Κυριακή 12 Μαρτίου 2017


Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας



Δεξιά ο πρώτος Δ/ντής του σχολείου Δημήτριος Ασβεστάς 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 100ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την ίδρυση του πρωτου σχολείου στην Τούμπα, την ενέκρινε η Επιτροπή Στεγάσεως που συνήλθε στο Εμπορικό Επιμελητήριο τον Απρίλιο του 1924. Το κτίριο ανεγέρθηκε με δαπάνες της “Ιεράς Ενώσεως” στην Άνω Τούμπα το 1924-25 (σχεδόν μαζί με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας) στο χώρο που περικλείεται απο τις σημερινές οδούς Αδαμίδου Διδασκάλου, Βιάνδρου, Τυρολόης και Ανδριώτη. Το κτίριο τελείωσε το 1925 αλλά δεν λειτούργησε παρά μόνο δύο χρόνια αργότερα, όταν στέγασε το 20ό δημοτικό σχολείο.

Το πρώτο σχολείο λοιπόν,  που χτίστηκε στην Τούμπα είναι αυτό που σήμερα βρίσκεται πίσω απο την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το έλεγαν σχολείο του Ασβεστά, επειδή πρώτος διευθυντής του ήταν ο Δημήτριος Ασβεστάς. Οι δάσκαλοι του σχολείου ήταν ο Μεφαλόπουλος, ο Παπαϊωάννου, ο Παπαδόπουλος, η κα Χρυσή, η Άννα Λαμπαδαρίδου, ο Χαρισιάδης που ήταν ο πιο ηλικιωμένος  και ο πιο αυστηρός, και ο Τζορμπατζήκωστης που σκοτώθηκε στη Χειμάρρα.

Ο Ασβεστάς ήταν δραστήριος εκπαιδευτικός και λόγω έλλειψης εργαλείων και οργάνων, αναγκαίων για εποπτική διδασκαλία και πειραματικές ασκήσεις, ενοχλούσε συνεχώς το Δήμο για επιχορηγήσεις.

Στα μετέπειτα χρόνια, στο εν λόγω εκπαιδευτήριο λειτουργούσαν δύο δημοτικά σχολεία το 24ο με διευθυντή τον Σκανδάλη και το 25ο με διευθυντή τον Παπαντωνίου, τον οποίο διαδέχτηκε αργότερα ο Χανιώτης.

Το 1978 μετά τον σεισμό που έπληξε τη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 100ό, το οποίο και στεγάστηκε σε λυόμενο κτίριο στην σημερινή αυλή του σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου