγωγή της παιδείας και της ιατρικής περίθαλψης,  καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνον εκπληρώνονται αλλά οι τομείς που αφορούν διευρύνονται ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών.

          ΄Ετσι, μετά το θάνατο του Μποδοσάκη, το ΄Ιδρυμα  δημιουργεί στον τομέα της Παιδείας μια ολόκληρη σειρά προγραμμάτων :

Ένα πρόγραμμα παροχής κινήτρων για την προσέλκυση νέων με υψηλές επιδόσεις στην Τεχνική Παιδεία.

Ένα πρόγραμμα βραβείων και υποτροφιών για μαθητές που πρωτεύουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πρόγραμμα υποτροφιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.

Ειδικά προγράμματα για μεταπτυχιακές υποτροφίες σχετικές με την ιστορική και πολιτική έρευνα πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Προσφέρει ειδικές υποτροφίες για έρευνα πάνω σε θέματα ογκολογίας και ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθιερώνει τα «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη», ελληνοκεντρικά και πολύ υψηλού επιπέδου, που απονέμονται από το 1993 με αυστηρότατα κριτήρια σε νέους επιστήμονες ηλικίας ως 40 ετών, για την εξαιρετική επίδοσή τους στον τομέα τους.

Καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας Παιδικών Βιβλιοθηκών : Στις Φέρες του Ν. ΄Εβρου, στην Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης και στο Λαύριο του Ν. Αττικής.

Δίνει υποτροφίες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για παιδιά προερχόμενα από αγροτικές περιοχές.


Καθιερώνει από το 2002 το «Αριστείο Μποδοσάκη» για να αναγνωρίσει και να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς ΄Ελληνες επιστήμονες των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, καθώς και της Ιατρικής, που με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους και το σημαντικό τους έργο συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο.

Το 2006, σε συνεργασία με άλλα 7 μεγάλα Κοινωφελή Ιδρύματα, δημιουργεί τη Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία, μια καινοτόμο προσπάθεια, με στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση των νέων τεχνολογιών και των πιο πρόσφατων διεθνώς παιδαγωγικών προτάσεων.

Από το έτος 2007, οργανώνει ομιλίες και διαλέξεις στους κλάδους των Θετικών Επιστημών.

Από το έτος 2008, καθιερώνει το πρόγραμμα υποτροφιών «Στη μνήμη Σ. Μαντζαβίνου» για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Από το έτος 2009, καθιερώνει ετήσιο κύκλο Σεμιναρίων, υψηλού επιπέδου, στους κλάδους των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής, που απευθύνονται σε αριστούχους νέους ΄Ελληνες φοιτητές, με στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις τελευταίες εξελίξεις στους επί μέρους κλάδους των επιστημών και τον σωστό προσανατολισμό τους στις περαιτέρω σπουδές τους.

Το 2010, στέλνει για πρώτη φορά άριστους απόφοιτους μεταπτυχιακών σπουδών για πράκτική άσκηση στο Βέλγιο, ενώ το 2011, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής, διευρύνει το πρόγραμμα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.    

Στον τομέα της Υγείας, τα σημαντικότερα έργα του Ιδρύματος είναι τα παρακάτω :

   Η κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας (Μποδοσάκειο) και η μετέπειτα μελέτη επέκτασής του.

    Η ολοκλήρωση της Γηριατρικής Κλινικής στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών.

Η δημιουργία με συγχρηματοδότηση Μονάδας Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο εξοπλισμός με συγχρηματοδότηση του Εργαστηρίου Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Το ξεκίνημα του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Η ενίσχυση του Κέντρου Ανακουφίσεως Πόνου Καρκινοπαθών.

Η ενίσχυση του Ειδικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών.

Η ενίσχυση της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Αιματολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Η ενίσχυση του Αρεταίειου Νοσοκομείου για τη δημιουργία Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας στη Β΄ Χειρουργική Κλινική.

Η διάθεση σημαντικών ποσών κάθε χρόνο για ενίσχυση :

α. Ερευνητικών εργαστηρίων σε Νοσοκομεία, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια.

β. Νοσοκομειακών μονάδων με ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

                   Στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος, οι σημαντικότερες συνεργασίες του Ιδρύματος συνοψίζονται ως εξής:

Ξεκίνησε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η οποία συνεχίζεται. Σημαντικοί σταθμοί αυτής της συνεργασίας είναι :

α. Η χρηματοδότηση ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών του Δημοτικού.

β. Η οικονομική ενίσχυση της δράσης παρακολούθησης και προστασίας του δάσους της Δαδιάς.

γ. Η δημιουργία προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία, με θέμα την «αλλαγή του κλίματος».

δ. Η συγχρηματοδότηση με άλλα δύο Κοινωφελή Ιδρύματα, ενός τριετούς προγράμματος με την ονομασία «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε η WWF με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

Το 1992, η ομάδα Περιβάλλοντος της Κίνησης Πολιτών, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και η WWF Ελλάς αποφάσισαν να επιχειρήσουν, από κοινού, την αποτίμηση του ανθροπωγενούς και φυσικού περιβάλλοντος για την πενταετία 1991-1996 (για το 1991 είχε ήδη γίνει). Το ΄Ιδρυμά μας ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου «ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1991-1996» .

Το 2006, το Ίδρυμα ενίσχυσε οικονομικά την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία τεχνητών υγροτόπων για την επεξεργασία υγρών ζωικών αποβλήτων.

Το 2007, το Ίδρυμα χρηματοδότησε τη δημιουργία, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «διαδικτυακής πύλης» παιδαγωγικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

πληροφορίες:Ίδρυμα Μποδοσάκη – iatronet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου