Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

 
ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Χτίστηκε το 1925-1927. Λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο από το 1969 ή 1970. 1999-2003 Γινόντουσαν οι προμελέτες για την ανακαίνιση ώστε το κτήριο που λειτουργούσε ως σχολείο, να ξαναρχίσει την λειτουργία του ως Δημαρχείο πλέον. Από το 2003-2008 ξεκίνησε η ανακαίνιση. Από 1/1/2011 λειτουργεί ως Δημαρχείο. Ως Δημοτική Ενότητα Πρώτης του Δήμου Αμφίπολης και ως Τεχνική Υπηρεσία και Γραφείο Κίνησης.

Το κτήριο:  Έχει 3 ορόφους. Η συνολική έκταση είναι περίπου 1850 τετραγωνικά μέτρα (630 τετ. μέτρα περίπου ο ένας όροφος). Έχει πέτρινους τοίχους .Κεντρική θέρμανση,18 γραφεία. Η Τεχνική Υπηρεσία και η Δημοτική Ενότητα λειτουργούν στον 1ο όροφο ενώ το Γραφείο Κίνησης στο ισόγειο. Είναι ένα πολύ μοντέρνο και λειτουργικό κτήριο

   ( Συνέντευξη από τον κύριο Γιώργο Κόντα

ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Στο Δ.Δ. Πρώτης  του Νομού Σερρών βρίσκεται το πατρικό σπίτι του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κτίστηκε το 1905, και στις 8 Μαρτίου του 1907 γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος. Και τα οκτώ παιδιά του Γεωργίου και της Φωτεινής Καραμανλή γεννήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο αυτού του σπιτιού. Ο Κωνσταντίνος, ως μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, είχε δικό του δωμάτιο με γραφείο για τα βιβλία του, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά υπήρχε ένα δωμάτιο για τα κορίτσια και ένα για τα αγόρια.
Το 1941 η οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι για να εγκατασταθεί στην Αθήνα και αν και ποτέ δεν επέστρεψαν στο σπίτι της Πρώτης αυτό έμεινε στην δικαιοδοσία τους ως το  1951 που πουλήθηκε και το οποίο αργότερα αγοράστηκε από τα νεότερα αδέρφια του Καραμανλή στο όνομά του. Από τότε κάθε καλοκαίρι μαζευόταν και πάλι ολόκληρη η οικογένεια .
Σήμερα  η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες και υπάρχει στην είσοδο του κτιρίου ένα βιβλίο εντυπώσεων. Το κτίριο είναι ένα λιτό και κομψό διώροφο κτίσμα με αυστηρές γραμμές. Στο εσωτερικό που δεν έχει υποστεί αλλαγή εδώ και είκοσι χρόνια, στο μεγάλο σαλόνι υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες, πορτρέτα κειμήλια και πολλά φωτογραφικά άλμπουμ γεμάτα από τη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου